Vasa Elektriska Ab

Spillvärmeverket vid Påttska producerar nu fjärrvärme ur renat avloppsvatten

Dela

Spillvärmeanläggningen som byggts vid Påttska avloppsreningsverket har tagits i bruk. Det är Vasa Elektriska som har låtit bygga anläggningen, där det nu produceras värme för hem och hus i Vasa.

- I slutet av förra året utförde vi flera testkörningar och i december började vi producera fjärrvärme regelbundet, berättar projektchef Juha-Matti Karvala.

Projektet har gått bra och värmeproduktionen har fungerat utan större utmaningar. Anläggningen kräver ännu finjustering för att nå den optimala kapaciteten. Upp till 10 procent av Vasa Elektriskas fjärrvärmeproduktion förväntas komma från spillvärmeverket.

- Förväntningarna på fjärrvärmeeffekten och temperaturnivåerna är höga, till och med högre än i början av projektet. Vi kommer att fortsätta samarbetet med huvudleverantören av anläggningen och det ser ut som att den i framtiden kommer att producera mer värme än vi ursprungligen tänkte.

Hos Vasa Elektriska är man glada över att samarbetet med Vasa Vatten som ansvarar för Påttska reningsverket har fungerat utmärkt.

- Vi ser fram emot fortsättningen. Förhoppningsvis kommer vi också med andra parter att hitta nya samarbetsmöjligheter och lösningar för att samla spillvärme på ett effektivt sätt.

Projektet har varit en positiv upplevelse också för Vasa Vatten.      

- Att ta vara på spillvärmen ur renat avloppsvatten är ett fint exempel på gott samarbete mellan Vasa Vatten och Vasa Elektriska. Projektet stöder också Vasa stads mål om koldioxidneutralitet under det här årtiondet, säger Pekka Rouhiainen, direktör för Vasa Vatten.

Spillvärmen täcker värmebehovet hos cirka 2 000 egnahemshus. Med andra ord skulle den räcka till att förse alla egnahemshus i Vasa Elektriskas fjärrvärmenät med värme.

- Att använda spillvärme i fjärrvärmenätet är ett bra exempel på energieffektivitet och cirkulär ekonomi, tillägger Juha-Matti Karvala.

Om projektet

Projekttid: januari 2021 – december 2023

Investeringens storlek: 13 M€

Investeringsstöd: Arbets- och näringsministeriets investeringsstöd 1,9 M€

Anläggningens effekt: 12 MW

Energimängd: 50–60 gigawattimmar (GWh) värme/år

Nyckelord

Kontakter

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 135 personer och omsättningen år 2022 utgjorde ca 330 milj. euro. År 2022 fyllde Vasa Elektriska 130 år.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät ber om kommentarer till utvecklingsplanen för elnätet17.5.2024 07:01:00 EEST | Tiedote

Vasa Elnät har utarbetat en utvecklingsplan för elnätet, där det presenteras hur elnätet i regionen ska utvecklas under de kommande åren. Planen baserar sig på bedömningar av olika samhälleliga förändringsfaktorer, såsom hur den gröna omställningen framskrider och utvecklingen av regionens befolkning, tjänster och industri. Betydande faktorer är också elektrifieringen av uppvärmning och trafik samt småskalig elproduktion. Planen kan kommenteras fram till slutet av maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye