EHYT

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry: Monipuolista asiantuntemusta päihdeasioista ja rahapelaamisesta

Jaa

Me Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä olemme ehkäisevän päihdetyön sekä -politiikan asiantuntijoita. Vuonna 2024 päihde- ja rahapelipolitiikassa on tulossa useita keskeisiä lakimuutoksia, joiden uutisoinnin avuksi voimme tarjota monipuolisesti tietoa haittojen ehkäisyn näkökulmasta.

Teemojen kohdalla on tärkeä huomioida, ettei kyse ole vain tavanomaisesta elinkeinotoiminnasta, koska tuotteet aiheuttavat merkittäviä kielteisiä ulkoisvaikutuksia. Koemme tärkeäksi, että julkisessa keskustelussa käsitellään ajankohtaisesti tutkittuun tietoon pohjautuen päihteistä ja pelaamisesta koituvia haittoja yksilöille, yhteisöille sekä yhteiskunnalle.

Erityisen ajankohtaisia teemoja päihde- ja rahapelipolitiikassa ovat juuri nyt: 

Alkoholilainsäädännössä on tulossa käsittelyyn muun muassa alkoholin saatavuuteen liittyvät kysymykset, kuten prosenttirajan nostaminen päivittäistavarakaupoissa myytävälle alkoholille ja juomien kotiinkuljetus. 
 
Rahapelaamisen osalta ajankohtaista on Suomen rahapelijärjestelmän siirtyminen lisenssimalliin digitaalisessa pelaamisessa. Hallitusohjelman mukaan Suomen rahapelijärjestelmä on avautumassa kilpailulle viimeistään vuoden 2026 alussa. Tämä tulee vaikuttamaan merkittävästi alan toimintaan ja sääntelyyn.
 
Myös tupakka- ja nikotiinituotteiden lainsäädäntöön tehdään muutoksia kevään aikana. Tupakkalain muutosesityksessä on mukana muun muassa laajamittaiseen myyntiin tuotujen nikotiinipussien sääntely.

Juha Mikkonen, toiminnanjohtaja, p. 050 527 4780, juha.mikkonen@ehyt.fi 
ehkäisevä päihdetyö, alkoholi- ja muu päihdepolitiikka 
 
Ilmo Jokinen, nuoret-osaston päällikkö, p. 050 407 7188, ilmo.jokinen@ehyt.fi
nuorten päihteiden käyttö
 
Riitta Matilainen, rahapelihaittayksikön päällikkö, p. 040 707 6960, riitta.matilainen@ehyt.fi 
rahapelipolitiikka 
 
Katri Saarela, nikotiinittomuuden edistämisen asiantuntija, p.   katri.saarela@ehyt.fi, ’
nikotiiniaiheet

Yhteyshenkilöt

Yleiset kyselyt asiantuntijoistamme:
Viestintäpäällikkö Päivi Tiittanen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
p. 050 362 0882
paivi.tiittanen@ehyt.fi

Linkit

Ehkäistään päihde- ja peliongelmia jo ennen kuin ne syntyvät

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. EHYTin toiminnan tavoitteena on ehkäistä alkoholista, huumeista, nikotiinituotteista ja pelaamisesta aiheutuvia haittoja eri väestöryhmissä ja edistää ihmisten hyvinvointia.  

EHYTin tarjoaa uusinta tutkittua ja luotettavaa tietoa niin päihdetyön kuin päätöksenteon tueksi sekä tuo päihdekeskusteluun kansalaisten hyvinvoinnin näkökulmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa katoaa 37 000 elinvuotta alkoholiperäisistä syistä22.5.2024 08:31:35 EEST | Tiedote

Alkoholi on huomattava terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien merkittävimpiä taustasyitä. Joka vuosi Suomessa menetetään ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta alkoholin vaikutuksesta, kun otetaan huomioon myös epäsuorat kuolemat. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Katsauksessa tarkastellaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin.

Selvitys: Lähes puolet alaikäisistä hankkii alkoholijuomansa sosiaalisen median kautta16.5.2024 09:08:28 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan noin 69 % alaikäisistä kokee, että alkoholijuomien hankkiminen omaan käyttöön on helppoa. 40 % alaikäisistä kertoi saavansa juomansa alkoholin sosiaalisen median kanavien kautta. Selvityksessä kysyttiin nuorten omasta alkoholin käytöstä ja alkoholin käyttöön liittyvistä asenteista. Nettipaneelin kysymyksiin vastasi 1008 iältään 15–29-vuotiasta suomalaista tammikuussa 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye