Schildts & Söderströms

Hansson i hemknutarna i historisk roman om Edna

Dela

Ednas pappa har skuldsatt sig hos storbonden Anders Nybacka. Han förlorar sitt torp, och han och Edna får bosätta sig i gårdsbastun. Förnedringen bränner, men Edna är inte den som ger upp. Hon kavlar upp ärmarna och arbetar dubbelt så hårt.

För den fjortonåriga Edna är möjligheterna ändå små. Vid mejeriet i byn är hon allmän hjälpreda, men hoppet om att bli befordrad till mejeripiga lever. En dag hittar hon ett övergivet pörte i skogen. Vågar hon ens drömma om ett eget hem? För över hennes liv ligger skulden till Anders Nybacka som ett mörkt moln. En dag ska den betalas.
 
Ulrika Hanssons historiska roman om Edna Svartsjö utspelar sig i Terjärv 1915. Stora samhällsomvälvningar kan redan anas, tecken i tiden är Amerikaemigrationen, förryskningen och jägarrörelsens framväxt. I detta brytningsskede skriver Hansson skickligt fram Ednas ständiga strävan framåt.

Det är inte synd om Edna Svartsjö har recensionsdatum torsdag 7.3.

Kontakter

Bilder

Omslag: Emma Strömberg Omslagsbild: Terjärv, början av 1900-talet, fotograf okänd.
Omslag: Emma Strömberg Omslagsbild: Terjärv, början av 1900-talet, fotograf okänd.
Ladda ned bild
Foto: Helen Korpak
Foto: Helen Korpak
Ladda ned bild

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Schildts & Söderströms höstkatalog bjuder på 16 titlar att se fram emot10.4.2024 11:00:56 EEST | Tiedote

”Katalogen du håller i din hand är fylld av fantastisk litteratur, till stor del skriven av författare med rötterna i Österbotten. I höst är hela tio av titlarna vi har äran att ge ut på Schildts & Söderströms författade av österbottningar. Det österbottniska segertåget är särskilt tydligt i böckerna för barn och unga.” Det skriver Karin Berglund i förordet till höstens katalog. Hon är vår barn- och ungdomsboksredaktör och stolt västnylänning som nominerats till Årets österbottning i Vasabladet år 2009.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye