Yliopistokurssille autetaan yrityksiä tietojärjestelmien hyödyntämisessä - kurssista hyötyä opiskelijoille ja yrityksille
Professori Samuli Pekkola opettaa Jyväskylän yliopistossa tietojärjestelmätieteen kurssia, jonka puitteissa tehdään läheistä yhteistyötä yritysten kanssa. Kurssilla opiskelijat tutustuvat yrityksen toimintaan ja rakentavat yritykselle kehitysehdotuksia tietojärjestelmien käyttöön liittyen. Kurssista on hyötyä opiskelijoille, jotka saavat kosketuksen yritysmaailmaan, mutta myös yrityksille, jotka saavat kehitysehdotuksia ja kontakteja tulevaisuuden työntekijöihin.

Jyväskylän yliopistossa tietojärjestelmätieteen professori Samuli Pekkola törmäyttää yrityksiä ja yliopisto-opiskelijoita toistensa kanssa jo opiskeluaikana.
Pekkola opettaa Informaatioteknologian tiedekunnassa vuosittain kurssia, jonka aikana suuri joukko opiskelijoita tutustuu yrityksen arkeen ja toimintaan, ja kehittää yritykselle ratkaisu- ja parannusehdotuksia tietojärjestelmien käyttöön liittyen.
– On tärkeää, että opiskelijat saavat kokemusta yrityselämästä ja pystyvät muodostamaan kontakteja elinkeinoelämään jo opiskeluaikana. Tästä on hyötyä myös yrityksille, sillä he saavat ideoita oman toimintansa kehittämiseen ja kontakteja viimeisimmät tiedot omaaviin opiskelijoihin, joista he voi rekrytoida tulevaisuuden työntekijöitä, Pekkola kertoo.
Pekkola sanoo yliopisto-opinnoista löytyvät useampia kursseja, joissa opiskelijat pääsevät tekemään kurssitöitä yritysten kanssa. Hänen vetämänsä kurssi eroaa muista etenkin siinä, että se kattaa kokonaisvaltaisesti yrityksen koko toiminnan.
– Kurssin aiheena ovat tietojärjestelmät osana organisaatioiden operatiivista toimintaa. Kurssilla perehdytään tietojärjestelmien ja yritysten toimintatapojen välisiin suhteisiin sekä teoriassa että käytännössä vuosittain vaihtuvan yhteistyöyrityksen kanssa, Pekkola kuvailee.
Yritykset, opiskelijat ja yliopisto tyytyväisiä kurssin sisältöön
Syksyllä 2023 kurssin yhteistyöyrityksenä oli teollisuus- ja konesaliasennuksiin erikoistunut DC Works. Yrityksen toimitusjohtaja Marko Husu kertoo yrityksen hyötyneen laatikon ulkopuolisesta ajattelusta ja suuresta määrästä opiskelijoita.
– Teemme erilaisia asennuksia suurilla työmailla, joissa eri asiakasyrityksillä saattaa olla hyvin erilaiset prosessit ja työmaadynamiikka. Tällainen voi joskus asettaa haasteita operatiiviseen toimintaan. Yhteistyö yliopiston kanssa auttoi meitä tutkimaan ongelmia eri näkökulmista ja kehittämään toimintaa eteenpäin, Husu kertoo.
Husu kertoo yrityksen hyötyneen siitä, että kurssin aikana tehdyt raportit olivat välittömästi yrityksen hyödynnettävissä kehitystoimenpiteitä suunnitellessa. Hän kertoo yhteistyön myös mahdollisesti johtavan yrityksen osalta uusiin rekrytointeihin toimintaa kehittämään.
– Toki tällaisessa yhteistyössä pitää huomioida myös se, että se vaatii paljon aikaa myös isolta joukolta yrityksen työntekijöitä, Husu muistuttaa.
Kurssilla opiskelleet Minka Vekkeli ja Maria Häkkinen kehuvat kurssin käytännöllistä otetta ja sitä, että oman työn jäljet pääsee näkemään konkreettisesti osana yrityksen toimintaa.
– Kurssien ryhmätyöt tuntuvat mielekkäämmiltä, kun niitä tehdään yhteistyössä yritysten kanssa. Tekemisestä on konkreettinen hyöty ja sitä kautta merkityksellisyys lisääntyy. Harjoitustöiden kautta on myös mahdollisuus verkostoitua ja oppia lisää erilaisista yrityksistä ja aloista, Vekkeli ja Häkkinen kertovat.
Pekkola sanoo tiiviimmän yhteistyön yliopiston ja yritysten välillä tuottavan motivoituneempia opiskelijoita ja hyödyttävän yhteiskuntaa myös laajemmassa kuvassa.
Pekkola toivoo yritysten olevan rohkeasti yhteydessä IT-tiedekunnan professoreihin, mikäli yhteistyö IT-tiedekunnan kanssa kiinnostaa.
– Teemme mieluusti yhteistyötä erilaisten yritysten kanssa ja haluamme, että meihin ollaan matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos minkäänlainen yhteistyö kiinnostaa, Pekkola summaa.
Lisätietoa
Samuli Pekkolan kurssin lisäksi Informaatioteknologian tiedekunta tekee laaja-alaisesti yhteistyötä elinkeinoelämän ja yrityskentän kanssa niin tutkimus-, kehitys-, kuin opiskelijayhteistyön saroilla. Yhteistyömahdollisuuksiin kuuluvat muun muassa opinnäytetyöt, TKI-toiminta ja erilaiset henkilöstökoulutukset
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Samuli PekkolaTietojärjestelmätieteen professoriJyväskylän yliopisto
Puh:+358405860791samuli.j.pekkola@jyu.fiTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiMarko HusuToimitusjohtajaDC Works
marko.husu@teamdcw.comKuvat

Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme