Kotimainen tutkimustieto nyt yhden katon alla

Jaa

Tutkittua tietoa on saatavilla entistä helpommin kotimaisten tutkimuslaitosten avatessa julkaisujaan Finna.fi-hakupalvelussa. Nyt Finnan kautta saataville ovat tulleet myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) julkaisut, kuten tutkimusraportit.

Tuulia Hakola-Uusitalo, VATT:n tutkimusjohtaja.
Tuulia Hakola-Uusitalo, VATT:n tutkimusjohtaja. Kuva: Veikko Somerpuro

Finna on palvellut kotimaisten kirjasto-, museo- ja arkistoaineistojen tarjoajana jo kymmenen vuotta. Viime vuosina sen asema tutkitun tiedon tarjoajana on vahvistunut.

Finnassa saatavilla oleva tutkittu tieto on peräisin kotimaisilta yliopistoilta ja korkeakouluilta, tutkimuslaitoksilta sekä viranomaisilta. Saatavilla on myös yli sata kotimaista tiedelehteä ja vuosikirjaa esimerkiksi yhteiskunta- ja humanististen tieteiden ja politiikan aloilta. Näitä voi tutkia suoraan verkossa.  

VATT:n lisäksi aiemmin tänä vuonna myös Luonnonvarakeskus (Luke) on tuonut aineistojaan Finnaan. Palvelusta löytyy myös mm. valtioneuvoston julkaisutarjonta sekä Eläketurvakeskuksen ja Tilastokeskuksen julkaisuja.

Tutkittu tieto kuuluu kaikille

”Teemme kaikkemme, että tieto olisi mahdollisimman avointa ja kaikkien käytössä. Finnan kautta julkaisumme ovat aiempaa helpommin löydettävissä”, kertoo Tuulia Hakola-Uusitalo, VATT:n tutkimusjohtaja.

VATT:n julkaisut ovat aiemmin olleet kaikkien saatavilla julkaisuarkisto Doriassa, mutta niiden tuominen Finnaan tuo ne myös uusien käyttäjäryhmien ulottuville. Finnasta löytyvät kaikki VATT:n julkaisut yli 30 vuoden ajalta. Julkaisut käsittävät muun muassa taloustieteellisiä tutkimusraportteja ja Policy Briefeja, joissa annetaan tutkimustuloksiin perustuvia politiikkasuosituksia.

”VATT:n tutkimukset ovat sidoksissa talouspolitiikan ongelmiin. Tutkimme mm. eri asioiden vaikutussuhteita: miten työttömyysturva vaikuttaa työllistymiseen tai työttömäksi jäämiseen, tai millaisia vaikutuksia polttoaineveron muutoksilla olisi”, Hakola-Uusitalo sanoo.

Finnan päätavoitteisiin kuuluu tiedonhaun helpottaminen. Erityisesti tutkijat ja korkeakouluopiskelijat hyötyvät Finna.fi:stä, sillä palvelu tarjoaa pääsyn kattavaan valikoimaan opinnäytetöitä ja tutkimusjulkaisuja, jotka eivät ole saatavilla suurissa kansainvälisissä tietokannoissa. Finna tarjoaa myös oman sisältöalueen tutkittuun tietoon ja avoimia oppimateriaaleja.

”Tieto ei kulu käytössä. Mitä enemmän se on eri ihmisen saatavissa, sen parempi”, VATT:n Hakola-Uusitalo päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuulia Hakola-Uusitalo
Tutkimusjohtaja, VATT
tuulia.hakola-uusitalo@vatt.fi
+358 295 519 501

Veera Mujunen
Palvelusuunnittelija, Kansalliskirjaston Finna-palvelut
veera.mujunen@helsinki.fi
+358 294 122 758

Linkit

Lisätietoa

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna tarjoaa verkkopalvelualustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa, ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. 

VATT on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Arvioimme politiikkatoimien vaikutuksia yksilöihin, kotitalouksiin ja yrityksiin. Tutkimustyömme perustuu laajojen rekisteriaineistojen ja talousteorian hyödyntämiseen sekä syvälliseen instituutioiden tuntemukseen.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye