UKKO.fi

Naisyrittäjän euro on 86 senttiä – inflaatio on herättänyt naisyrittäjät tarkistamaan hinnoitteluaan

Jaa

Tällä viikolla vietettävän naistenpäivän kunniaksi UKKO.fi tutki nais- ja miespienyrittäjien välisiä palkkioeroja ja kuinka naisyrittäjien palkkiot ovat kehittyneet kuluneen vuoden aikana. Vertaamalla nais- ja miesyrittäjien tuntihintoja selvisi, että naisyrittäjän euro on 86 senttiä eli 14 % pienempi kuin miesyrittäjän*.

Jakamalla ajantasaista tietoa palkkioeroista UKKO.fi haluaa herättää keskustelua ja murtaa yrittäjyyteen liittyviä ennakkoluuloja. Naisyrittäjien määrä on ollut kasvusuunnassa niin UKKO Kevytyrittäjä- kuin toiminimi- ja osakeyhtiöyrittäjille räätälöidyssä UKKO Yrittäjä -palvelussa.

- On upeaa, että yrittäjyys kiinnostaa naisia enenevissä määrin ja tätä kautta saamme monipuolisuutta niin yrityselämään kuin tarjottaviin palveluihin. Naisten perustamien yritysten määrä kasvaa vuosittain myös UKKO-palvelussa. Viime vuonna naiset perustivat lähes 2 000 uutta Y-tunnusta palvelussamme, kertoo UKKO-konsernin toimitusjohtaja Lauri Timgren.

Kuluneen vuoden aikana talouden heikentyneet näkymät ja inflaatio ovat vaikuttaneet myös pienyrittäjien arkeen ja tulevaisuuden näkymiin. UKKO.fi pienyrittäjille toteuttaman pienyrittäjyyskyselyn mukaan 26 % kyselyyn vastanneista naisyrittäjistä on nostanut hintojaan kuluneen vuoden aikana, miesyrittäjillä vastaava luku oli 22 %**.

UKKO.fi tutki: näissä tehtävissä naisyrittäjät tienaavat miehiä paremmin

Tyypillisimmät alat, joissa naiset toimivat yrittäjinä painottuvat kauneudenhoitoon, sosiaali- ja terveysalaan sekä kaupan- ja palvelualaan. Tehtävänkuvat ja tavat työskennellä yrittäjänä ovat monipuolistumassa. UKKO-palvelussa kulttuuriala, markkinoinnin ja viestinnän asiantuntijatehtävät, konsultointi ja valmennus ovat kasvattaneet suosiotaan naisyrittäjien keskuudessa. UKKO.fi selvityksen mukaan naisten palkkiotaso on miehiä korkeampi monissa luovan alan tehtävissä kuten muusikkona, näyttelijänä ja tuottajana. Listan kärjessä viime vuoden tapaan on matkaopas, jossa naisten laskennallinen euro on 2,21 euroa*.

Tehtävänimike

Naisten euro 

Naisten osuus alalla

Matkaopas

2,21

67 %

Muusikko

2,11

25 %

Ikkunanpesijä

2,08

47 %

Näyttelijä

1,92

53 %

Kuvaaja 

1,84

30 %

Kotiapulainen

1,38

73 %

Tuottaja (Elokuva, TV)

1,25

67 %

Siivooja

1,25

80 %

Vapaa-aikatoimenohjaaja

1,24

66 %

Rakennussiivooja

1,20

33 %

Valmentaja (Urheilu)

1,15

57 %

Liikuntatoimenohjaaja

1,10

75 %

Liikunnanohjaaja

1,08

80 %

Freelance-toimittaja 

1,07

65 %

Mediasuunnittelija

1,07

43 %

Kokki

1,07

44 %

Rakennusmaalari

1,07

36 %

Kiinteistöhuoltaja

1,06

14 %

Valokuvaaja

1,05

50 %

Mainostyöntekijä

1,05

70 %

Nata Salmelan vinkit naisyrittäjille näin lisää rahaa omalla osaamisella 

Yrittäjä ja sosiaalisen median vaikuttaja Nata Salmela kannustaa naisyrittäjiä kasvuhakuisuuteen ja rohkaisee myös riskinottoon. Nata Salmela on omalla yrittäjäurallaan perustanut useita yrityksiä, kirjoittanut kirjoja ja tuottanut sisältöjä blogeihin sekä podcasteihin.

Kysyimme Nata Salmelan viisi vinkkiä naisyrittäjyyteen ja kuinka sukupuolten välistä hinnoittelueroa voidaan kuroa umpeen:

1. Kehitä liiketoimintaa ja luo uutta

Yrittäjyydessä kukaan ei pyydä tekemään asioita samalla tavalla vuodesta toiseen. Yritys kasvaa uudistumisen kautta ja uutta liiketoimintaa kehittämällä. Välillä kannattaa pysähtyä miettimään, mitä palveluita voisi myydä nykyisten tuotteiden ohella ja millaisia tuotteita voi syntyä oman yrittäjyyden rinnalle. Tämän kautta voi nopeasti parantaa omaa kilpailukykyä ja löytää uusia tulovirtoja.

2. Uskalla ottaa riskejä 

Uuden kehittäminen vaatii riskinottoa ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle asettumista. Ei kannata aina pysyä samassa tutussa kaavassa, vaan etsiä kasvumahdollisuuksia. Yrittäjänä ei kannata takertua pieniin asioihin, vaan ajatella aina jokaista toimeksiantoa pidemmälle.

3. Ajattele isommin ja skaalaa liiketoimintaa

Naisyrittäjien kannattaa rohkeasti ajatella laajemmin ja skaalata liiketoimintaa – jos on tarjonnut palveluita kuluttajamarkkinoille, kannattaa miettiä voisiko tuotteita tarjota myös B2B-puolelle tai laajentaa verkkokauppaan.

4. Panosta myyntiin

Jokaisen yrittäjän pitäisi ensimmäisenä ajatella itseään myyjänä eikä ainoastaan oman intohimonsa kautta. Myyntityön avulla ratkaistaan tukku aloittavan yrittäjän haasteita, sitä kautta löydät asiakkaat ja parannat kannattavuutta. Älä ajattele myyntiä liian hankalasti, pidä yhteyttä asiakkaisiin, ole kiinnostunut heidän liiketoiminnastaan ja pidä itsesi asiakkaan mielessä.

5. Verkostoidu ja pyydä apua 

Nata Salmela kannustaa yrittäjiä verkostoitumaan ja sparraamaan omaa liiketoimintaa muiden kanssa. Hän muistuttaa myös tärkeydestä investoida omaan liiketoimintaan ja maksaa mentoroinnista sekä osaavien asiantuntijoiden sparrauksesta. Oman yrityksen ulkopuolelta kannattaa ostaa apua myös arkeen – ulkoistamalla pystyt keskittymään ydinosaamiseesi ja siihen, mikä aidosti tuo arvoa liiketoiminnallesi.

- Yrittäjyys on mahdollistanut minulle omannäköisen uran luomisen, mutta se on vaatinut myös jatkuvaa uudistumista ja oman mukavuusalueen ulkopuolella käymistä. Viimeisimpänä päätin avata verkkokaupan ja henkisesti oli korkea kynnys siirtyä kuluttajapuolelle, kun olen tehnyt koko urani B2B-puolella, lisää Nata Salmela.

Nata Salmela ja UKKO.fi ovat aloittaneet yhteistyön, jonka puitteissa on tuoda esiin yrittäjyyden mahdollisuuksia ja innostaa suomalaisia yrittäjyyteen.

Lähteet: 

* UKKO Data, UKKO-palvelussa vuoden 2023 aikana lähetettyjen laskujen tuntihintojen vertailu 

** UKKO Pienyrittäjyyskysely, n=2700, tiedonkeruu 19.12.2023-05.01.2024.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: 

UKKO.fi viestintä Netta Siljanen, 040 588 4777

UKKO-konsernin toimitusjohtaja Lauri Timgren, 050 341 1960 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UKKO.fi

Nyt on aihetta juhlaan, pienyrittäjät ovat laskuttaneet työstään UKKO-palvelussa miljardin euron edestä3.4.2024 13:53:07 EEST | Tiedote

UKKO.fi haluaa nostaa esiin pienyrittäjien tekemää työtä ja juhlistaa miljardin euron rajan ylittymistä pienyrittäjien laskutuksessa – pienyrittäjät ovat laskuttaneet UKKO-palvelun kautta tekemästä työstään miljardilla eurolla. Summa koostuu lähes puolestatoista miljoonasta laskusta ja yrittäjien vuosien työstä oman näköisen työn ja yrittäjyyden parissa. Miljardista eurosta on tilitetty pelkästään arvonlisäveroja 163 miljoonan euron edestä ja tuloveroja satojen miljoonien eurojen edestä.

UKKO.fi avasi pienyrittäjille suunnatun työskentely- ja taukotilan Helsingin keskustaan – opastusta ja palvelua myös lähettiyrittäjille12.1.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Fintech-yritys UKKO.fi on avannut Helsingin keskustaan pienyrittäjille suunnatun työskentely- ja taukotilan, UKKO Loungen. UKKO.fi haluaa tämän avauksen myötä olla näkyvämmin mukana pienyrittäjien arjessa ja luoda alustan kevyt- ja pienyrittäjien yhteisöllisyydelle. Kampissa sijaitseva tila on avoinna arkipäivisin kello 10-16. Paikan päällä saa opastusta UKKO.fi yrittäjyys- ja laskutuspalveluihin, ja tilassa voi myös tehdä töitä tai käydä kahvilla työpäivän lomassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye