Jyväskylän yliopisto

Luonnon hyvinvointia vai vihreää kasvua: kilpailevien ympäristöaatteiden yhteentörmäys Saksan ja Suomen vihreissä puolueissa 1980–2002

Jaa

Suomen ja Saksan vihreiden puolueiden ympäristöajattelun aatteellisten taustojen hahmottaminen osoittaa, mitä tapahtuu, kun radikaalin ympäristöliikkeen ajatukset törmäävät puoluepolitiikan realiteetteihin. FM, YTM Risto-Matti Matero lähestyi väitöksessään ympäristöpoliittisen ajattelun muutoksia käsitehistoriallisella otteella.

Risto-Matti Matero tutki Suomen ja Saksan vihreiden puolueiden aatteellisia taustoja. Kuva: Joona Matero
Risto-Matti Matero tutki Suomen ja Saksan vihreiden puolueiden aatteellisia taustoja. Kuva: Joona Matero

Molemmat puolueet edustivat vielä 1980-luvulla aiempien vuosikymmenten ympäristöliikkeen radikaaleja pyrkimyksiä käsitteellistää uudelleen ihmisen suhde sekä itseensä että luontoon. Samalla haluttiin kyseenalaistaa länsimaisen ajattelun peruspilareita, kuten luonnon ylihyödyntämistä taloudellisen kasvun tarpeita varten sekä ylikulutukseen pohjaavaa hyvinvointikäsitystä.

Tämän vastapainona vihreää talouskasvua ja vihreää kulutusta painottava ympäristöaate syrjäytti 1990-luvun kuluessa varhaisemman radikaalin ympäristöajattelun. ”Kestävän kehityksen” ja ”ekotehokkuuden” kaltaisten käsitteiden avulla aiempi talouskasvukriittisyys korvautui pyrkimyksellä vaikuttaa kulutustottumuksiin vallitsevan talouskasvua ja kilpailukykyä painottavan viitekehyksen sisältä käsin, siirtäen ympäristövastuun samalla kuluttajien harteille.

Kyse oli paitsi poliittisesta, myös aatteellisesta suunnanmuutoksesta: uudet ihmisen ja luonnon suhdetta kuvaavat käsitteet nousivat kokonaan erilaisesta aatteellisesta taustasta, maltillisesta ympäristötalousajattelusta, jossa materialistista hyvinvointikäsitystä ei enää kyseenalaistettu ja luonnon hyvinvointiin suhtauduttiin jälleen enemmän välineenä ihmisen hyvinvoinnin ja kestävän talouskasvun takaamiseksi kuin arvona itsessään.

Vihreiden puolueiden ympäristöajattelun historiallinen tarkastelu paljastaa lähihistoriamme ympäristökeskustelujen aatteellisen moninaisuuden. 2000-luvulla hegemoniseen asemaan noussut vihreää kasvua ja vihreää kulutusta painottava markkinatalousmyönteinen ympäristöajattelu osoittautuu yhdeksi monista, keskenään usein ristiriitaisistakin ympäristöaatteiden muodoista.

Näiden aatteellisten taustojen hahmottaminen auttaa paremmin ymmärtämään myös tämän päivän ympäristökeskusteluja. Eri traditioista nousevilla ympäristöaatteilla on erilaiset ihmisen ja luonnon suhdetta koskevat taustaoletukset, ja usein myös erilaiset poliittiset ja taloudelliset intressit. Samaan aikaan ristiriita ihmisen materialistisen maailmankuvan ja koko luonnon hyvinvoinnin välillä on yhä ratkaisematta. Tämän ristiriidan ratkaisu voi hyvinkin muodostua ihmiskunnan kohtalonkysymykseksi.

FM, YTM Risto-Matti Materon yleisen historian väitöskirjakäsikirjoituksen "From Companionship with Nature to Green Growth: Competing Conceptualisations of Wellbeing and the Environment in Finnish and German Green Parties, 1980–2002" tarkastustilaisuus pidetään 27.10.2023 alkaen klo 12.00 Seminaarinmäellä salissa S212. Vastaväittäjänä toimii assistant professor, Ph.D. Stephen Milder (University of Groningen) ja kustoksena akatemiaprofessori Pasi Ihalainen (Jyväskylän yliopisto).

Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Julkaisu on luettavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9786-1

Taustatietoja: Risto-Matti Matero on Kajaanissa syntynyt ja kasvanut, Joensuussa ja Jyväskylässä opiskellut ja nykyisin Tampereella asuva historian tutkija. Hänen tutkimusaiheensa valintaa inspiroi kiinnostus ihmisen ja luonnon hyvinvointia koskeviin kysymyksiin sekä niiden historiallisten taustojen ymmärtämiseen. Väitöskirjatutkimuksen on rahoittanut Jyväskylän yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta.

Lisätietoja: Risto-Matti Matero, risto-matti.r-m.matero@student.jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye