Pohjois-Savon ELY-keskus

Uhanalaisten lettosoiden tilaa kartoitettiin valtakunnallisessa LETOT-hankkeessa

Jaa

Pohjois-Savon ELY-keskus on kartoittanut lettojen esiintymistä ja tilaa valtakunnallisessa LETOT-hankkeessa osana Helmi-elinympäristöohjelmaa.

Ryhäsen suon letto Rautavaara Kuva:Nelma Aunio
Ryhäsensuon letto Rautavaaralla. Kuva: Nelma Aunio

Lettojen turvaamisella ja tilan parantamisella on tärkeä merkitys suoluonnon ja -lajiston monimuotoisuuden kannalta, koska lähes puolet uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti letoilla. Letot ovat monimuotoisinta ja rehevintä suoluontoa Suomessa, mutta esimerkiksi pellonraivaus ja ojitus ovat heikentäneet niiden esiintymistä ja tilaa. Luontotyyppien uhanalaisarvioinnissa lähes kaikki lettotyypit arvioitiin valtakunnallisesti uhanalaisiksi, Etelä-Suomessa jopa äärimmäisen uhanalaisiksi.

Pohjois-Savon ELY-keskus kartoitti lettosoiden esiintymistä ja tilaa vuosien 2021–2022 aikana. Lettojen kartoitustyötä tehtiin Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa valtakunnallisessa LETOT-hankkeessa, joka on osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Kartoitusten yhteydessä arvioitiin myös lettojen ennallistamis- ja hoitotarvetta.

”LETOT-hankkeen tavoitteena on saada nykyistä parempi käsitys lettojen määrästä, nykytilasta, lettoihin kohdistuvista uhista sekä suojelu- ja ennallistamismahdollisuuksista”, kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen soiden ennallistamista suunnitteleva luonnonsuojelun asiantuntija Nelma Aunio.

”Pohjois-Savossa oli suuri motivaatio kerätä alueellista tietoa. Nyt voimme tehdä käytännön toimia lettojen turvaamiseksi ja tilan parantamiseksi, ja vaikuttaa näin suoluonnon monimuotoisuuteen".

Pohjois-Savon letot ovat keskimäärin pienialaisia ja heikentyneitä

Vuosien 2021–2022 aikana Pohjois-Savossa etsittiin lettoja yhteensä yli 1500 hehtaarin alueelta. Löydettyjen lettojen pinta-ala oli yhteensä noin 30 hehtaaria. Lettoja, lettonevoja ja lettoisia kohteita löydettiin yhteensä 61 kappaletta.

Löydetyt letot olivat pääosin pienialaisia. Yhtenäisten lettokohteiden keskimääräinen pinta-ala oli noin 0,5 hehtaaria. Lähes kaikilla kohteilla leton tila oli heikentynyt, ja vain noin 15 prosentilla letoista ei havaittu luonnontilan heikentymistä. Tärkeimmät syyt luonnontilan heikentymiseen olivat ojitus sekä metsien uudistamis- ja hoitotoimenpiteet. Myös avoimien alueiden umpeenkasvu, teiden rakentaminen tai ajourat sekä metsien puulajisuhteiden ja ikärakenteen muutokset arvioitiin syiksi luonnontilan heikentymiseen.

Lettoja ennallistamista tuetaan rahoituksella

Hankkeen tuottamaa tietoa letoista tullaan hyödyntämään luontotyyppien ja lajien tilan seurannassa, uhanalaisuusarvioinneissa, maankäytön suunnittelussa sekä luonnonhoidon kohdentamisessa. Lettotieto parantaa maanomistajien mahdollisuuksia ottaa lettosuot huomioon maankäytössä. Arvokkaimmat lettokohteet voidaan maanomistajan toiveesta suojella Helmi-elinympäristöohjelmassa tai Metso-ohjelmassa. Lettojen heikentynyttä tilaa voidaan pyrkiä parantamaan ennallistamis- tai hoitotoimenpiteillä.

"Pohjois-Savossa ensimmäisillä LETOT-hankkeessa löydetyillä letoilla onkin jo aloitettu ennallistamistoimia tänä syksynä", iloitsee Aunio.

Ennallistamis- ja hoitotoimenpiteet ovat maanomistajalle vapaaehtoisia, ja ne kustannetaan kokonaan tai osittain luonnonsuojelulain mukaisella tuella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus
Nelma Aunio Luonnonsuojelun asiantuntija, 0295 026 195, nelma.aunio@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.5.20242.5.2024 14:20:51 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,68. Taso on 50 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedennousun aikaistuminen on selvästi poikkeava historiaan nähden. Korkeampia vedenkorkeuksia on havaittu myöhemmin keväällä. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta ovat käynnissä. Kallaveden pinta tulee vielä nousemaan ennustemallin mukaan yli 10 cm. Kaikkien vesistöjen rannoilla kannattaa irtotavarat kerätä talteen. Iisalmen reitillä padot ovat täysin auki ja lisäksi juoksutetaan Ahkiolahden kanavasta. Nerkoon kanavan avaamisen sallivaa vedenkorkeutta ei ole vielä saavutettu. Ennusteen mukaan Poroveden ja Onkiveden tulvakorkeudet eivät enää nousisi rajusti. Kiuruveden korkeus on nousemassa toiseen edellisen kokoiseen tulvahuippuun ja Sonkajärvi vielä suurempaan huippuun viime päivien nousunopeudella. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnoissa on vielä useita kymmeniä senttejä nousuvaraa säännöstelylupien ylärajoihin. Juojärves

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye