Jyväskylän yliopisto

Lumilajien suksihuoltoa kehitetään Vuokatin liikuntateknologian yksikön ja Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan yhteistyöhankkeessa

Jaa

Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Ruka ja Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikkö toteuttavat kaksi vuotta kestävän, 850 000 euron yhteishankkeen talvilajien suksihuollon kehittämiseksi. Ainutlaatuinen hanke on merkittävässä roolissa Olympiavalmennuskeskuksen Milano-Cortina 2026 Olympiaprojektissa, jossa tuetaan lumilajien kilpailukykyä niin suksihuollon kuin valmennuksenkin näkökulmasta.

Hiihtäjä ladulla
”Kuluvalla kaudella voimaan astunut kansainvälisen hiihto- ja ampumahiihtoliiton fluorivoiteiden käyttökielto lisää huoltojen kehittämisen painetta, johon tällä hankkeella pystytään myös vastaamaan”, Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan projektipäällikkö Teemu Lemmettylä kertoo. Mostphotos Mostphotos

Suksihuoltohankkeessa kehitetään suomalaista lumilajien välinehuoltoa, testaamista ja välinehuollon yhteistyötä sekä koulutusta Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan lajeissa eli ampumahiihdossa, maastohiihdossa ja yhdistetyssä sekä rinnelajeissa alppihiihdossa, lumilautailussa, freeskissä, ja kumparelaskussa. Hanke vahvistaa Jyväskylän yliopiston Vuokatissa sijaitsevan liikuntateknologian yksikön asemaa yhtenä maailman johtavista talviurheilun tutkimuskeskuksista. Yksikön osaamisen laajentuminen entisestään välinepuolelle tukee suomalaisen lumiurheilun menestystä kansainvälisesti. 

Välinehuolto on yksi lumilajien kriittisistä menestystekijöistä. Viime vuosina maajoukkueiden huoltotyöskentelyssä on painottunut erityisesti omien hiontakuvioiden kehittäminen. Tämänkaltaista huoltotyöskentelyä on tehty vuoden 2014 Sotšin olympialaisista lähtien. Suksihuoltohankkeen myötä varmistetaan, että välinehuolto tulee vastaamaan uusia kansainvälisiä vaatimuksia. 

”Kuluvalla kaudella voimaan astunut kansainvälisen hiihto- ja ampumahiihtoliiton fluorivoiteiden käyttökielto lisää huoltojen kehittämisen painetta, johon tällä hankkeella pystytään myös vastaamaan”, Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan projektipäällikkö Teemu Lemmettylä kertoo.  

Tavoitteena lisätä suomalaisten kilpailukykyä lumilajeissa 

Suomalainen kilpailukyky pikkusuksen lajien (ampumahiihto, maastohiihto ja yhdistetty) huoltotoiminnassa rakentuu kansainvälisessä mittapuussa poikkeukselliselle yhteistyölle Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan ja Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön kesken. 

”Hankkeessa kehitetään niin kutsuttu pikkusuksen hiontakartta hiontojen käytön ohjeistukseen sekä hiontojen ja voiteluiden digitaalinen tietopankki, jota voidaan käyttää kaikkien pikkusuksen huoltoryhmien kesken. Lisäksi hankkeessa tuotetaan huollon koulutuskokonaisuus, jonka avulla mahdollistetaan huoltohenkilöstön korkea osaaminen myös jatkossa”, Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön kehittämispäällikkö Olli Ohtonen sanoo.  

”Hankkeessa yhdistetään erinomaisesti niin Vuokatin liikuntateknologian yksikön kuin Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan osaaminen.” 

Hankkeessa tärkeässä roolissa ovat Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön mittaustekniikan osaaminen sekä tutkimustyö lumilajien parissa. Yksikön strategiana on olla maailman johtava pohjoismaisten hiihtolajien tutkimuskeskus vuonna 2033. 

Hanke rahoitetaan Kainuun liiton välittämien Euroopan aluekehitysrahaston varojen kautta sekä toimijoiden omarahoituksena. Lisäksi mukana ovat Olympiakomitea ja lajiliitot: Suomen Hiihtoliitto, Suomen Ampumahiihtoliitto, Ski Sport Finland, ja Suomen Lumilautaliitto. Tämän lisäksi mukana on keskeiset suomalaiset väline- ja voidevalmistajat. 

 ”Hanke on tuonut yhteen keskeiset suksihuollon kehittämisen toimijat. Näin voidaan varmistaa suomalaisen suksihuollon kehittyminen sekä yhteistyö haastavassa ja muuttuvassa tilanteessa”, Lemmettylä kiteyttää. 

Lisätiedot: 

Projektipäällikkö Teemu Lemmettylä 
Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Ruka 
044 3222 322 
teemu.lemmettyla@vrua.fi 

Kehittämispäällikkö Olli Ohtonen 
Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikkö, Vuokatti 
050 4077 501 
olli.ohtonen@jyu.fi 

 

Liikuntateknologian yksikkö Vuokatissa on osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellistä tiedekuntaa. Liikuntateknologian yksikkö on erikoistunut monitieteelliseen ja soveltavaan liikuntabiologian tutkimukseen sekä liikuntateknologian maisteri- ja tohtorikoulutukseen. www.jyu.fi/fi/liikunta/liikuntateknologian-yksikko-vuokatissa  

Olympivalmennuskeskus Vuokatti-Ruka on kansainvälisesti merkittävä pohjoismaisten hiihtolajien osaamiskeskus. Olympiavalmennuskeskusten tavoitteena on varmistaa ja vauhdittaa suomalaisten kärkiurheilijoiden kansainvälistä menestystä takaamalla heille kilpailukykyinen päivittäisvalmentautuminen ja asiantuntijatoiminta. Tehtävänä on kasvattaa Suomelle maailman parhaita huippu-urheilijoita. www.olympiavalmennuskeskus.fi/vuokatti-ruka

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye