EHYT

Nettirahapeleihin saatava yhteiset pelirajoitukset – haittoihin puuttuminen ei voi olla yhtiöiden vapaaehtoisuuden varassa

Jaa

Suomi on siirtymässä nettirahapelaamisessa lisenssijärjestelmään, minkä vuoksi Suomen markkinoilla toimii pian entistä useampi rahapelejä tarjoava yhtiö. Lisenssin saaneita yhtiöitä tulisi koskea samat lakisääteiset pelirajoitukset ja haittojen ehkäisytoimet, jotta rahapeliongelmat ja -haitat eivät lähde nykyistä jyrkempään kasvuun.

Lisenssijärjestelmään siirtyvät pelit erityisen haitallisia 

Hallitusohjelmassa on ehdotettu, että vuoden 2026 alusta lisenssijärjestelmään siirtyisivät netissä pelattavat kasinopelit ja raha-automaattipelit sekä urheiluvedonlyönti. Nämä pelit on määritelty korkean riskin peleiksi, koska ne aiheuttavat muita pelejä enemmän rahapelihaittoja ja riippuvuutta.  

“Jos järjestelmäuudistuksessa epäonnistutaan näiden sääntelyssä, riskinä on, että rahapelihaitat kasvavat entisestään”, toteaa yksikön päällikkö Inka Silvennoinen Peluurista.  

Rahapelaaminen kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla on lisääntynyt, ilmenee THL:n 27.2.2023 julkistaman väestötutkimuksen ennakkotiedoista. Kohtalaisen riskitason pelaaminen ja ongelmapelaaminen ovat rahapeliongelman vakavimpia muotoja. 

 “Suomen markkinoille haluavat rahapeliyhtiöt tietenkin toivovat, että saisivat toimia mahdollisimman vapaasti ja tehdä mahdollisimman isoja voittoja. Rahapelit ovat kuitenkin vakavaa riippuvuutta aiheuttavia tuotteita”, muistuttaa rahapelihaittayksikön päällikkö Riitta Matilainen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.   

Sääntelyyn tarvitaan lakisääteisiä ja keskitettyjä ratkaisuja 

Lisenssijärjestelmässä pelihaittoja voidaan tehokkaasti ehkäistä ja vähentää esimerkiksi pelikieltorekisterillä, jossa pelaaja voi säätää pelikiellon kaikille lisenssitoimijoille sekä eri peliyhtiöitä sitovilla, yhteisillä talletus- ja tappiorajoilla. Haitalliseen pelikäyttäytymiseen voidaan puuttua myös yhteisessä käytössä olevan pelidatan perusteella. Olennaista on, että toimenpiteet ovat keskitettyjä ja lakisääteisiä: niitä ei pidä jättää yksin peliyhtiöiden vapaaehtoisten vastuullisuustoimien varaan.  

Ruotsissa siirryttiin verkkopelien osalta lisenssijärjestelmään vuonna 2019  ja siellä on käytössä keskitetty pelikieltorekisteri, mutta muut pelirajoitukset ovat yhtiökohtaisia. 

“Rajan tultua täyteen pelaaja voi siirtyä kuitenkin yhä pelaamaan kilpailevan yhtiön sivustolle. Tutkimuksen perusteella tämä malli ei ole erityisen toimiva”, toteaa dosentti, yliopistotutkija Virve Marionneau Helsingin yliopiston CEACG-tutkimusryhmästä.  

Ruotsissa lisenssin saaneita yhtiöitä sitoo ns. huolenpitovelvollisuus. Tämä malli on ongelmallinen, koska yhtiöiden velvollisuudet on löyhästi määritelty, eivätkä kaikki puutu pelihaittoihin riittävällä vakavuudella. Peliyhtiökohtaisesta datasta taas puolestaan puuttuu kokonaiskuva pelaajan pelikulutuksesta, jolloin ongelmaa on vaikeampi tunnistaa. 

“Suomeen tarvitaan järjestelmä, jossa pelirajoituskokonaisuus ja pelidataan perustuva haittojen ehkäisevä tunnistaminen kuuluvat keskitettyyn kokonaisuuteen, joka sisältää yhteisen ja keskitetyn talletus- tai tappiorajan”, Matilainen, Marionneau ja Silvennoinen vaativat.  

Tällainen malli edellyttää, että peliyhtiöt luovuttaisivat pelidataa keskitettyyn rekisteriin. ”Suomessa on jo nyt käytössä kaikissa Veikkauksen peleissä pelirajoituskokonaisuus, jonka pohjalta uutta mallia voisi lähteä rakentamaan”, Marionneau sanoo. 

Lisätietoja:  

CEACG
Virve Marionneau
dosentti, yliopistotutkija
virve.marionneau@helsinki.fi
puh. 029 412 3768 

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Riitta Matilainen
rahapelihaittayksikön päällikkö
riitta.matilainen@ehyt.fi
puh. 040 707 6960 
 
Peluuri
Inka Silvennoinen
yksikön päällikkö
inka.silvennoinen@peluuri.fi
puh. 040 760 8507 

Tietoja julkaisijasta

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 %11.4.2024 11:28:40 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan nuorten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt viime vuosina, kun taas perinteisten nikotiinituotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, käyttö on pysynyt ennallaan. Vuoden 2024 selvityksessä paljastui, että 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut, ja sähkösavukkeiden käyttö kasvanut lähes puolella vain kahdessa vuodessa.

Tiedote: Kehysriihessä tulee ottaa haittaverot käyttöön ja panostaa ennaltaehkäisyyn5.4.2024 11:24:36 EEST | Tiedote

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen finanssipolitiikan tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta ja kääntää Suomen velkaantumiskehitys. Hallitus on kokoontumassa huhtikuussa 2024 kehysriiheen, jossa määritellään taloudelliset raamit tuleville vuosille. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry katsoo, että hallituksen tulee edistää talouskasvua tukevaa, vastuullista ja ennaltaehkäisevää päihdepolitiikkaa.

EHYT vaatii kokonaisarviota alkoholipolitiikan muutosten vaikutuksista kansanterveyteen ja -talouteen21.2.2024 08:55:21 EET | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT on pettynyt tapaan, jossa hallitusohjelmaan kirjattuja alkoholipoliittisia muutoksia käsitellään yksittäisinä toimenpiteinä ilman yhteisvaikutuksien arviointia terveyteen, hyvinvointiin ja kansantalouteen. Ilman kokonaiskuvaa päädytään tilanteeseen, joka lisää alkoholin aiheuttamia haittoja ja on kansalaisten toiveiden vastainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye