FiBAN – Finnish Business Angels Network ry

FiBANin jäsentutkimus: suomalainen bisnesenkeli etsii kuumeisesti uusia sijoituskohteita

Jaa

Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBANin jäsentutkimus piirtää tarkan kuvan suomalaisen enkelisijoittajan mielenmaisemasta. Yli 250 vastausta keränneessä tutkimuksessa selvitettiin enkelisijoittajien demografiatietoja, sijoitusaktiivisuutta, kokemusta ja osaamista sekä sitä, millaiset trendit ja sektorit kiinnostavat enkelisijoittajia juuri nyt. Jopa 86% vastanneista kertoo etsivänsä aktiivisesti uusia sijoituskohteita. Vastaavaa jäsentutkimusta ei ole aikaisemmin tehty.

FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen
FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen

Lähes 40 % tutkimukseen vastanneista kertoo olevansa enkelisijoittajana vasta-alkaja, mutta valtaosa, jopa yli puolet kertoo olevansa enkelisijoittajana kokenut tai erittäin kokenut, ja kertoo sijoittaneensa startup-yrityksiin yli 200 000 euroa.

Yli puolet vastanneista on 1950—1970-luvuilla syntyneitä, mutta myös nuorten bisnesenkeleiden osuus on kasvussa. Alle kolmekymppinen bisnesenkeli on kuitenkin Suomessa vielä harvinaisuus.

 Jopa 38 % vastanneista kertoo tehneensä exitin, eli yrityksensä tai enemmistöosakkeidensa myynnin, ennen enkelisijoittajaksi ryhtymistä. “Jäsenistössä on valtaosa yrittäjiä tai exitin tehneitä yrittäjiä, joille on kertynyt varallisuutta.  Myös tietyt ikäryhmät jäsenistössämme korostuvat, koska on jo saavutettu tietty kokemustaso,” Laisi-Puheloinen sanoo. 

FiBANin nuorin jäsen on 22-vuotias Eemeli Parantainen, joka kuuli FiBANista verkoston jäsenen kautta. “Alunperin oltiin tulossa yrityksen kautta pitchaamaan omaa ideaa FiBANille, mutta todettiin, ettei olekaan tarvetta lisärahoitukselle. Oivalsin, että FiBAN olisi enkelisijoittajana loistava paikka olla mukana. Olen enkelinä oppimiskäyrän alussa, mutta tavoitteeni on oppia mahdollisimman paljon enkelisijoittamisesta,“ Parantainen sanoo.

Jopa 86% enkelisijoittajista etsii uusia kohteita - IT, vastuullisuus ja lääketeknologia kiinnostavat

FiBANin tutkimukseen vastanneista jäsenistä jopa 86% kertoo aktiivisesti etsivänsä uusia sijoituskohteita. Ohjelmistoratkaisut, kestävä kehitys sekä lääketieteelliset teknologiat nousivat kyselyssä kärkisijoille kiinnostavimpina sektoreina. “Erityisesti kestävän kehityksen teemat ovat nostaneet merkitystään vahvasti. Näiltäkin toimialoilta kannattaa laittaa FiBANille hakemuksia,” Laisi-Puheloinen kehottaa.  

Merkittävä osa enkeleistä kertoo löytävänsä sijoituskohteensa henkilökohtaisen verkostonsa tai tapahtumien kautta - ja harvemmin lähdetään mukaan yrityksiin, jotka ovat lähestyneet kylmäkontaktoinnin kautta. Startup-yrityksiltä odotetaan yhä useammin jo käynnissä olevaa liiketoimintaa, sillä skaalautuvuudesta halutaan näyttöä ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Enkelisijoittajia nähdään usein kohdeyritystensä hallituksissa. Yli puolet jäsenistä kertoo olleensa mukana ainakin kolmen kohdeyrityksensä hallituksissa. “Bisnesenkelit haluavat olla mukana startup-yritystensä päätöksenteossa, ja tuoda omaa osaamistaan sekä verkostojaan auttaakseen. Tutkimusten mukaan, enkeleiden mukanaolo hallitustoiminnassa lisää myös yrityksen onnistumisen todennäköisyyttä,” Laisi-Puheloinen kertoo.

Suomalaiset startup-yritykset kiinnostavat myös kansainvälisesti 

Valtaosa bisnesenkeleistä sijoittaa Suomeen, mutta jäsenistössä on kiinnostusta myös kansainväliseen sijoittamiseen. Myös suomalaiset startupit kiinnostavat kansainvälisesti - FiBANin jäsenistössä on henkilöitä yli 20 eri kansallisuudesta. Osa enkeleiden rahoituskohteista löydetäänkin kansainvälisen yhteistyön, kuten EU-rahoitteisen 4NGELS-ohjelman kautta, johon haki syksyn aikana 150 startup-yritystä ja lähes 100 enkelisijoittajaa Suomesta, Puolasta, Virosta ja Sloveniasta.

Jäsentutkimuksen lisäksi FiBAN kerää vuosittain dataa bisnesenkeleiden sijoituksista. Vuonna 2022 FiBANin jäsenet raportoivat sijoittaneensa 37 miljoonaa euroa 248 startup-yritykseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milja MäkeläViestintäpäällikköFiBAN – Finnish Business Angels Network ry

FiBANin viestintäpäällikkö, jolta saat FiBANin dataliitteet (sijoitustilastot, jäsentutkimus). Yhteydenotot: email, puhelinsoitto, WhatsApp.

Puh:0405385418milja.makela@fiban.org

Kuvat

Enkelisijoittajien toimialakiinnostus.
Enkelisijoittajien toimialakiinnostus.
Lataa
Bisnesenkeleiden pääkriteerit rahoitusta hakeville yrityksille.
Bisnesenkeleiden pääkriteerit rahoitusta hakeville yrityksille.
Lataa
FiBANin jäseniä kiinnostavat startup-sijoitusten kohdemaat.
FiBANin jäseniä kiinnostavat startup-sijoitusten kohdemaat.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FiBAN – Finnish Business Angels Network ry

FiBANin STARTUP-PULSSI 1/2024: Startupien rahoitushaku kaksinkertaistunut, kolmannes startupeista tekoälypohjaisia3.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Kevään 2024 FiBANin kautta rahoitusta hakeneiden määrä lähes kaksinkertaistui aiempien vuosien keskimääräisestä 250 hakemuksesta yli 450 hakemukseen. Eniten hakemuksia keväällä 2024 saapui ohjelmistoalan startupeilta. Muita trendaavia aloja olivat puolustus ja turvallisuus, data-analytiikka, wellness, entertainment, deep tech ja gaming. Naisten edustus rahoitusta hakeneissa startup-yrityksissä on säilynyt matalalla tasolla. Rahoitusta hakeneista naistiimejä oli vain noin kuusi prosenttia kaikista hakemuksista kun pelkästään miestiimejä oli noin 50% hakijoista.

100 000 euron sijoitus: Suomen suurimman puolustusalan startup-kilpailun voittaja ja finalistit julki8.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Riihimäellä 7.6. järjestetyn Pitch Finland DefSec -startup-kisan voittajaksi on valittu Dobbelgänger, joka on kehitetty VTT:n kiihdyttämöohjelmassa. Yritys voitti 100 000 euron sijoituksen enkeli- ja pääomasijoittajista koostuvasta ryhmältä. Dobbelgänger on kehittänyt kevyitä ja helposti koottavia harhautusvälineitä, jotka pystyvät jäljittelemään esimerkiksi lämpö- ja tutkaominaisuuksia.

Nato-jäsenyyys herätti startupit ja sijoittajat: 100 000 euron sijoitusmahdollisuus pitchaustapahtumassa27.3.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Riihimäellä MaanpuolustusAreenan yhteydessä järjestetään 7.6. Pitch Finland DefSec, jossa startup-yritykset kilpailevat 100 000 euron sijoituksesta ja pääsevät esittämään ensi kertaa innovaationsa julkisesti Suomen suurimmille sijoittajatahoille. Kyseessä on startup-kentän ensimmäinen tässä mittakaavassa järjestettävä puolustus- ja turvallisuussektoriin keskittyvä pitchaus-tapahtuma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye