Postimuseosäätiö sr

Naarasleijonat-näyttelyn postimerkkiteoksissa esillä tasa-arvo ja patriarkaalisuus

Jaa

Naarasleijonat-pienoisnäyttely esittelee Elisa Hernetkosken postimerkkitaidetta Postimuseossa 17.10. – 19.11.2023. Mosaiikkimaiset teokset on valmistettu käytetyistä postimerkeistä. Pääosassa olevat Vulva-sarjan teokset nostavat esiin postimerkkien ja postimerkkikeräilyn miesvaltaisuuden sekä seksuaalisen tasa-arvon.

Eri värisiä postimerkkejä aseteltuna kuvion muotoon.
Yksityiskohta Vulva-sarjan teoksesta. Elisa Hernetkoski

Oululaisen graafikko, kuvataiteilija Elisa Hernetkosken näyttelyssä on esillä Vulva-sarja ja Alkulähde-triptyykki. Hernetkoski luo huoliteltuja ja graafisia muotoja sijoittamalla yhteen työhön tuhansia merkkejä millimetrin tarkkuudella. Postimerkit taiteen materiaalina ovat harvinaisia.

Vulva-sarjan teoksissa on käytetty pääosin suomalaisia yleispostimerkkejä, joissa vuodesta 1856 pitkään toistunut aihe oli vaakunaleijona sapeleineen. Eri väristen leijonamerkkien rinnalla ovat historian naishallitsijoista painetut yleismerkit eri maista. Naisia on esitetty postimerkeissä harvoin. Hernetkoski on hakenut inspiraatiota klitoriksen muodosta ja haluaakin taiteellaan edistää seksuaalista tasa-arvoa. Hän käsittelee teoksissaan myös ristiriitaa vanhan, pedantin miesvaltaisen postimerkkiharrastuksen ja vapaasti toteutettavan kierrätystaiteen välillä. Alkulähde-triptyykissä pääosassa ovat luonto- ja jouluaiheiset merkit.

Postimerkkejä taiteilija saa lahjoituksina keräilijöiltä. Usein paketin mukana on kirje, jossa lähettäjä iloitsee merkkien uusiokäytöstä. Viestit kannustavat Hernetkoskea viemään teoksiaan eteenpäin.

Naarasleijonat – Elisa Hernetkosken postimerkkitaidetta 17.10.–19.11.2023 Postimuseo, museokeskus Vapriikki 2. kerros, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Eri värisiä postimerkkejä aseteltuna kuvion muotoon.
Yksityiskohta Vulva-sarjan teoksesta.
Lataa
Eri värisiä postimerkkejä aseteltu muotoon.
Yksityiskohta Vulva-sarjan teoksesta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.

Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.

Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr

Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen4.4.2024 14:40:09 EEST | Tiedote

Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye