Suomen ympäristökeskus

Importen av avfall till Finland växte 2023

Dela

De tillståndspliktiga internationella avfallstransporterna till Finland ökade betydligt i fjol. En rekordstor mängd avfall importerades, cirka 310 000 ton.

En dimmig höstdag i Nordsjö hamn i Helsingfors. Till vänster syns en ljusröd lastbils släpvagn. Bredvid den, i förgrunden av bilden, går två personer klädd i gula varselkläder. På den ena står på jackens rygg Tullen, på den andra Finlands miljöcentral.
Finlands miljöcentral övervakar internationella avfallstransporter i samarbete med bl.a. Tullen och polisen. Utöver inspektioner i hamnar och vid gränsövergångsställen utför Finlands miljöcentral företagsgranskningar i samarbete med de miljömyndigheter som övervakar företag. Okko Saastamoinen Suomen ympäristökeskus

Finlands miljöcentral (Syke) har publicerat förhandsinformation om sådana internationella avfallstransporter som har haft tillstånd för avfallstransport 2023. I egenskap av behörig myndighet för internationella avfallstransporter beviljar Finlands miljöcentral tillstånd för export och import samt transitering av farligt avfall och annat avfall.

År 2023 importerades rekordmycket avfall med tillstånd för avfallstransport till Finland, cirka 310 000 ton. Importen var nästan dubbelt så stor som exporten.

Den mest påtagliga förändringen jämfört med 2022 var att importen av avfallsbaserade bränslen ökade till cirka 180 000 ton, vilket är nästan en fyrdubbling. År 2023 importerades avfallsbaserade bränslen till Finland från Italien, Storbritannien, Irland, Polen och Norge. Importen till Finland inleddes 2021. Avfallet i fråga importerades 2023 i enlighet med tillstånden för avfallstransport till flera olika förbränningsanläggningar, till exempel anläggningar som tillhör Finnsementti Oy, Fortum Waste Solutions Oy, Lahti Energia Oy, Syklo Oy och Vanda Energi Ab. I många fall importerades avfallet av Gemifin Oy. Avfallsbaserade bränslen importerades till både avfallsförbränningsanläggningar och samförbränningsanläggningar.

null
Data: Finlands miljöcentral

Förändringar i Finlands avfallsförbränningskapacitet har påverkat de internationella avfallstransporterna

Den import och export som kräver tillstånd för avfallstransport har förändrats avsevärt på 2020-talet. Fram till 2018–2020 exporterade Finland årligen cirka 60 000 ton kommunalt avfall från hushåll och upp till 61 000 ton kommunalt avfall av kommersiellt ursprung till förbränningsanläggningar i Estland och Sverige. Exporten berodde på att det inte fanns tillräckligt med förbränningskapacitet i Finland. Senare har avfallsförbränningskapaciteten i Finland byggts ut och efterfrågan på återvinningsbränsle har ökat. Det har lett till att det inte längre funnits någon grund att exportera blandat kommunalt avfall. Marknaden har också påverkats av att importen av virke och träavfall från Ryssland har upphört.

Under de senaste åren har det också skett andra förändringar i importen och exporten av avfall, till exempel har exporten av bygg- och rivningsavfall minskat. År 2023 exporterades knappt 8 000 ton bygg- och rivningsavfall från Finland till utlandet. Importen av behandlat träavfall och spillolja ökade däremot 2023. Till exempel importerades cirka 57 000 ton behandlat träavfall i fjol. Det mesta av det importerades från Belgien.

De förhandsuppgifter som Finlands miljöcentral publicerar gäller endast avfall som kräver tillstånd för avfallstransport. En del av avfallet klassificeras som så kallat grönt avfall och transporten av sådant bedöms inte orsaka olägenheter för miljön. Sådant avfall är till exempel metallskrot, pappersavfall och obehandlat träavfall. Så kallat grönt avfall får i regel transporteras mellan EU-medlemsländer och OECD-länder utan tillstånd för avfallstransport.

Nyckelord

Kontakter

Överinspektör Hannele Nikander, fornamn.efternamn@syke.fi, tfn 0295 251 456
Kommunikationsspecialist Eija Järvinen, fornamn.efternamn@syke.fi, tfn 0295 251 242

Finlands miljöcentrals medietjänst

Finlands miljöcentrals medietjänst ger information om forskning, hjälper journalister att hitta experter för intervjuer och tillhandahåller fotografier för mediabruk.

Kontakterna kommer att besvaras av kommunikationsexperter. Vi serverar vardagar från 9.00 till 16.00.

Tel:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Bilder

En dimmig höstdag i Nordsjö hamn i Helsingfors. Till vänster syns en ljusröd lastbils släpvagn. Bredvid den, i förgrunden av bilden, går två personer klädd i gula varselkläder. På den ena står på jackens rygg Tullen, på den andra Finlands miljöcentral.
Finlands miljöcentral övervakar internationella avfallstransporter i samarbete med bl.a. Tullen och polisen. Utöver inspektioner i hamnar och vid gränsövergångsställen utför Finlands miljöcentral företagsgranskningar i samarbete med de miljömyndigheter som övervakar företag.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Finlands miljöcentral - Med kunskap skapar vi hopp.

Finlands miljöcentral
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000

https://www.syke.fi/sv-FI

Det är dags att övergå från att lösa enskilda miljöproblem till en hållbarhetsomställning som genomsyrar hela samhället. Finlands miljöcentral (Syke) påverkar byggandet av ett hållbart samhälle genom forskning, information och tjänster. Finlands miljöcentral är ett forskningsinstitut där cirka 700 experter och forskare arbetar i Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä och Joensuu.

Följ Suomen ympäristökeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen ympäristökeskus

Finnish Ecosystem Observatory makes nature data accessible to all22.4.2024 15:13:39 EEST | Press release

The significance of nature data in society has grown significantly in recent years, as decision-making often requires more accurate, up-to-date, and diverse information about nature. The Finnish Ecosystem Observatory project has responded to society's information needs by, for example, building the Finnish Nature Information Hub website. In addition, a group bringing together different organisations has been established to coordinate nature information.

Finlands ekosystemobservatorium gör naturinformationen tillgänglig för alla22.4.2024 12:50:17 EEST | Tiedote

Behovet av naturinformation i samhället har de senaste åren ökat kraftigt, eftersom beslutsfattande ofta kräver allt mer exakt, aktuell och mångsidig information om naturen. Inom ramen för det finska ekosystemobservatorieprojektet har samhällets informationsbehov bland annat mötts genom att bygga en gemensam och omfattande plattform, Luontotieto.fi. Dessutom har projektet lett till att en samordningsgrupp för naturinformation har bildats, vilket tidigare inte funnits i Finland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye