Kirja esineenä ruokkii kokeellisuutta
Painettu kirja toimii edelleen erilaisten kokeilujen innoittajana. Digitaaliset alustat ovat vallanneet pysyvän paikan arjessamme, mutta kirjaesine on säilynyt merkityksellisenä. Myös muut taiteen alat ovat yhä hanakammin omaksuneet kirjat välineekseen.

Jyväskylän ja Aalto-yliopiston tutkijoiden toimittama kansainvälinen teos The Experimental Book Object: Materiality, Media, Design valottaa, millä tavoin kirja on edelleen merkityksellinen 2000-luvulla.
Tuore teos esittelee uuden teoriaa ja käytäntöä yhdistävän lähestymistavan, jossa johtavien kirjallisuus- ja mediateoreetikoiden tekstit punoutuvat yhteen kirjasuunnittelijoiden taiteellisen tutkimuksen ja prosessikuvausten kanssa.
Tutkiessaan kirjan keskeisyyttä kirjallisuuden materiaalisuuden ilmentäjänä tämä kokoelma keskittyy sekä historiallisiin että viimeaikaisiin kokeiluihin, jotka ovat haastaneet kirjojen perinteisen olemuksen. Artikkelit luotaavat kirjaesineen mahdollisuuksia materiaalisuuden, merkityksen välittämisen, visuaalisen ja typografisen muotoilun näkökulmista.
Artikkelit syventyvät vähemmän tutkittuihin aihealueisiin ja tapauksiin, jotka havainnollistavat kokeellisten teosten vuorovaikutusta systeemisten ja kulttuuristen ympäristöjensä kanssa.
Välineenä kirja kykenee myös omaksumaan erilaisia digitaalisen median toimintastrategioita. The Experimental Book Object tarjoaa monipuolisen ja monitieteellisen näkökulman kirjaesineeseen, kirjasuunnitteluun ja julkaisuprosesseihin sekä niiden merkitykseen digitaalisella aikakaudella.
– Tämä teos toimii sillanrakentajana perinnetietoisuuden ja kokeilevuuden, sanataiteen ja visuaalisen muotoilun välillä. Se kutsuu tutkimaan kirjan itsepintaista pysyvyyttä ja muuttuvaa roolia digitalisoituneessa nyky-yhteiskunnassa, Sami Sjöberg, yksi julkaisun toimittajista sanoo.
– Aivan kuten hissit ja portaat, myöskään painetut ja digitaaliset kirjat eivät tee toisiaan tarpeettomiksi, vaan ne saattavat rohkaista monimediaalisiin kokeiluihin.
The Experimental Book Object on houkuttelevaa luettavaa kaikille kirjoista, muotoilusta, taiteesta ja niiden kohtaamispinnoista kiinnostuneille. Se tarjoaa välähdyksen kirjallisuuden mahdollisesta tulevaisuudesta, jossa kirjat muokkaavat ja heijastavat kehittyvää kulttuurimaisemaamme.
Julkaisutiedot:
Sami Sjöberg, Mikko Keskinen, Arja Karhumaa (toim.): The Experimental Book Object: Materiality, Media, Design. Routledge, 2023.
Yhteyshenkilöt:
Apulaisprofessori Sami Sjöberg, Jyväskylän yliopisto, sami.t.sjoberg@jyu.fi, puh. 050-3279755
Professori Mikko Keskinen, Jyväskylän yliopisto, mikko.o.keskinen@jyu.fi
Professori Arja Karhumaa, Aalto-yliopisto, arja.karhumaa@aalto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme