Hyperrealistisen kuvanveiston kansainvälinen suurnäyttely – Tampereen taidemuseo julkistaa 2024 ohjelmistonsa

Jaa

Tampereen taidemuseon vuoden 2024 päänäyttely Hyper esittelee hyperrealistisen kuvanveiston kansainvälisiä huippuja kesäkuusta alkaen. Museo täyttyy hätkähdyttävästi eläviä ihmisiä muistuttavista veistoksista viideltä vuosikymmeneltä. Vuoden 2024 nuori taiteilija julkistetaan 31.1.2024. Syksyllä samanaikaisesti hänen palkintonäyttelynsä kanssa museon pohjakerroksessa esitellään aiempien Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksista koostuvaa kokoelmaa. Ensimmäiseksi taidemuseon remontin jälkeen esille pääsevät kuitenkin jo aiemmin julkistetut taiteilijat Tuula Lehtinen ja Charles Sandison. Muumimuseon Observatoriossa avautuu keväällä Tove Janssonista taiteilijana kertova näyttely.

Veistos, jossa kaksi alastonta ihmishahmoa istu tiiviisti sylikkäin.
Marc Sijan: Embrace, 2014. Polyester resin and oil paint, 79 x 94 x 79 cm. © Marc Sijan. Courtesy of the artist and Institute for Cultural Exchange, Tübingen

Tampereen taidemuseossa 2024 


Hyper 1.6.–29.9.2024


Kansainvälinen Hyper-näyttely vie katsojan suoraan iholle, lähelle ihmisyyttä. Teokset käsittelevät elämän ja kuoleman, todellisuuden ja fantasian, ihmisen ja koneen välistä suhdetta sekä ihmiskehon erilaisia deformaatioita. Hyperrealistisissa teoksissa kerronnalliset ja yllättävät elementit yhdistyvät todellisuuden valokuvantarkkaan esittämiseen. Aiheina ovat arkiset tilanteet, tavalliset ihmiset ja inhimillisen olemassaolon moninaisuus.

Hyperrealismi syntyi 1960- ja 1970-luvuilla Yhdysvalloissa ja Euroopassa vastareaktiona abstraktille ekspressionismille. Lähestymistapana se on jatkunut niin maalaus- kuin veistotaiteen alueella monien taiteilijoiden tuotannossa näihin päiviin saakka. Hyperrealismi kytkeytyy fotorealistiseen taiteeseen ja se on yksi ”uuden realismin” taidemuoto. 

Hyper-näyttelyn veistokset ovat teknisesti taiturimaisia ja esittävät ihmiskehon sellaisena kuin se on, pienintä yksityiskohtaa, kuten ihohuokosta, ryppyä, partakarvaa ja hikikarpaloa myöten. Tämä tekee katsomiskokemuksesta hätkähdyttävän todentuntuisen ja läsnäoloa korostavan. Hyperrealismissa käytetään usein hyödyksi vieraannuttamista liittämällä teoksiin draamallisia tai outoja elementtejä sekä ajattomia teemoja. Monissa teoksissa leikitään myös poikkeavalla mittakaavalla ja huumorilla. Näyttely nostaa esiin ajankohtaisia teemoja kuten robottiteknologian, tekoälyn, kloonauksen sekä kuolemattomuuden tavoittelun. 

Näyttelyn taiteilijat ovat hyperrealistisen kuvanveiston keskeisimpiä nimiä viideltä vuosikymmeneltä. Mukana on Duane Hansonin amerikkalaisen keskiluokan kuvausta, Ron Mueckin mittakaavalla leikkiviä veistoksia sekä Zharko Basheskin jättiläismäinen lattian läpi nouseva mies Ordinary Man (2009–10). Näyttelyn muita keskeisiä taiteilijoita ovat mm. Jacques Verduyn, Tony Matelli, Sam Jinks, Marc Sijan, John DeAndrea, Mathilde ter Heijne ja Patricia Piccini. Kaikkiaan mukana on teoksia yli 20 taiteilijalta.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä saksalaisen Insititut für Kulturaustauschin kanssa. Tampereen taidemuseo toteuttaa näyttelyn yhteydessä laajan Pirkanmaan koululaisille suunnatun yleisötyön kokonaisuuden osana alueellisen vastuumuseon tehtävää. Hankkeen rahoittajana ja yhteistyökumppanina toimii Operaatio Pirkanmaa.

Tuula Lehtinen – With Pleasure 24.2.2024–5.5.2024


Näyttely esittelee tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen laajaa ja monipuolista taiteellista uraa 1980-luvulta 2020-luvulle. Mukana on taidegrafiikkaa, maalauksia ja posliiniveistoksia. Lehtinen lähestyy kauneuden tematiikkaa taiteen perinteestä ja nostalgisista aiheista, kuten kukkamaalauksista, maisemista, koristeellisista posliiniesineistä, verhoista, pitseistä ja maailmanhistorian kuningattarista käsin. Samalla hän kyseenalaistaa taiteentekemisen vakiintuneita tapoja ja taidemaailman arvohierarkioita. 

With Pleasure avaa laajan ajallisen kaaren Tuula Lehtisen tiestä grafiikan tekijästä taidemaalariksi ja julkisten teosten toteuttajaksi. 

Charles Sandison 24.2.2024–5.5.2024


Maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuva Charles Sandison toteuttaa taidemuseossa koko alakerran kattavan valoinstallaation. Sandisonin teoksissa seinille heijastetaan sanoja, symboleja ja liikettä. Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, kaaoksen ja järjestyksen rajamailla. Sandison paljastaa taidemuseolle tulevan teoksen teeman vasta näyttelyn avautuessa. 

Charles Sandison (s. 1969, Englanti) on Tampereella asuva mediataiteilija, joka on toteuttanut näyttäviä valoinstallaatioitaan mm. Sao Paulossa, Denverissä, Roomassa, Madridissa ja Lontoossa.

Vuoden nuori taiteilija 2024, 26.10.2024–5.1.2025


Neljäskymmenes Vuoden nuori taiteilija julkistetaan 31.1.2024. Hänen yksityisnäyttelynsä avautuu Tampereen taidemuseon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa syksyllä 2024.

Silmänruokaa 26.10.2024–5.1.2025

Tampereen taidemuseon alakerran syysnäyttely esittelee aiempien Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia Tampereen taidemuseon kokoelmista. Mukana on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia, tila- ja mediataidetta.

Valinta Vuoden nuoreksi taiteilijaksi on yksi Suomen merkittävimmistä palkinnoista kuvataiteen alalla. Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Näyttely juhlistaa Vuoden nuoria taiteilijoita neljän vuosikymmenen ajalta.

Muumimuseo

    
Taiteilijaelämää – Tove Jansson 20.4.2024–19.5.2025, Observatorio


Tove Jansson on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Hän oli taidemaalari, kuvittaja, sarjakuvataiteilija, pilapiirtäjä ja kirjailija. Tove Jansson tunnetaan parhaiten muumihahmoistaan.  Muumimuseon Observatorion näyttely tarkastelee hänen muuta tuotantoaan ja elämäänsä, kuten maalauksia ja ensimmäistä kertaa julkisuudessa olevia kuvituksia. Tove Jansson oli rohkea oman tiensä kulkija taiteilijana, ihmisenä ja naisena. Hänen elämänsä oli täynnä vaiheikkaita käänteitä, työtä, ihmissuhteita, suuria tunteita, rakkautta ja draamaa. 

Tove Janssonin muumikirjojen kantavia teemoja ovat ystävyys, yhdenvertaisuus, rauhanomainen yhteiselo, moninaisuuden ymmärtäminen sekä elämästä ja sen pienistä ja isoista seikkailuista nauttiminen. Jansson käsitteli kirjoissaan usein vertauskuvainnollisesti myös vaikeampia aiheita, kuten sotaa, yksinäisyyttä, ihmissuhteiden haasteita ja kuolemaa. Sama tematiikka näkyy myös Janssonin muissa romaaneissa ja novelleissa. Tove Jansson koki itse olevansa ennen kaikkea taidemaalari. Hän teki esittävien ja abstraktien maalaustensa ohella useita julkisia monumentaalitöitä. Muumimuseon Observatorion näyttely käsittelee Tove Janssonin moninaisen taiteellisen uran ohella hänen elämänsä vaiheita ja ihmissuhteita, sekä niihin liittyviä haasteita, iloa ja rakkautta. 

Muumimuseon perusnäyttelyn paperipohjaiset teokset vaihtuvat syksyllä 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Veistos, jossa kaksi alastonta ihmishahmoa istu tiiviisti sylikkäin.
Marc Sijan: Embrace, 2014. Polyester resin and oil paint, 79 x 94 x 79 cm. © Marc Sijan. Courtesy of the artist and Institute for Cultural Exchange, Tübingen
Lataa
Veistos, jossa kaksi bikineissä olevaa naista istuu aurinkotuoleissa rinnakkain.
Jacques Verduyn: Pat & Veerle, 1974. Polychromed polyester, 110 x 180 x 150 cm © Jacques Verduyn / VG Bild-Kunst, Bonn 2022. Courtesy of Galerie Antoine Laurentin, Paris - Bruxelles and Institute for Cultural Exchange, Tübingen
Lataa
Veistos, jossa alastoman miehen ylävartalo työntyy lattian läpi ylös.
Zharko Basheski: Ordinary Man, 2009-10. Polyester resin, fiberglass, silicone, hair, 220 x 180 x 85 cm. © Zharko Basheski. Courtesy of the artist and Institute for Cultural Exchange, Tübingen
Lataa
Kaisu Koivisto: Silmänruokaa, 2012.  Tampereen taidemuseo. Kuva: Jari Kuusenaho
Kaisu Koivisto: Silmänruokaa, 2012. Tampereen taidemuseo. Kuva: Jari Kuusenaho
Lataa
Kellertävä kukkamaalaus, josta väriraidat valuvat alaspäin.
Tuula Lehtinen: Van Os II, 2023. Öljy kankaalle, 120 x 95 cm. Yksityiskokoelma. Kuva: Jussi Palojärvi
Lataa
Pimeä tila, jossa on heijastettu ihmishahmoja ja orgaanisia muotoja seinille.
Charles Sandison: Behind the numbers, 2015, Le Palais de la Bourse, Brussels. Courtesy of the artist. Photo: Charles Sandison.
Lataa
Mustavalkoinen vanha valokuva, jossa nainen seisoo huoneessa maalauspaletti kädessään.
Tove Jansson. Lehtikuva / Reino Loppinen
Lataa

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Maailman ainoa Muumimuseo

Muumimuseo perustuu Tove Janssonin vuonna 1986 lahjoittamaan muumikuvitusten kokoelmaan. Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Laajan muumitaiteen näyttelyn lisäksi Muumimuseossa on vaihtuvia näyttelyitä ja museo on mukana kansainvälisessä näyttelytoiminnassa. Muumimuseo on osa Tampereen taidemuseon organisaatiota. Molemmat museot kuuluvat Tampereen museoihin.

Muumimuseo
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Tampere-talon vaihde 03 243 4111
muumimuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tove Jansson tunsi olevansa ennen kaikkea maalari – Janssonin elämästä kertova näyttely avautuu Muumimuseossa 20.4.202419.4.2024 15:22:21 EEST | Tiedote

Tove Janssonin syntymäpäivänä 9. elokuuta liputetaan sekä hänen että suomalaisen taiteen kunniaksi. Jansson oli taidemaalari, kuvittaja, pilapiirtäjä, kirjailija ja sarjakuvataiteilija. Etenkin muumihahmot ovat tehneet Janssonista kansainvälisesti tunnetun, mutta Jansson itse tunsi olevansa ennen kaikkea taidemaalari. Taiteilijaelämää-näyttelyn keskiössä on Tove Janssonin monipuolinen, usein muumikuvitusten varjoon jäänyt ura.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye