Schildts & Söderströms

Meri Valkamas bok om president Tarja Halonens politiska arv utkommer 19.3

Dela

Den journalistiska fackboken Arvet. Samtal om Tarja Halonens politik djupdyker i president Tarja Halonens arbete ur ett världspolitiskt perspektiv.

Boken fick sitt startskott våren 2022 då Ryssland anföll Ukraina. Plötsligt anklagades Halonen av många finländare för att vara skyldig till det krig som Ryssland startade, och huvudskyldig till att umgås med en diktator.

Arvet utkommer 19 mars, på Minna Canth-dagen.

"Bland världens ledare blev Halonen känd som ett slags ”Putinviskare” – alltså för sin förmåga att diskutera med Putin på ett sätt som Rysslands president uppskattade. Till exempel besökte Joe Biden Finland under sin tid som Barack Obamas vicepresident och träffade då Halonen före han reste till Moskva. Han ville höra hur det lönar sig att handskas med Putin. Halonens råd till Biden var att man inte får vara osäker. Om Putin upplever att den andra parten är rädd kan han känna lukten av blod. Om man förhåller sig nedlåtande till Putin blir han arg."

I Arvet diskuterar Meri Valkama med Tarja Halonen om livet och världspolitiken. I vilken värld och med vilket informationsunderlag arbetade Halonen? Är det möjligt att en beslutsfattare som ägnat hela sitt liv åt att försvara freden omedvetet har främjat risken för krig?

Under flera månader följde Valkama Halonens arbete i Finland och runt om i världen. Hon upptäckte något häpnadsväckande: även när vi tror att världen förbättras är det mest kaos överallt. Mitt i det måste världens beslutsfattare göra sitt bästa.

Vad tycker Halonen om allt detta? Vad är det som gör att den åttioåriga presidenten fortfarande reser runt till världens krishärdar? Och varför är det till Halonen som FN:s generalsekreterare António Guterres ringer när han inte vet vad han ska göra?

Arvet. Samtal om Tarja Halonens politik utkommer tisdag 19.3 och har embargo tills dess (inget klockslag), därefter fri att recenseras. Pdf fås på begäran.

Kontakter

Bilder

Omslag: Jussi Karjalainen. Omslagsbild: Perttu Saksa
Omslag: Jussi Karjalainen. Omslagsbild: Perttu Saksa
Ladda ned bild
Meri Valkama. Foto: Perttu Saksa
Meri Valkama. Foto: Perttu Saksa
Ladda ned bild
Tarja Halonen & Meri Valkama. Foto: Perttu Saksa
Tarja Halonen & Meri Valkama. Foto: Perttu Saksa
Ladda ned bild

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Schildts & Söderströms höstkatalog bjuder på 16 titlar att se fram emot10.4.2024 11:00:56 EEST | Tiedote

”Katalogen du håller i din hand är fylld av fantastisk litteratur, till stor del skriven av författare med rötterna i Österbotten. I höst är hela tio av titlarna vi har äran att ge ut på Schildts & Söderströms författade av österbottningar. Det österbottniska segertåget är särskilt tydligt i böckerna för barn och unga.” Det skriver Karin Berglund i förordet till höstens katalog. Hon är vår barn- och ungdomsboksredaktör och stolt västnylänning som nominerats till Årets österbottning i Vasabladet år 2009.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye