Maahanmuuttajista muokkaantuu Suomeen työväen alaluokka
YTM Qivine Ndomo tutki väitöksessään, kuinka Suomen maahanmuuttohallinto ja kotouttamisen instituutiot muokkaavat maahanmuuttajista Suomen työmarkkinoiden alisteista työvoimaa.

Suomalainen maahanmuuttajien oikeudellista asemaa koskeva järjestelmä muodostaa maahanmuuttajista muista poikkeavan erilaisen työntekijäluokan, joka voidaan sulkea tasa-arvoisen suomalaisen työmarkkina- ja hyvinvointijärjestelmän suojelun ja etuoikeuksien ulkopuolelle.
Maahanmuuttajien integroituminen työmarkkinoille työssä käyvänä alaluokkana tapahtuu monin tavoin, jotka ovat sille epätasa-arvoisia ja epäedullisia.
Epätasa-arvo ilmenee kahdella tavalla. Maahanmuuttajia alistetaan heidän työpaikkojensa ja ammattiensa profiilin perusteella. He päätyvät usein tehtäviin, jotka ovat sosiaalisesti ala-arvoisempia. Toisaalta heidän työmarkkinataitojaan aliarvioidaan tai niitä ei arvosteta lainkaan.
Lisäksi ne työpaikat ja ammatit, joihin maahanmuuttajat sijoittuvat, muuttuvat myös alistetuiksi. Suomessa koulutettujen maahanmuuttajasairaanhoitajien työmarkkinakokemukset havainnollistavat erinomaisesti tätä seikkaa. Myös muilla, kuten tietotekniikan aloilla, kehitys osoittaa vastaavia yhtäläisyyksiä.
Työmarkkinoiden ilmeisen segmentoitumisen pysäyttäminen tai korjaaminen on erittäin epätodennäköistä ja ehkä mahdotonta. Tämä johtuu siitä, että vaikka maahanmuuttajien tekemät työt ovat sosiaalisesti alisteisia, ne ovat välttämättömiä suomalaisen hyvinvointivaltion toimivuudelle.
Täyttääkseen tasa-arvon lupauksensa kansalaisilleen, Suomi tarvitsee vanhustenhoitajia, julkisen liikenteen kuljettajia sekä julkisten laitosten siivoojia. Monet suomalaiset voivat hyödyntää oikeuttaan sosiaalietuuksiin kieltäytyäkseen näistä töistä, mutta korkeasti koulutetut maahanmuuttajat, jotka ovat laillisesti joutuneet sosioekonomisesti haavoittuvaan asemaan, eivät tähän pysty.
Globaalin työympäristön jatkaessa kehittymistään kansainvälisen muuttoliikkeen, digitaalisen- ja vihreän murroksen, sekä epätyypillisten työmuotojen yleistymisen myötä, Suomessa tulisi tarkistaa, miten henkilöresursseja käytetään.
– Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että Suomen muuttoliiketavoitteita ja niiden oikeudenmukaisuutta on pohdittava uudelleen, ja nykyisiin muuttoliikerakenteisiin tarvittavia muutoksia on arvioitava uudelleen, Ndomo tiivistää.
YTM Quivine Ndomon väitöskirja "Työväen aliluokka: Korkeasti koulutetut maahanmuuttajat Suomen työmarkkinoiden laitamilla" tarkastetaan 26.1.2024 al6kaen klo 12.00 salissa H320. Vastaväittäjänä toimii professori Robert MacKenzie, Karlstad Business School ja kustoksena professori Nathan Lillie, Jyväskylän yliopisto.
Taustatietoa:
Quivine Ndomon tutkimus toteutettiin osittain EU:n rahoittaman Horisontti 2020 SIRIUS-hankkeen ja Jyväskylän yliopiston humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan apurahan turvin.
Ndomo ottaa tutkimuksessaan ja opetuksessaan huomioon sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulman. Hän käyttää teorioita kansalaisuudesta, eriytyneestä toimijuudesta ja työmarkkinoiden segmentoitumisesta, sekä elämäkerrallisia tutkimusmenetelmiä.
Lisätietoja: Quivine Ndomo, quivine.a.ndomo@jyu.fi, +358406603265
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme