Laakson yhteissairaalan allianssi

Laakson yhteissairaala -hankkeen peruskivi muurataan 6.10.2023

Jaa

Laakson yhteissairaala -hanke uudistaa Laakson sairaala-alueen ja rakentaa alueelle yli 900 sairaansijaa psykiatriselle sairaalahoidolle ja Helsingin sairaalalle. Lisäksi Laakson yhteissairaalan allianssi rakentaa sairaalarakennuksen HUSin oikeuspsykiatrialle Ohkolan alueelle Mäntsälään. Hankkeen peruskivi muurataan 6.10.2023 kello 14 Laakson sairaala-alueella Helsingissä.

Havainnekuvassa Laakson sairaala-alue rakentamisen valmistumisen jälkeen vuonna 2030.
Havainnekuvassa Laakson sairaala-alue rakentamisen valmistumisen jälkeen vuonna 2030. Yhteenliittymä Laakson Latu.

Laakson yhteissairaala -hanke uudistaa Laakson sairaala-alueen ja rakentaa alueelle yli 900 sairaansijaa psykiatriselle sairaalahoidolle ja Helsingin sairaalalle. Lisäksi Laakson yhteissairaalan allianssi rakentaa sairaalarakennuksen HUSin oikeuspsykiatrialle Ohkolan alueelle Mäntsälään. Hankkeen peruskivi muurataan 6.10.2023 klo 14 Laakson sairaala-alueella Helsingissä.  

Helsingin kaupungin ja HUSin yhteinen sairaalahanke on yksi Suomen suurimpia. 

Sairaala-alueella on tehty valmistelevia töitä vuodesta 2022. Maanalaisten tilojen ja päärakennuksen maanrakennustyöt aloitettiin viime keväänä. Päärakennuksen rungon teko alkaa suunnitelman mukaan vuoden 2024 alussa. Kokonaisuus valmistuu vuonna 2030.  

Tilaisuudessa puhuvat ja peruskiveä muuraavat sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen, Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen sekä sairaalan käyttäjäorganisaatioiden edustajat eli Helsingin kaupungin sosiaali-, ja terveys- ja pelastustoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen ja HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl, kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan hallituksen puheenjohtaja Vesa Vainiotalo, pääsuunnittelija Toni Väisänen suunnitteluyhteenliittymä Laakson Ladusta sekä päätoteuttaja SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola

Aikakapseliin on talletettu jälkipolville tietoa hankkeesta, päivän sanomalehdet sekä Suomessa käytössä olevat kolikot. 

Meilahden sairaala-alue laajenee Laaksoon 

”Sairaalatoiminta tulee Helsingin alueella keskittymään kahdelle sairaala-alueelle, joista Meilahti-Laakso-alue on suurin ja merkittävin. Sairaala tulee olemaan laadukas, viihtyisä ja tehokas hoito- ja työympäristö asiakkaille, potilaille ja heidän läheisilleen sekä työntekijöille ja opiskelijoille. Laakson alueen sijainti on erinomainen, ja somatiikan ja psykiatrian toimiminen yhdessä samalla kampuksella ja Meilahden ’kainalossa’ hyödyttää varmasti kaikkia. Sairaalasta rakennetaan muuntojoustava niin, että sen toimintamallit ja tilat sopeutuvat myös muuttuviin tarpeisiin pitkälle tulevaisuuteen”, toteaa Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen.  

”Sairaalan suunnittelu perustuu tutkittuun tietoon ja parhaisiin käytäntöihin psykiatrisesta ja somaattisesta hoidosta. Suunnittelussa ovat olleet aktiivisesti mukana myös sairaalassa toimivat ammattiryhmät ja kokemusasiantuntijat. He ovat käyneet tutustumassa suunnitteluratkaisuihin mallitiloissa, ja suunnitelmia on aktiivisesti muutettu palautteen perusteella. Näin saamme rakennettua uudet, modernit tilat ja nykyaikaisen hoitoympäristön, jotka mahdollistavat parhaan mahdollisen, näyttöön perustuvan hoidon”, sanoo HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl.  

Sairaala-alue uudistuu allianssimallilla 

”Laakson yhteissairaala on meille historiallisen merkittävä hanke, jonka rakentaminen jakautuu usealle vuodelle. Suuren ja vaativan kohteen rakentamiseen valittu allianssimalli on ehdottoman oikea ja voimme jälleen hyödyntää laajaa kokemustamme yhteistoiminnallisista toteutusmuodoista tärkeiden asiakkaidemme tueksi. Varmistaaksemme osaltamme parhaan mahdollisen lopputuloksen olemme kehittäneet hankkeen suunnitteluratkaisuja tiiviissä yhteistyössä suunnittelijoiden, käyttäjien, tilaajan ja allianssikumppaneiden kanssa. Onnistunut lopputulos tarkoittaa, että uudet rakennukset ja tilat vastaavat henkilökunnan, potilaiden, asiakkaiden ja heidän läheistensä tarpeita samalla, kun kohteelle asetetut taloudelliset tavoitteet saavutetaan”, kertoo SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola

Hankkeen tilaaja on Helsingin kaupungin ja HUSin puoliksi omistama Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala. Hankkeen toteuttaa Laakson yhteissairaalan allianssi, jossa ovat mukana päätoteuttaja SRV:n lisäksi Granlund sekä AFRYn ja A-Insinöörien muodostama suunnitteluryhmä. Allianssissa on mukana myös pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaava Laakson Latu -yhteenliittymä, johon kuuluvat Arkkitehtitoimisto Tähti-Set, AW2-arkkitehdit, Lukkaroinen Arkkitehdit ja UKI Arkkitehdit. 

Laakson yhteissairaala -hanke faktapaketti 

Laaksoon rakennetaan kaksi uutta sairaalarakennusta ja peruskorjataan kaksi suojeltua sairaalarakennusta. Lisäksi allianssi toteuttaa laajat maanalaiset pysäköinti- ja huoltotilat. Uusi pääajoyhteys kulkee ajotunnelissa Auroran sairaalan kupeesta. 

Laakson sairaalaan tulee psykiatrista sairaanhoitoa, Helsingin sairaalan toimintaa sekä muun muassa vaativaa neurologista kuntoutusta. Laaksosta tulee myös merkittävä opetus- ja tutkimussairaala. Rakennustöiden valmistuttua Laakson sairaala-alue liittyy osaksi Meilahden sairaala-aluetta. 

Lisäksi Laakson yhteissairaalan allianssi rakentaa sairaalarakennuksen HUSin oikeuspsykiatrialle Ohkolan sairaala-alueelle Mäntsälään.  

Hankkeeseen kuuluvien rakennusten bruttoalat eli kaikkien rakennusosien ja kerrosalojen yhteenlaskettu pinta-ala: 

  • uudisrakennukset Laaksossa 

päärakennus 95 000 brm2 – pinta-ala vastaa noin viittä keskustakirjasto Oodia (17 250 brm2) 

pohjoinen uudisrakennus 11 500 brm2 

  • peruskorjattavat rakennukset Laaksossa: Laakson sairaalan nykyiset rakennukset 2 ja 3 yhteensä 18 000 m2 

  • uudisrakennus Ohkolan alueella Mäntsälässä 7 000 m2. 

Maanalainen rakentaminen Laaksossa: 

  • kalliopysäköintilaitos 550 autolle 
  • huoltokerros  
  • uusi pääajoyhteys tunnelissa Auroran sairaalan kupeesta maanalaisiin tiloihin noin 300 metriä 
  • Meilahden ja Laakson sairaala-alueet yhdistävä logistiikkatunneli. 

Tarkistetun hankesuunnitelman mukainen kustannusarvio on 1 003 miljoonaa euroa syyskuun 2022 hintatasossa. 
 
Laakson yhteissairaala -hanke rakentaa Laakson ja Ohkolan alueelle Mäntsälään yhteensä 922 sairaansijaa. 

Mitä Laakson sairaala-alueelle tulee? 

Laakson sairaala-alueen päärakennus: 

  • psykiatria, 342 sairaansijaa 
  • Helsingin sairaalan somatiikka, 394 sairaansijaa 
  • HUS neurologia, 54 sairaansijaa. 
     

Laakson sairaala-alueen pohjoinen uudisrakennus: 

  • lasten ja nuorten psykiatria, 76 sairaansijaa. 

Peruskorjattavat Laakson sairaalarakennukset 2 ja 3: 

  • asumisvalmennus, 10 sairaansijaa 
  • sairaalatoimintaa tukevat poliklinikat​ 
  • opetus, tutkimus ja hallinto​. 

Mitä Ohkolan alueelle Mäntsälään tulee? 

Ohkolan alueella Mäntsälään tulevaan uudisrakennukseen sijoittuu HUSin tehostettu osastohoito ja oikeuspsykiatria, yht. 56 sairaansijaa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Havainnekuvassa Laakson sairaala-alue rakentamisen valmistumisen jälkeen vuonna 2030.
Havainnekuvassa Laakson sairaala-alue rakentamisen valmistumisen jälkeen vuonna 2030.
Lataa
Havainnekuvassa Laakson sairaala-alue rakentamisen valmistumisen jälkeen vuonna 2030.
Havainnekuvassa Laakson sairaala-alue rakentamisen valmistumisen jälkeen vuonna 2030.
Lataa

Linkit

Laakson sairaala-alue uudistuu

Helsingin kaupunki ja HUS uudistavat Laakson sairaala-alueen 2020-luvulla. Hanke on nimetty Laakson yhteissairaalaksi. Alueelle rakennetaan uusia sairaalarakennuksia sekä maanalaiset pysäköintitilat ja ajotunneli Auroran sairaalan portilta. Vanhoja suojeltuja sairaalarakennuksia peruskorjataan. 

Uudistuvan sairaalan suurimmat käyttäjät tulevat olemaan HUSin ja Helsingin kaupungin psykiatrinen sairaalahoito sekä Helsingin sairaala, joita varten tulee yhteensä yli 900 sairaansijaa. Lisäksi tiloja tulee neurologiselle kuntoutukselle ja eri poliklinikoille sekä opetukselle ja tutkimukselle.

Lue lisää laaksonyhteissairaala.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laakson yhteissairaalan allianssi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye