AKY - Akavalaiset yrittäjät  ry

AKY – Akavalaiset yrittäjät vaatii valvontaviranomaisilta ja ministeriöltä ripeitä toimia rekisteriruuhkan purkamiseksi

Jaa

Sote-valvontalaki astui voimaan vuoden 2024 alussa. Laki toi mukanaan uuden kansallisen Soteri-rekisterin, johon kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien tulee rekisteröityä. Aiemmin palveluita tuottaneiden tiedot on siirretty valvontaviranomaisten toimesta vanhasta rekisteristä uuteen, mutta uusien yrittäjien on vuoden alusta alkaen tullut tehdä rekisteröintihakemus Soteriin.

Rekisterin käyttöönotto on sisältänyt runsaasti ongelmia. Tammikuun aikana uusien rekisteri-ilmoitusten määrä yllätti valvontaviranomaiset täysin ja käsittely on tällä hetkellä erittäin pahasti ruuhkautunut. Yritystoimintaansa käynnistävä sote-yrittäjä voi joutua odottamaan rekisteröintipäätöstä pahimmillaan kuukausia, toimintaahan ei saa aloittaa ennen kuin lupa on myönnetty. AKY pitää tilannetta kohtuuttomana ja vaatii valvontaviranomaiselta nopeita toimia ja joustavuutta tilanteen ratkaisemiseksi.

AKYn sote-alojen liittoihin on tulvinut viestejä huolestuneilta jäseniltä. Yritystoimintaa ei saada käyntiin ja jo toimivilla yrityksillä on vaikeuksissa solmia alihankintasopimuksia itsenäisten ammatinharjoittajien kanssa. Koska sote-palveluntuottajista on pulaa, joutuvat asiakkaat odottamaan pääsyä sote-ammattilaisen vastaanotolle. Tilanne voi pian muodostua kestämättömäksi.

AKY korostaa, että kuukausia kestävä rekisteröintihakemuksen käsittely ennen toiminnan aloittamista on yrittäjille täysin kohtuutonta. Päätoimista yritystoimintaa suunnittelevat ovat pelkän starttirahan varassa, muuta toimeentuloa heillä ei ole. Rekisteriongelmat vaikuttavat myös jo toimivien yritysten mahdollisuuksiin muuttaa toimintaansa.

Valvontalaki kieltää yritystoiminnan käynnistämisen ennen kuin rekisteröintipäätös on hyväksytty. Valvontaviranomaiset ovat luvanneet tehdä kaikkensa ruuhkan purkamiseksi mahdollisimman nopeasti, mutta kieltäytyneet valvontalakiin vedoten antamasta väliaikaista toimintalupaa rekisterihakemuksen käsittelyn ajaksi. Tämä on keskeinen muutos valvontaviranomaisten aiempaan toimintatapaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö edellyttää valvontaviranomaisten löytävän ratkaisun ongelmaan pikaisesti. Toistaiseksi ministeriö ei ole luvannut asian edistämiseksi muita konkreettisia toimia. AKY vaatii valvontaviranomaisilta ja ministeriöltä nykyistä tehokkaampia keinoja ruuhkautuneen rekisteröintimenettelyn ongelmien ratkaisemiseksi. Kuukausien viive yritystoiminnan aloittamisessa on täysin kohtuuton ja aiheuttaa merkittävää haittaa sekä sote-alan yrityksille että näiden asiakkaille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

AKY - Akavalaiset yrittäjät ry on korkeakoulutettujen yrittäjien edunvalvontajärjestö, johon kuuluu 24 jäsenjärjestöä ja näiden lähes 18 000 pää- ja sivutoimista yrittäjäjäsentä. AKY on Suomen yrittäjien toimialajärjestöjäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta AKY - Akavalaiset yrittäjät ry

Kahden kassan jäsenyydellä työttömyysturvaa kaikesta tehdystä työstä8.4.2024 12:17:46 EEST | Blogi

Sosiaali- ja terveysministeriö on ilahduttavasti ryhtynyt työhön hallitusohjelmaan kirjatun työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksen toteuttamiseksi. Uudistuksen taloudelliset reunaehdot ovat tiukat (kulut eivät saa kasvaa) eikä kysynnästä ole varmuutta. Matalan kynnyksen malli olisikin ensimmäiseksi yhdistelmävakuutukseksi järkevin. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa vakuuttamisen työttömyyden varalle vain palkansaajana tai yrittäjänä, mutta ei molemmissa rooleissa samanaikaisesti. Työelämä on kuitenkin monimuotoisempaa kuin koskaan ennen ja yhä useammat henkilöt vaihtelevat palkkatyön ja yrittäjyyden välillä tai toimivat molemmissa rooleissa samanaikaisesti. Tulevaisuudessa perinteisten työnteon muotojen rinnalle tulevat vielä alustatalouden tarjoamat mahdollisuudet. Vanhat työttömyysturvan ratkaisut eivät enää vastaa kaikkien osalta näiden työskentelymuotojen tarpeisiin ja siksi tarvitaan malli molemmissa rooleissa tehdyn työn vakuuttamiseksi työttömyyden varalle samanaikaisesti.

Akavalle ensimmäisenä palkansaajakeskusjärjestönä oma yrittäjyysohjelma: ”Kestävää kasvua yrittäjyydestä”3.4.2024 11:35:01 EEST | Blogi

Akavan hallitus hyväksyi 19.3.2024 kokouksessaan historiansa ensimmäisen yrittäjyysohjelman. Sen laatimisen taustalla on korkeakoulutettujen pää- ja sivutoimisen yrittäjyyden kasvu. Yrittäjyys on yhä useamman korkeakoulutetun uravalinta. Ohjelmassa nostetaan esille keskeisimmät ehdotukset korkeakoulutetun yrittäjyyden ja monimuotoisen työn edistämiseksi, yksinyrittäjän aseman parantamiseksi sekä kasvun ja kasvuyrittäjyyden vahvistamiseksi. Tavoitteena on, että Suomessa arvostetaan yrittäjyyttä, yrittäjäksi on helppo ryhtyä sekä mahdollistetaan yrittäjänä kehittyminen ja menestyminen. Seuraavassa muutamia poimintoja ohjelmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye