Kirjapaja

Aino Juusola: Ylisukupolviset tarinat ja ajattelutavat läpivalaisussa

Jaa

”Jos vain tietäisin, mistä oireeni johtuvat” on tuttu lause psykologi ja psykoterapeutti Aino Juusolan vastaanotolla. Nyt Juusola on kirjoittanut kirjan, joka hakee kysymykseen laajempaa vastausta. Uusi Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta -teos käsittelee ylisukupolvisia tarinoita, ajattelutapoja ja taakkoja, joita jokainen ihminen kantaa mukanaan, halusi tai ei.  

Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa.
Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa.

Juusola yhdistää tutkittua tietoa arkielämän esimerkkeihin ja antaa lukijalle erilaisia käytännön harjoituksia aina elämänjanan piirtämisestä hengitys- ja voimavaraharjoituksiin. Sukupolvien kuormaa lähestytään teemoittain ja käsittelyssä ovat muun muassa taakkasiirtymät, vanhemmuus, kiintymyssuhteet, ylisukupolvinen häpeä ja minätarinoiden uudelleenkirjoittaminen. Kirja on suunnattu jokaiselle omasta elämäntarinastaan tai ylisukupolvisista taakoista kiinnostuneelle ja on hyvä apuväline esimerkiksi erilaisissa terapiatyöskentelyissä.

Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa. Toisaalta kantamamme tarinat ovat myös taakka: ihmisen mukana kulkee aina ylisukupolvisia, usein hankalasti tunnistettavia ajattelu- ja toimintatapoja, joista on harmia itselle ja muille.

Ongelma mukana kulkevissa tarinoissa on usein siinä, ettei niitä tule ajatelleeksi tai käsitelleeksi. Moni voi myös kokea niiden käsittelyn vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi. Näin ei tarvitse olla, vaan kirjoittaja rohkaisee monin käytännön – myös omasta elämästään nousevin – esimerkein tuomaan valoon kunkin omia minätarinoita.

Kirjan mukaan omien minätarinoiden valaisemisella ja tarkastelulla on monia hyödyllisiä vaikutuksia. Kun sukupolvelta seuraaville siirtyneitä tarinoita alkaa ymmärtää, niiden elämää dominoiva vaikutus heikkenee. Kun näkymätön taakka saa nimen, sen painolasti vähenee. Parhaassa tapauksessa taakka voi muuttua jopa turvaksi tai ainakin olla vähemmän haitaksi.

Juusolan mukaan oleellista on ymmärtää, että ihminen ei ole yhtä kuin hänen kokemuksensa ja tarinansa. Minuus ei katoa, vaikka tarinoita muuttaa tai tulkitsee uudelleen. Jos minuus on huone, tarinat ovat sen huonekaluja. Niiden vaihtaminen on työlästä, mutta joskus työ on vaivan arvoista.

Aino Juusola on trauma- ja kriisiterapiaan erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti. Hän on julkaissut aiemmin teoksen Jutellaanko. Miten käsitellä lapsen kanssa vaikeita asioita? (2021).

Aino Juusola, Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta Kirjapaja 2023. 263 s. Kansi Tiia Javanainen. ISBN 978-952-354-655-4. Kl 14.8/17.3. Ilmestyy lokakuussa 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa.
Kirjan keskeisin käsite on tarina. Tarinoilla on voima sitoa ihmisiä, perheitä ja sukuja yhteen, rakentaa identiteettejä, tuoda turvaa, tarjota selviytymiskeinoja ja luoda vahvaa minäkuvaa.
Lataa
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.

Salla-Maarit Volanen: Hyvä elämä on opittavissa oleva taito9.4.2024 08:07:00 EEST | Tiedote

Elinympäristömme on täynnä eri suunnista tulevia, välitöntä huomiota vaativia ärsykkeitä. Kun ihmisen huomiota revitään samanaikaisesti useaan suuntaan, seuraa lyhytjänteistä ja poukkoilevaa suorittamista, joka ennen pitkää johtaa ahdistukseen ja asioiden mielekkyyden katoamiseen. ”Tehokas tapa rauhoittaa poukkoileva mieli ja lakata suorittamasta elämää on keskittyä tietoisesti siihen, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu – eli olla läsnä tilanteessa” toteaa tietokirjailija ja läsnäolotutkimuksen pioneeri Salla-Maarit Volanen. Volasen esikoiskirja Huomio hetkeen - Levollisen läsnäolon taito näyttää, mitä hyötyä läsnäolosta voi olla itselle, toisille, ja laajemmin yhteiskunnalle. ”Kun opimme elämään tietoisemmin, opimme myös toimimaan tietoisemmin ”, Volanen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye