Vankiloiden kurssitarjonta laajenee tieteeseen – tutkittu tieto myös vankien saataville
Rikosseuraamuslaitos ja tiedetapahtuma Tieteen päivät tekevät yhteistyötä järjestämällä vankiloissa tiedekursseja. Tiedekursseille voi tällä hetkellä osallistua viidessä vankilassa.
Tiedekursseilla vangit tutustuvat tieteelliseen maailmankuvaan ja tutkimuksen tekemiseen seuraamalla Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) järjestämien Tieteen päivien luentotallenteita. Vangit oppivat uusista aiheista yhdessä muiden vankien ja kurssin vetäjien kanssa. Kurssit päättyvät etäyhteyksin toteutettuun tutkijatapaamiseen vankien valitsemasta aiheesta. Vangit saavat todistuksen kurssille osallistumisesta.
Tiedekursseja on tarjolla viidessä vankilassa
Tiedekurssit koostuvat Tieteen päivien luentotallenteiden seuraamisesta, muistiinpanojen tekemisestä sekä keskusteluhetkestä, jossa vangit käyvät kurssinvetäjän kanssa läpi luennon sisältöä ja sen herättämiä ajatuksia. Luennot käsittelevät esimerkiksi aikaa, uskontoa ja evoluutiota, maapallon historiaa sekä rakkautta ja parisuhteita. Luentotallenteiden lisäksi Tieteen päivät tarjoavat vankiloille tapahtuman ohjelmasta kootun kirjan sekä oheismateriaaleja.
Rikosseuraamuslaitoksen ensimmäinen tiedekurssi järjestettiin vuonna 2020 Pelson vankilassa erityisohjaaja Marko Tiikkaisen aloitteesta.
”Pelson vankilassa oli tarvetta toiminnan ja uusien etäkoulutussisältöjen kehittämiselle. Halusimme tarjota vangeille rikoskeskusteluiden ja päihdekuntoutuksen lisäksi jotain, jolla ajatukset saataisiin pois vankilan perusarjesta, mutta joka toimisi myös osana vankien kuntoutusta ja vahvistaisi opiskelumotivaatiota”, Tiikkainen kertoo.
Tiedekurssista saatiin hyvää palautetta, ja vuonna 2023 tiedekursseille osallistuminen on mahdollista jo viidessä vankilassa: Pelsolla, Pyhäselällä, Hämeenlinnassa, Sukevalla ja Kestilässä. Tiedekurssien kurssikokonaisuutta muokataan kurssille osallistuvien vankien kiinnostusten kohteiden ja henkilökunnan resurssien mukaan. Tiedekurssien järjestämisestä vankiloissa vastaavat opinto-ohjaajat, opinnoista vastaavat erityisohjaajat, sekä vankiloiden koulutuskumppanina toimiva Koulutuskeskus JEDU, joka on ollut kehittämässä tiedekurssien sisältöjä.
”Kurssit on koettu hyvinä myös henkilökunnan keskuudessa. Kurssin voi järjestää joustavasti vankilan päiväjärjestys ja vuosikello huomioiden. Kurssi on toiminut meillä hyvänä ’kesäyliopistona’, kun muita toimintoja on ollut tarjolla vähemmän”, Tiikkainen toteaa.
Tutkitun tiedon tuominen vankilaan tukee myös Rikosseuraamuslaitoksen arvoja ja strategiaa
Tieteen päiville yhteistyön vankiloiden kanssa on luontevaa, sillä tapahtuman tavoitteena on tuoda tutkittua tietoa kaikkien saataville. Tutkitun tiedon tuominen vankilaan tukee myös Rikosseuraamuslaitoksen arvoja ja strategiaa. Kurssien tiedeteemat tarjoavat jo itsessään arvokasta sivistyksellistä pääomaa, ja lisäksi vankien vuorovaikutustaidot kehittyvät kurssilla käytävissä jälkikeskusteluissa.
”Riittävän tiedepääoman puuttuminen altistaa syrjäytymiselle. Siksi tutkittuun tietoon ja tieteen tekemiseen tutustumista voi hyvin pitää myös kuntouttavana toimintana. Tiedepääomaa tarvitaan kaikissa elämän vaiheissa ja kaikilla elämän alueilla, ja se mahdollistaa osallistumisen yhteiskuntaan ja itsestä huolehtimisen”, kertoo Tieteen päivien pääsihteeri Mandi Vermilä.
Tieteen päivien tallenteet ovat kaikkien katsottavissa YouTubessa
Tieteen päivät on kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Tieteen päivät järjestetään Helsingissä kahden vuoden välein ja tapahtumaan on vapaa pääsy.
Osa Tieteen päivien ohjelmasta kuvataan suorana verkkoon. Etäyhteys on ollut erinomainen tapa seurata Tieteen päiviä myös muualta käsin. Suorien lähetysten tallenteet on koottu Tieteen päiviä järjestävän Tieteellisten seurain valtuuskunnan Tiedetv-kanavalla YouTubeen.
Lisätietoja:
rikosseuraamusesimies Marko Tiikkainen, Kestilän vankila, p. 050 4757 515 marko.tiikkainen@om.fi
erityisasiantuntija Satu Tsharkov, Rikosseuraamuslaitos, p. 0295 684 108, satu.tsharkov@om.fi
Tieteen päivien pääsihteri Mandi Vermilä, Tieteellisten seurain valtuuskunta, p. 228 69 221, mandi.vermelä@tsv.fi
vankilaopettaja Aava Taijala, Koulutuskeskus JEDU, p. 044 769 2345, aava.taijala@jedu.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Uppemot 400 sökte till utbildning för att bli fångvaktare3.9.2024 14:53:27 EEST | Pressmeddelande
Det var 395 som sökte till examensinriktad utbildning inom brottspåföljdssektorn, 49 fler än vid ansökningsomgången i januari. Ansökningstiden var den 12 till 31 augusti 2024.
Lähes 400 haki opiskelemaan vanginvartijaksi3.9.2024 14:53:27 EEST | Tiedote
Hakijoita oli 395 eli 49 enemmän kuin tammikuussa järjestetyssä haussa. Hakuaika rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen oli 12.-31.8.2024.
Förändringar i rehabiliteringen av bötesfångar och korttidsfångar under återstoden av 20242.9.2024 09:50:37 EEST | Pressmeddelande
Rehabiliteringen och utslussningen av bötesfångar och korttidsfångar har varit mycket framgångsrik när det gäller att motivera fångarna att förbättra sin livssituation, få in dem på en rehabiliteringsbana och därmed stödja deras beredskap för en livsstil utan kriminalitet. Detta har förutsatt ett välfungerande samarbete med intressenterna och i synnerhet med välfärdsområdena. Insatserna har också påverkat positivt på överbeläggningen på fängelserna, som är en utmaning i myndighetens verksamhet.
Sakko- ja - ja lyhytaikaisvankien kuntoutuksessa tapahtuu muutoksia loppuvuoden aikana2.9.2024 09:50:37 EEST | Tiedote
Sakko- ja lyhytaikaisvankien kuntoutuksessa ja ulkopuolisessa sijoituksessa on onnistuttu erinomaisesti edistämään vankien motivoitumista oman elämäntilanteensa parantamiseen, saattamaan kuntoutuspolun alkuun ja näin tukemaan valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan. Tämä on edellyttänyt erinomaista sidosryhmäyhteistyötä erityisesti hyvinvointialueiden kanssa. Toiminnalla on myös vaikutettu vankiloiden haastavaan yliasutukseen.
Brottspåföljdsmyndighetens samarbetsförhandlingar utmynnar i framställan om sammanslagning av brottspåföljdscentraler och avveckling av nio uppgifter22.8.2024 11:23:22 EEST | Pressmeddelande
Brottspåföljdsmyndigheten framställer om att ett flertal brottspåföljdscentraler ska slås samman. Antalet personalminskningar blir högst nio. Den nya organisationsstrukturen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2025. Därefter ska det finnas kvar sju brottspåföljdscentraler.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme