HFD: Dispensen för jakt på björn hösten 2022 lagstridig

Dela

Högs­ta för­valt­nings­dom­sto­len har idag med­de­lat sina be­slut på sam­man­lagt 17 an­sök­ning­ar om be­svärs­till­stånd vil­ka gäll­de dis­pens för jakt på björn som be­vil­jats för hös­ten 2022. Fin­lands vilt­cen­tral hade med sina be­slut gett till­stånd att döda 111 björ­nar i Ka­ja­na­land, Östra Fin­land och Nor­ra Ta­vast­land på grun­der som gäll­de stam­vår­dan­de jakt. En­ligt högs­ta för­valt­nings­dom­sto­lens be­slut upp­fyll­des inte de grun­der för be­vil­jan­de av dis­pens om vil­ka stad­gas i jakt­la­gen och i EU:s ha­bi­tat­di­rek­tiv.

Enligt habitatdirektivet ska medlemsstaterna vidta åtgärder för införande av förbud mot att i naturen avsiktligt fånga eller döda exemplar av alla arter som nämns i bilaga IV (a). Till dessa arter hör bland annat björn, varg utanför renskötselområdet och lo. Undantag från förbudet kräver att tre förutsättningar uppfylls. För det första måste det finnas en viss i direktivet stadgad grund för att bevilja undantag. För det andra får det inte finnas någon annan tillfredsställande lösning för att uppfylla grunden i fråga och för det tredje får undantaget inte inverka menligt på möjligheterna att uppnå en gynnsam bevarandestatus för artens bestånd. Om ingen grund föreligger får undantag inte baseras enbart till exempel på det att artens bestånd skulle vara livskraftigt.

EU-rätten i avgörande ställning

De förutsättningar som nämns i direktivet har verkställts med jaktlagen, vilken ska tolkas i enlighet med EU-domstolens förhandsavgöranden som styr tolkningen av direktivet. De nationella myndigheterna och domstolarna är bundna av förhandsavgörandena. I Finland har högsta förvaltningsdomstolen efter att ha fått EU-domstolens förhandsavgörande år 2020 avgjort besvären som hade anförts gällande stamvårdande jakt på varg. Högsta förvaltningsdomstolen har år 2022 även avgjort besvären i ett ärende som gällde stamvårdande jakt på lo i enlighet med de rättsregler som framgår av förhandsavgörandet.
I alla de ärenden som nu avgjorts hade dispensen beviljats i så kallat stamvårdande syfte. Som grunder hade nämnts upprätthållandet av björnjaktskulturen och en adaptiv förvaltning av björnbeståndet i enlighet med principen om bärkraftigt nyttjande. I ärendena var det således inte fråga om ett i habitatdirektivet avsett dödande av exemplar av en strikt skyddad art bland annat av orsaker som gäller allmän säkerhet eller för att förhindra betydande egendomsskador.

I högsta förvaltningsdomstolen avgjordes ansökningarna om besvärstillstånd som gällde beslut från tre förvaltningsdomstolar samtidigt. Norra Finlands förvaltningsdomstol hade avslagit en naturskyddsorganisations besvär och organisationen sökte ändring i det här beslutet. Östra Finlands och Tavastehus förvaltningsdomstolar hade å sin sida upphävt viltcentralens beslut. Ändringssökande var till denna del Finlands viltcentral och personen som hade ansökt om jakttillstånd.

I sina publicerade prejudikat (HFD 2023:99 och HFD 2023:100) konstaterade högsta förvaltningsdomstolen att enbart det att den stamvårdande jakten inte de facto skulle ha någon negativ inverkan på artens skyddsnivå inte har någon betydelse. Alla förutsättningarna för beviljande av dispens måste uppfyllas. Adaptiv förvaltning av björnbeståndet och upprätthållande av björnjaktskulturen var inte i sig godtagbara grunder för att avvika från skyddet.

Grunden för dispens måste specificeras noggrant

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att det i sig är klart att ett alltför tätt björnbestånd orsakar sådana problem som i praktiken endast kan lösas på sätt som orsakar åtminstone någon skada för björnbeståndet. Med beaktande av detta är det inte uteslutet att anse det vara en godtagbar dispensgrund att kontrollerat minska på björnarnas antal för att lindra de sociala problem som orsakas av att björnbeståndet blir tätare. Undantag som grundas sig på 16 artikeln 1 punkten i habitatdirektivet kan dock endast tillämpas konkret och i enskilda fall och enbart om det exempelvis finns ett särskilt regionalt problem eller en situation som orsakas av en för stor tillväxt av björnstammen och som måste åtgärdas.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att dispensen måste grunda sig på en tillräcklig utredning om de nämnda inverkningarna specifikt på området som ansökan om dispens gäller. Av Finlands viltcentrals beslut i ärendena i fråga framgick dock inte klart och exakt vilka i habitatdirektivet stadgade godkända mål som hade eftersträvats med den stamvårdande jakten på björn på det ansökta området. Finlands viltcentrals beslut gällande beviljande av dispens var således lagstridiga. Högsta förvaltningsdomstolen tog därför inte ställning till huruvida förutsättningarna för dispens uppfylldes till den del de gäller bibehållandet av en gynnsam bevarandestatus eller avsaknaden av någon annan tillfredsställande lösning.

HFD 2023:99 (på finska)

HFD 2023:100 (på finska)

Kontakter

Inom förvaltningen utövas den högsta domsrätten av högsta förvaltningsdomstolen (HFD). De flesta ärenden högsta förvaltningsdomstolen avgör är besvär över förvaltningsdomstolsbeslut. Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas. www.hfd.fi

Följ Korkein hallinto-oikeus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korkein hallinto-oikeus

KHO:n muu päätös, joka koskee tupakkalain mukaista valvontamaksua (maksuvelvollisuus ja valvontamaksun palautus)8.5.2025 09:35:41 EEST | Päätös

Korkein hallinto-oikeus myönsi tupakkalain mukaista valvontamaksua koskevassa asiassa valitusluvan ja tutki asian. KHO kumosi hallinto-oikeuden ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) päätökset. Valvira velvoitetaan palauttamaan yhtiölle sen suorittama valvontamaksu. Valvira oli määrännyt yhtiölle maksettavaksi 70 000 euroa tupakkalain 91 §:n 4 momentissa tarkoitettuna vuoden 2022 valvontamaksuna. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on kokonaisuudessaan luettavissa korkeimman hallinto-oikeuden internetsivustolla. KHO 8.5.2025 T 1008

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee ympäristönsuojelulain mukaista hallintopakkoasiaa24.4.2025 09:21:59 EEST | Päätös

Asunto Oy X oli ottanut käyttöön ilmavesilämpöpumpun öljylämmityksen rinnalle lämmittämään rivitalon käyttö- ja lämmityskiertovettä. Ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö oli korkeudeltaan 1,35 metriä ja leveydeltään 0,95 metriä. Ulkoyksikkö oli asennettu jalustalle rivitalon ulkoseinään siten, että se sijaitsi noin viiden metrin etäisyydellä naapurikiinteistön rajasta ja noin 35 metrin etäisyydellä naapurikiinteistöllä sijaitsevasta asuinrakennuksesta.

KHO:n muut päätökset, jotka koskevat puolustus- ja turvallisuushankintoja22.4.2025 13:58:54 EEST | Päätös

Korkein hallinto-oikeus on julkaissut kaksi ns. muuta päätöstä, jotka koskevat puolustus- ja turvallisuushankintoja. Päätökset ovat luettavissa korkeimman hallinto-oikeuden verkkosivuilla alla olevien linkkien kautta. KHO 17.4.2025 T 878 Puolustus- ja turvallisuushankinta (viisumitietojärjestelmään liittyvät palvelut) KHO 17.4.2025 T 879 Puolustus- ja turvallisuushankinta (hinattavat sähkövoimakoneet)

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee arvonlisäveroa (alueellinen soveltamisala)22.4.2025 13:50:47 EEST | Päätös

A Oy suunnitteli Suomen talousvyöhykkeellä toteutettavaa tuulipuistohanketta. Yhtiö osti tuulipuistohanketta varten palveluja ulkomaisilta palveluntarjoajilta, joilla ei ollut kiinteää toimipaikkaa Suomessa. Palveluissa oli kyse tuulipuistoalueeseen kohdistuvista tutkimus- ja analyysipalveluista. Kyse oli muun muassa sen selvittämisestä, millaisia vaikutuksia tuulipuiston rakentamisella olisi merenpohjan sedimentteihin, sekä geologisten olosuhteiden ja uhkien selvittämisestä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye