Apetit kasvattaa kotimaisten avomaan kasvisten viljelyalaa – Pakasteherneen kylvöt käynnistyivät
Apetitin sopimusviljelijöiden pelloilla kasvaa alkavalla satokaudella yhä isommalla alalla avomaankasviksia. Etenkin herneen, perunan ja porkkanan viljelyala kasvaa. Tänä vuonna Apetitin sopimusviljelijät viljelevät reilusti yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia avomaan kasviksia Vastuuviljely-menetelmällä. Herneen kylvöt käynnistyivät toukokuun toisella viikolla.

Apetitin Räpin koetilalla jatkuu työ kestävien viljelymenetelmien kehittämiseksi sekä muuttuviin olosuhteisiin sopeutuvien lajikkeiden testaaminen. Tavoitteena on edistää erityisesti palkokasvien viljelyä teollisuuden tarpeisiin.
Lajikekokeita koetilalla sekä sopimusviljelijöiden pelloilla
Herneen ja muiden palkokasvien kuten kikherneen ja härkäpavun lajikekokeet jatkuvat Räpin koetilalla. Kikherneen viljelyala nousee Räpillä reilusti.
”Kikherne monipuolistaa kotimaisten palkokasvien valikoimaa ja kasviproteiinin lähteitä. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää tutkia eri olosuhteisiin sopeutuvia kasvilajeja ja lajikkeita”, sanoo viljelypäällikkö Gunta Cirule.
Räpillä koeviljellään alkaneella viljelykaudella myös uusia porkkanalajikkeita.
”Haemme Räpin porkkanakokeilla vaihtoehtoja tuotekehitykselle ja tuotteisiin väriä. Räpillä on koeviljelyssä esimerkiksi punaista porkkanaa. Koetoimintaa on myös sopimusviljelijöiden pelloilla, joilla koeviljellään korvaavia lajikkeita poistuvien porkkanalajikkeiden tilalle”, kertoo tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki.
Torjunta-aineiden säädösten vuoksi useiden viljelykasvien, kuten porkkanan ja pinaatin rikkakasvien torjunta-aineita on jäänyt pois käytöstä alkaneelle satokaudelle. Räpin koetilalla onkin etsitty muita rikkakasvien hallintakeinoja, esimerkiksi mekaanisia ratkaisuja rikkakasvien torjuntaan.
”Mekaaniset keinot vaativat muun muassa enemmän työvoimaa. Tunnistamme viljelyn kokonaishaasteet ja pyrimme omalta osaltamme kehittämään viljelyä koetilallamme ja siltä osin tukemaan viljelijöitä”, sanoo Cirule.
Lisää kotimaisia avomaan kasviksia - herneen kylvöt käynnistyivät
Alkaneella viljelykaudella Apetit lisää avomaankasvisten viljelyhehtaareja sopimusviljelijöidensä pelloilla erityisesti herneelle, perunalle ja porkkanalle. Apetitin sopimusviljellyn pakasteherneen kylvöt alkoivat toukokuun toisella viikolla Varsinais-Suomesta, johon pakasteherne palasi vuonna 2022 pitkän tauon jälkeen.
”Tänä vuonna hernealaa kasvatettiin entisestään. Viime vuonna otimme käyttöön uuden herneen vastaanottopään, joka vähensi veden ja energian kulutusta sekä nosti herneen vastaanottokapasiteettia”, kertoo tuotantojohtaja Ari Kulmala.
Herneenkylvöt tehdään porrastaen, jotta puitua hernettä saadaan mahdollisimman tasaisesti pakastetehtaalle käsiteltäväksi. Apetitin pakasteherneet pakastetaan noin kahden tunnin sisällä niiden puinnista.
Tutun pakasteherneen viljelyä kehitetään jatkuvasti. Apetitin Räpin koetilalla tutkitaan hernettä lajikokein, joissa painottuvat laatuvaatimusten ja satotasojen lisäksi kestävä viljely ja varautuminen muuttuviin kasvuolosuhteisiin.
Yhteyshenkilöt
Miika Kemilä
viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö
puh. 010 402 4044
Kuvat
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit investoi Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan – tukee rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamista4.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit investoi noin 2 miljoonaa euroa Kantvikin kasviöljypuristamoon. Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Apetit invests in the operations of the Kantvik vegetable oil milling plant – supports the commercialization of rapeseed powder BlackGrain4.7.2025 10:30:00 EEST | Press release
Apetit invests approximately EUR 2 million in the Kantvik vegetable oil milling plant. The investment will improve the raw material manufacturing process for the BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder. The investment, which will be made during the second half of 2025, will support the commercialization of BlackGrain.
Pakasteesta grillin täydeltä juhannusherkkuja17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viimeistään juhannuksena käynnistyvän grillikauden kuumimmat herkut löytyvät pakasteesta. Uuni- ja grillikasviksilla kesäkokkailu on vaivatonta ja maukasta. Grillikasvikset valmistuvat helposti grillausalustalla, parilalla tai muurikalla ja maistuvat hyvin grillin muiden antimien kanssa. Burgereiden pääroolissa puolestaan ovat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit.
Ellan matkassa Los Angelesiin - Apetit ja Ella Junnila jatkavat yhteistyötään vuoden 2028 olympialaisiin17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit ja korkeushyppääjä Ella Junnila ovat sopineet Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin asti ulottuvasta yhteistyöstä. Apetitin ja Junnilan yhteistyö käynnistyi vuonna 2021.
Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn - pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri8.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit viljelyttää alkaneella satokaudella ensimmäistä kertaa sopimusviljelykasvina kotimaista sipulia. Sipuli on merkittävässä roolissa useassa pakastealtaan suosikkituotteessa. Kevään kylvöt käynnistyivät huhtikuun lopussa pinaatilla. Pakastehernettä viljellään ennätyssuurella pinta-alalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme