Suomen Psykologiliitto

Psykologit: siirtyminen hyvinvointialueille ei onnistunut hyvin

Jaa

Suuri osa psykologeista katsoo, että siirtyminen hyvinvointialueille ei ole onnistunut hyvin. Käytännön asioissa on monia puutteita, jotka hyvinvointialueiden kannattaa korjata parantaakseen veto- ja pitovoimaansa työnantajina. Psykologiliitto teki jäsenilleen laajan työolotutkimuksen keväällä 2023.

Sote-uudistus ja siirtyminen hyvinvointialueille ei psykologien mielestä ole sujunut kovin hyvin. Suurin osa kyselyyn vastanneista työskenteli hyvinvointialueen palveluksessa. Heistä liki puolet koki, että uudistus sujui erittäin tai melko huonosti psykologin työn näkökulmasta. Vain viidesosan mielestä siirtyminen hyvinvointialueelle sujui erittäin tai melko hyvin. Vastauksiin saattoi vaikuttaa se, että tutkimusaineiston keruuaikana keväällä 2023 järjestelyt olivat vielä monella alueella kesken ja epätietoisuus töiden järjestelyistä oli suurta. 

Organisaation johdon toiminta sai kunnissa ja hyvinvointialueilla huonommat arviot kuin muilla työnantajilla. Hyvinvointialueilla johto- tai esihenkilötehtävissä työskentelevistä vastaajista yli puolet koki, että tiedonkulku johdon ja henkilöstön välillä toimii erittäin tai melko huonosti ja lisäksi yli 40 % koki, ettei johto arvosta psykologityötä tai ole kiinnostunut henkilöstön mielipiteistä työhön liittyvissä asioissa. Vain alle puolet hyvinvointialueille työskentelevistä vastaajista suosittelisi työnantajaansa ystävälleen, mutta eri hyvinvointialueiden kesken esiintyi myös huomattavaa vaihtelua. 

Työnohjaus ja täydennyskoulutus vaikuttavat merkittävästi psykologin ammatilliseen kehittymiseen ja asiakastyön laatuun. Mielenterveystyössä työnohjaus tukee myös työssä jaksamista. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden työnohjaus ja täydennyskoulutus ovat lakisääteisiä. Kaikki työolokyselyyn vastanneet saivatkin työnantajan järjestämää tai kustantamaa täydennyskoulutusta keskimäärin kuusi koulutuspäivää vuodessa. Määrä kuitenkin vaihteli yhdestä päivästä useisiin kymmeniin. Huolestuttavaa on, että yli kymmenesosa vastaajista ei saanut lainkaan työnohjausta.

– On aivan selvää, että aivan jokaisen työnantajan tulee noudattaa lakia ja järjestää sen mukaisesti työnohjausta. Psykologien työtehtävät ovat lähtökohtaisesti vaativia ja edellyttävät itsenäistä vastuuta, joten Psykologiliiton mukaan psykologeilla tulisi olla 10 täydennyskoulutuspäivää vuodessa, Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen toteaa.

Psykologien käyttämissä työtiloissa tulee olla riittävä näkö- ja äänieristys sekä lukittava kaluste potilasasiakirjoille tietosuojan turvaamiseksi. Työntekijän turvallisuuden varmistamiseksi tilasta on uhkaavassa tilanteessa oltava mahdollisuus poistua tai hälyttää apua. Lisäksi asianmukainen työtila on esteetön ja siellä on riittävä valaistus ja ilmanvaihto. Tällaiset tilat mahdollistavat laadukkaan asiakastyön. Kun työolotutkimukseen vastanneita pyrittiin arvioimaan käyttämiään työtiloja, vain noin kolmasosan työtilat täyttivät kaikki kriteerit. Niillä psykologeilla, jotka työskentelivät säännöllisesti vain yhdessä työtilassa, vaatimukset täyttyivät paremmin kuin kahdessa tai useammassa työtilassa työskentelevillä. Yleisimpiä työtilojen ongelmat olivat hyvinvointialueille siirtyneessä oppilashuollossa.

– Palkka ei ole ainoa työpaikan veto- ja pitovoimaan vaikuttava tekijä, vaan myös työolot ja mahdollisuus kehittymiseen omalla uralla ja oman osaamisen kehittämiseen vaikuttavat paljon siihen, missä psykologit viihtyvät töissä ja mihin psykologeja on helpompi rekrytoida, toteaa Lipsanen työolojen merkityksestä.

Suomen Psykologiliitto toteutti ensimmäistä kertaa kattavasti psykologien työoloja kuvaavan tutkimuksen. Tavoitteena oli selvittää systemaattisesti ja luotettavasti palkkatyössä olevien psykologien kokemuksia olosuhteista työpaikoilla, työhyvinvoinnista ja johtamisesta. Tutkimuksen aineisto kerättiin verkkokyselyllä keväällä 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Lasten ja nuorten terapiatakuu jättäisi suuren osan avun tarvitsijoista ulkopuolelle6.6.2024 09:18:46 EEST | Tiedote

Esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi jättäisi nykyisessä muodossaan suurimman osan mielenterveyden ongelmista kärsivistä lapsista ja nuorista ilman heidän tilanteeseensa sopivaa hoitoa ja tukea. Hallituksen esittämän lasten ja nuorten terapiatakuun tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Valitettavaa on, että esitetty lasten ja nuorten terapiatakuun toteutustapa ei vastaa näihin tavoitteisiin.

Miksi nuori turvautuu itsensä vahingoittamiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmä tarttuu SuomiAreenalla kipeään aiheeseen29.5.2024 09:26:30 EEST | Tiedote

Mitä nuoren mielessä tapahtuu, kun hän turvautuu itseään vahingoittavaan käyttäytymiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän keskustelussa SuomiAreenalla pohditaan, millaiset tekijät nuorta suojaavat tai haavoittavat ja kuinka itsetuhoista nuorta voidaan tukea. Keskustelu järjestetään Porin torilla tiistaina 25.6.2024 klo 10–10.45.

Psykologiliitto ehdottaa keinoja turvata koulupsykologipalvelut nopeasti11.4.2024 09:11:45 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueet eivät ole pystyneet turvaamaan lainmukaisia opiskeluhuollon psykologipalveluja. Tilanne on herättänyt pohdintaa siitä, tulisiko koulupsykologit ja -kuraattorit siirtää takaisin kuntien työntekijöiksi. Ratkaisuksi Psykologiliitto ehdottaa konkreettisia keinoja, joilla toimivat opiskeluhuollon psykologipalvelut voidaan varmistaa uutta hallinnollista uudistusta tehokkaammin ja nopeammin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye