Solut reagoivat nopeasti pieniin valolla aikaansaatuihin mikroympäristön liikahduksiin
Tampereen yliopiston biotieteiden ja fotoniikan tutkijat ovat tehneet merkittävän löydön tutkiessaan pintasolukon reagoimista mekaanisiin ärsykkeisiin. Solujen alapuolisen soluväliaineen liikehdintää jäljittelemällä tutkijat osoittavat, että solut aistivat nopeasti pieniäkin muutoksia ympäristössään ja toimivat oletettua monimutkaisemmin. Löydös voi auttaa ymmärtämään paremmin esimerkiksi syövän leviämistä.

Kolmen tutkimusryhmän yhteisessä projektissa tutkittiin, miten epiteeli- eli pintakudoksen solut aistivat ionikanavien avulla ympäristönsä muutoksia. Tutkimus tehtiin käyttämällä professori Arri Priimägin Smart Photonics Materials -tutkimusryhmän kehittämiä valoon reagoivia materiaaleja, joiden päällä soluja kasvatettiin. Materiaalit mahdollistavat valon avulla aikaansaatavan tarkan ja hallitun materiaalin liikkeen.
– Soluissa oli oma merkkiaine solusisäiselle kalsiumille, joten pystyimme mikroskoopilla piirtämään pintaan pieniä uria ja samanaikaisesti seuraamaan, miten elävät solut reagoivat näihin ympäristön muutoksiin kalsiumin avulla. Huomasimme, että muutaman kymmenen nanometrinkin kokoinen materiaalin liike avasi soluissa mekaanisesti säädeltäviä kalsiumkanavia, joiden kautta solut pystyivät muuttamaan kalsiumpitoisuuttaann, kertoo Teemu Ihalainen, joka toimii yliopistotutkijana Tutkijakollegiumissa ja vetää Solutason biofysiikan tutkimusryhmää lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa.
Kalsiumia tarvitaan soluissa hyvin monissa eri prosesseissa, joten pienilläkin kalsiumin määrän muutoksilla voi olla iso vaikutus solun toimintaan. Työ osoittaa, ehkä ensimmäistä kertaa, että solut pystyvät aistimaan niiden ympäristön pieniäkin liikahduksia ja nämä liikahdukset havaitaan muuttamalla kalsiumionien virtausta solukalvon läpi eli sähköisesti ionivirtojen kautta.
Tutkimus keskittyi mekaanisen ärsykkeen jälkeisiin sekunteihin ja sen aikana soluissa tapahtuviin kalsiummuutoksiin. Artikkeli Light-induced nanoscale deformation in azobenzene thin film triggers rapid intracellular Ca2+ increase via mechanosensitive cation channels julkaistiin marraskuussa 2023 arvostetussa Advanced Science -tiedejulkaisussa ja se on keskeinen osa väitöskirjatutkija Heidi Peussan tutkimustyötä.
Avaintekijänä mekaanisesti säädelty ionikanava
Elimistössä pintasolukko on tiukasti kiinnittynyt soluväliaineeseen, minkä ansiosta esimerkiksi ympäristön venymät välittyvät soluihin. Mekaaniset ärsykkeet ovat tärkeitä solujen normaalissa toiminnassa. Kun solujen kiinnittyminen häiriintyy, seurauksena on usein sairaus tai muita ongelmia.
Solut aistivat ympäristönsä muutoksia monin eri tavoin, esimerkiksi mekaanisesti säädellyillä PIEZO1-ionikanavilla. Ne ovat eräänlaisia solukalvon huokosia, jotka ovat lepotilassa kiinni, mutta avautuvat solukalvon venyessä sekunnin sadasosissa ja päästävät kalsiumioneja solun sisään. Kun kalsiumpitoisuus kasvaa solun sisällä nopeasti, se käynnistää muun muassa tuntoaistin toiminnan. Mekaanisesti avautuvien ionikanavien löytäminen palkittiin Nobelin palkinnolla vuonna 2021.
Tutkimuksessa osoitettiin, että juuri PIEZO1-kanavat ovat erittäin tärkeitä nopeiden solun mikroympäristön muutosten aistimisessa.
– Havaitsimme, että solut kykenevät aistimaan niinkin pieniä kuin 40 nanometrin (0,000040 mm) muodonmuutoksia, jotka tapahtuvat sekunnin tuhannesosissa. Pystyimme ensimmäistä kertaa seuraamaan miten PIEZO1 kanava avautuu paikallisen, solun ulkopuolisen ympäristön fyysisen muutoksen seurauksena, sanoo Ihalainen.
Uusi menetelmä mahdollistaa myös silmän verkkokalvon tutkimisen
Tutkijoiden käyttämä menetelmä on uusi ja sen avulla voi tutkia erityisesti soluväliaineen mekaanista ärsykettä ja samanaikaisesti seurata solujen vasteita. Jatkotutkimuksia liittyen PIEZO1 kanavan toimintaan on jo tiedossa. Lisäksi tavoitteena on tutkia ja kehittää uusia valoon reagoivia materiaaleja.
– Seuraavaksi tutkimme näiden mekaanisesti herkkien ionikanavien säätelyä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteenamme on myös ymmärtää laajemmin, mitä voimien aistimisessa tapahtuu ensimmäisten sekuntien jälkeen. Kehitämme uusia siirtogeenisiä solulinjoja, jolla kalsiumsignalointia solun eri kohdissa voisi tutkia entistä tarkemmin. Näiden siirtogeenisten solulinjojen avulla voimme laajentaa tutkimukset myös silmän verkkokalvon läheisyydessä olevaan pigmenttiepiteeliin ja tutkia PIEZO1 kanavien roolia verkkokalvon ylläpidossa, kertoo Soile Nymark, joka toimii bioanturitekniikan tenure -track -professorina ja johtaa Silmän biofysiikan tutkimusryhmää lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.
Julkaistu tutkimus on osa kolmevuotista ABioT-projektia, jota on rahoittanut Emil Aaltosen säätiö. Projekti on lisäksi saanut rahoitusta Suomen Akatemialta ja Tampereen yliopiston tutkijakollegiumilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu Ihalainen
050 318 7202
teemu.ihalainen@tuni.fi
Heidi Peussa
heidi.peussa@tuni.fi
Soile Nymark
soile.nymark@tuni.fi
Arri Priimägi
arri.priimagi@tuni.fi
Kuvat


Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: DMS-menetelmä voi auttaa vähentämään uusintaleikkauksia aivosyövissä22.5.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan diplomi-insinööri Anton Rauhameri tutki koneoppimismenetelmiä, joiden avulla voidaan analysoida differentiaalimobiliteettispektrometrian (DMS) mittaustuloksia. Tutkimuksen tulokset voivat auttaa erottamaan eri syöpätyypit sekä syöpäkudoksen terveestä kudoksesta leikkauksen aikana. Tämä puolestaan auttaa optimoimaan leikkausstrategian.
Tampereen yliopistossa etsitään ratkaisuja tasapainoisempaan asiantuntijatyöhön20.5.2025 10:56:37 EEST | Tiedote
Digitaalinen murros luo sekä uusia haasteita että merkittäviä mahdollisuuksia asiantuntijatyölle. Digitalisaatio ja tekoäly voidaan nähdä keinoina parantaa työelämän laatua ja tehostaa työn tekemisen tapoja. Hallitsemattomasti toteutettuna murros voi kuitenkin luoda paineistettua muutostarvetta, aiheuttaa stressiä ja vähentää työn mielekkyyttä. Tämä vaikuttaa lopulta negatiivisesti asiantuntijoiden luovuuteen ja hyvinvointiin. Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan tutkimushankkeessa pyritään vahvistamaan tuottavuuden, luovuuden ja hyvinvoinnin tasapainoa tietointensiivisessä asiantuntijatyössä.
Väitös: Jätevesiseurantaa voidaan käyttää influenssa A- ja RS-virusepidemioiden seuraamiseen20.5.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Influenssa A- ja RS-virus aiheuttavat Suomessa vuosittaisia epidemioita ja merkittävän taakan yhteiskunnalle. Filosofian maisteri Annika Länsivaara osoitti väitöstutkimuksessaan, että jätevesiseurantaa voidaan hyödyntää influenssa A- ja RS-virusten aiheuttamien epidemioiden seuraamiseen Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aloittanut influenssa A- ja RS-virusten jätevesiseurannan.
13,6 miljoonan euron rahoitus Lynchin oireyhtymän syöpien varhaiseen havaitsemiseen15.5.2025 13:10:00 EEST | Tiedote
Lynchin oireyhtymän aiheuttamien syöpien varhaiseen havaitsemiseen tähtäävä PREDI-LYNCH-hanke on saanut huomattavan Horisontti Eurooppa -rahoituksen. Hankkeessa kehitetään edullinen ja potilasystävällinen seulontamenetelmä. Monikansallisen hankkeen Suomen osuutta johtaa Tampereen yliopiston tenure track -professori ja Tampereen yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Toni Seppälä.
Väitös: Suomalaisnuorten yleistynyt ahdistuneisuus on yhteydessä elämäntapoihin ja opiskeluvaikeuksiin15.5.2025 09:30:45 EEST | Tiedote
Psykologian maisteri ja valtiotieteiden maisteri Kati Kajastus tutki väitöskirjassaan suomalaisnuorten yleistynyttä ahdistuneisuutta, joka ilmenee kohtuuttomana murehtimisena ja kehollisina oireina. Tutkimuksen tulosten mukaan nuoren yleistynyttä ahdistuneisuutta voidaan mitata luotettavasti lyhyellä kyselyllä. Yleistynyt ahdistuneisuus on yhteydessä nuorten opiskeluvaikeuksiin sekä elämäntapoihin, kuten liialliseen internetin käyttöön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme