GRK Infra Oyj

GRK on valittu toteuttamaan kantaverkon kaapeliyhteyden rakennustöitä Helsinkiin, sopimuksen arvo 22 milj. euroa

Jaa

GRK on valittu toteuttamaan Helsinkiin uuden kantaverkon 400 kilovoltin kaapeliyhteyden rakennustöitä. Yhteydellä vastataan pääkaupunkiseudun kasvavaan sähkönkulutukseen ja edistetään vihreää siirtymää. GRK:n sopimuksen arvo on 22 miljoonaa euroa. Hankkeen on määrä valmistua vuonna 2026. Suomessa ei ole aiemmin tehty 400 kilovoltin maakaapeliyhteyttä tässä mittakaavassa.

Valmistuessaan kaapeliyhteys  tulee kulkemaan Vantaan Länsisalmen sähköasemalta Helsingin Viikinrannan energiakortteliin, uudelle Vanhankaupungin sähköasemalle. Kaapeliyhteys tarvitaan lisääntyvän sähkönkulutuksen vuoksi, ja samalla se mahdollistaa läntisen bulevardikaupungin rakentamisen edellyttämät sähköverkkojärjestelyt. Fingrid allekirjoitti sopimuksen GRK:n kanssa 19.12.2023.

Hankkeen osapuolet ovat tilaajan, eli Fingridin, lisäksi Helsingin kaupunki ja Helen Sähköverkko.  Hankkeessa ovat GRK:n lisäksi mukana Lännen Alituspalvelu Oy (rakennustyöt ja alitusporaukset), Hitachi Energy Finland Oy (sähköasemat), Tamini Trasformatori S.r.l. (tehomuuntaja), Hyosung Heavy Industries Corporation (400 kilovoltin reaktori) ja Demirer Kablo (400 kilovoltin kaapeli).

” Myös pääkaupungissa tarvitaan lisää sähkön siirtokapasiteettia. Tämä on todella tärkeä urakka helsinkiläisille ja on hienoa, että mukaan on saatu kokeneita kaupunki-infran rakentajia”,toteaa Fingridin projektijohtaja Risto Ryynänen.

”Tämä on meille tärkeä hanke, jossa pääsemme hyödyntämään GRK:n pitkää kokemusta yhdyskuntarakentamisesta. Toteutamme parhaillaan pääkaupunkiseudulla myös useita muita kunnallisteknisiä urakoita. Ne sijaitsevat usein vilkkaasti liikennöidyillä alueilla ”, GRK:n liiketoimintajohtaja Jaakko Mäkelä sanoo.

Valtion väyläinvestointien ollessa alhaisella tasolla GRK on onnistunut saamaan uusia urakoita vihreää siirtymää tukevista hankkeista, kuten tämän Fingridin kaapeliyhteyden. GRK:n tilauskanta oli vuoden 2023 lopussa noin 550 miljoonaa euroa. 

Rakentaminen alkaa Vantaan Vaaralasta

Maakaapeliyhteys kulkee valmistuessaan Viikinrannan energiakorttelista Viikin peltojen, Viikitien, Kehä I:n ja Porvoonväylän alitse sekä Kivikon ulkoilupuiston kautta Länsisalmeen. GRK:n rakennustyöt alkavat lähiaikoina. Käytännössä kaapeliyhteyden rakentaminen edellyttää maarakennustöitä kaapelin reitillä. Työ sisältää maan kaivamista, kaapelin suojaputken asettamista maahan, sen suojaamista ja maanpinnan palauttamista alkuperäiseen tilaansa.

”Työskentelemme urakan aikana kolmella lohkolla, jotka ovat kaikki erityyppisiä. Teemme töitä katualueilla, johon liittyy myös muun kunnallistekniikan saneerausta ja siirtämistä. Kaapeliyhteyttä rakennetaan myös pelloilla ja ulkoilureittien varrella. Otamme kaikkien alueiden erityispiirteet huomioon suunnittelussamme ja työssämme”, työpäällikkö Mikko Parkkinen GRK:lta kertoo.

Kaapeli asennetaan maan alle suojaputkiin. GRK asentaa urakan aikana yhteensä noin 60 kilometrin edestä kaapelin ympärille tulevaa suojaputkea. Putket hitsataan yhteen, jotta putkikanaalista tulee mahdollisimman tiivis. Putket suojataan hyvin – esimerkiksi katualueilla  putkien suojaksi tehdään betonielementit. Kun kaapeliputket ovat  valmiina koko matkalta, asennetaan niiden sisään 400 kilovoltin kaapelit.  

”Olemme GRK:lla tehneet paljon kunnallisteknisiä urakoita, joiden avulla varmistetaan, että vesi, tieto tai sähkö kulkevat. Tämä on kuitenkin mittakaavaltaan omaa luokkaansa”, Parkkinen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

GRK

GRK rakentaa väyliä, teitä, raiteita ja siltoja. GRK on Suomessa, Ruotsissa ja Virossa toimiva rakennusalan konserni. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 450 miljoonaa euroa. Työllistämme noin 1 000 ammattilaista.

GRK-konserniin kuuluvat emoyhtiö GRK Infra Oyj:n lisäksi tytäryhtiöt GRK Suomi Oy Suomessa, GRK Sverige AB Ruotsissa ja GRK Eesti AS Virossa.

GRK:n ydinosaamiseen kuuluvat vaativien infrarakennushankkeiden toteutus, suurten hankkeiden projektinjohto sekä laaja-alainen radanrakennusosaaminen. Väylä-, taito- ympäristö- ja teollisuusrakentamisessa GRK tarjoaa kaikki tarvittavat palvelut suunnittelusta rakentamiseen ja kunnossapitoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta GRK Infra Oyj

GRK Infra Oyj:n vuoden 2023 tulos: Vahva kasvu ja kannattavuus vaikeassa markkinatilanteessa7.3.2024 09:02:02 EET | Tiedote

Tammi-joulukuu 2023 lyhyesti (IFRS): Liikevaihto kasvoi uuteen ennätykseensä, noin 21 prosenttia 546,2 (450,5) miljoonaan euroon. Oikaistu käyttökate oli 38,0 (26,3) miljoonaa euroa, eli 7,0 (5,8) prosenttia liikevaihdosta. Käyttökate oli 37,7 (24,4) miljoonaa euroa, eli 6,9 (5,4) prosenttia liikevaihdosta. Oikaistu liikevoitto oli 24,9 (13,7) miljoonaa euroa, eli 4,6 (3,0) prosenttia liikevaihdosta. Liikevoitto oli 24,2 (11,4) miljoonaa euroa, eli 4,4 (2,5) prosenttia liikevaihdosta. Omavaraisuusaste oli 39,9 (41,9) prosenttia. Oman pääoman tuotto oli 24,3 (9,0) prosenttia. Nettovelaton, rahavarat 97,6 (43,0) miljoonaa euroa ja nettovelka -63,7 (-7,2) miljoonaa euroa. Tilauskanta kasvoi vahvasti ollen vuoden lopussa 568 (381) miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye