Apetit kasvattaa kotimaisten avomaan kasvisten viljelyalaa – Pakasteherneen kylvöt käynnistyivät
Apetitin sopimusviljelijöiden pelloilla kasvaa alkavalla satokaudella yhä isommalla alalla avomaankasviksia. Etenkin herneen, perunan ja porkkanan viljelyala kasvaa. Tänä vuonna Apetitin sopimusviljelijät viljelevät reilusti yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia avomaan kasviksia Vastuuviljely-menetelmällä. Herneen kylvöt käynnistyivät toukokuun toisella viikolla.

Apetitin Räpin koetilalla jatkuu työ kestävien viljelymenetelmien kehittämiseksi sekä muuttuviin olosuhteisiin sopeutuvien lajikkeiden testaaminen. Tavoitteena on edistää erityisesti palkokasvien viljelyä teollisuuden tarpeisiin.
Lajikekokeita koetilalla sekä sopimusviljelijöiden pelloilla
Herneen ja muiden palkokasvien kuten kikherneen ja härkäpavun lajikekokeet jatkuvat Räpin koetilalla. Kikherneen viljelyala nousee Räpillä reilusti.
”Kikherne monipuolistaa kotimaisten palkokasvien valikoimaa ja kasviproteiinin lähteitä. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää tutkia eri olosuhteisiin sopeutuvia kasvilajeja ja lajikkeita”, sanoo viljelypäällikkö Gunta Cirule.
Räpillä koeviljellään alkaneella viljelykaudella myös uusia porkkanalajikkeita.
”Haemme Räpin porkkanakokeilla vaihtoehtoja tuotekehitykselle ja tuotteisiin väriä. Räpillä on koeviljelyssä esimerkiksi punaista porkkanaa. Koetoimintaa on myös sopimusviljelijöiden pelloilla, joilla koeviljellään korvaavia lajikkeita poistuvien porkkanalajikkeiden tilalle”, kertoo tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki.
Torjunta-aineiden säädösten vuoksi useiden viljelykasvien, kuten porkkanan ja pinaatin rikkakasvien torjunta-aineita on jäänyt pois käytöstä alkaneelle satokaudelle. Räpin koetilalla onkin etsitty muita rikkakasvien hallintakeinoja, esimerkiksi mekaanisia ratkaisuja rikkakasvien torjuntaan.
”Mekaaniset keinot vaativat muun muassa enemmän työvoimaa. Tunnistamme viljelyn kokonaishaasteet ja pyrimme omalta osaltamme kehittämään viljelyä koetilallamme ja siltä osin tukemaan viljelijöitä”, sanoo Cirule.
Lisää kotimaisia avomaan kasviksia - herneen kylvöt käynnistyivät
Alkaneella viljelykaudella Apetit lisää avomaankasvisten viljelyhehtaareja sopimusviljelijöidensä pelloilla erityisesti herneelle, perunalle ja porkkanalle. Apetitin sopimusviljellyn pakasteherneen kylvöt alkoivat toukokuun toisella viikolla Varsinais-Suomesta, johon pakasteherne palasi vuonna 2022 pitkän tauon jälkeen.
”Tänä vuonna hernealaa kasvatettiin entisestään. Viime vuonna otimme käyttöön uuden herneen vastaanottopään, joka vähensi veden ja energian kulutusta sekä nosti herneen vastaanottokapasiteettia”, kertoo tuotantojohtaja Ari Kulmala.
Herneenkylvöt tehdään porrastaen, jotta puitua hernettä saadaan mahdollisimman tasaisesti pakastetehtaalle käsiteltäväksi. Apetitin pakasteherneet pakastetaan noin kahden tunnin sisällä niiden puinnista.
Tutun pakasteherneen viljelyä kehitetään jatkuvasti. Apetitin Räpin koetilalla tutkitaan hernettä lajikokein, joissa painottuvat laatuvaatimusten ja satotasojen lisäksi kestävä viljely ja varautuminen muuttuviin kasvuolosuhteisiin.
Yhteyshenkilöt
Miika Kemilä
viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö
puh. 010 402 4044
Kuvat
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit ja Suomen Ampumahiihtoliitto jatkavat yhteistyötä12.9.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Apetit jatkaa Suomen ampumahiihtomaajoukkueiden pääyhteistyökumppanina. Uusi kaksivuotinen yhteistyösopimus on tehty kausille 2025–2026 sekä 2026–2027. Sopimus kattaa näkyvyyden kaikessa maajoukkuetoiminnassa.
Apetitin Kasvisjauhis Burgerpihvissä yhdistyvät uudenlainen rakenne, maku sekä ravitsemus12.9.2025 10:00:54 EEST | Tiedote
Yksi Apetitin syksyn ammattikeittiöille suunnatuista uutuuksista on Kasvisjauhis Burgerpihvi. Pihvi sisältää Apetit BlackGrain from Yellow Fields® -rapsinsiemenjauhetta, joka on Apetitin oma tuoteinnovaatio.
Apetit’s new Vegan Burger Patty combines texture, taste and nutrition12.9.2025 10:00:00 EEST | Press release
The new plant-based Vegan Burger Patty is one of Apetit’s new products for professional kitchens this autumn. The patty contains Apetit’s own innovative ingredient, BlackGrain from Yellow Fields® textured vegetable protein (TVP).
Pakastepurjolla väistät hävikin - Apetit tuo uuden kotimaisen pakastevihanneksen arjen helpotukseksi10.9.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Syksyllä pakastealtaasta löytyvät monikäyttöiset ja arkea helpottavat purjoviipaleet sekä raikas wok-uutuus, jonka pääroolissa ovat sokeriherne ja paprika. Runsastäytteisten pakastepizzojen ystäviä hemmotellaan mehevällä Superior Supreme -pizzalla. Apetitin kotimaisesta kalasta valmistetut kalapuikot uivat pussista kartonkirasiaan.
Apetit Oyj:n tammi-kesäkuun 2025 puolivuosikatsauksen julkistaminen 22. elokuuta 202515.8.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apetit Oyj:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2025 julkistetaan perjantaina 22.8.2025 klo 8.30. Puolivuosikatsaus on luettavissa julkistamisen jälkeen yhtiön verkkosivuilla apetit.fi. Apetit järjestää tiedotustilaisuuden suorana webcast-lähetyksenä 22.8.2025 klo 10.00. Tiedotustilaisuutta voi seurata Apetitin verkkosivuilla osoitteessa apetit.fi/sijoittajille. Esitysmateriaali ja tallenne tiedotustilaisuudesta ovat saatavilla yhtiön kotisivuilla tilaisuuden jälkeen. Apetit Oyj
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme