Tulli

Uusia muuntohuumeita jää jatkuvasti Tullin haaviin – verkkorikollisuuden torjunta avainasemassa muuntohuumeiden pysäyttämisessä

Jaa

Tullin vuoden 2023 rikostorjunnan tilastot osoittavat muuntohuumeiden ja huumeina käytettyjen lääkkeiden laittomien maahantuontiepäilyiden kasvun. Tulli tunnisti viime vuonna takavarikoiduista ja haltuun otetuista valmisteista yli 130 erilaista Suomeen tulossa ollutta huumaavaa ainetta. Verkkorikollisuuden torjunta on olennaista uusien muuntohuumeiden Suomeen pääsyn pysäyttämisessä.

Tullin Tullilaboratorio tunnisti viime vuonna 10 uutta huumaavaa ainetta. Kaikkiaan erilaisia huumaavia aineita tunnistettiin viime vuonna 134.

Muuntohuumeita syntyy jatkuvasti uusia, sillä jo huumausaineluokittelun saaneiden muuntohuumeiden tilalle tulee uusia muunnoksia. Aikaisempaa huumausainetta muutetaan hiukan, jolloin kyseessä on jälleen uusi aine. Viime vuonna Tulli löysi 12 luokittelematonta huumaavaa ainetta.

– Viime vuonna erityisesti huumeena väärinkäytetyn lääkkeen, ketamiinin, ja huumelääkkeeksi luokitellun pregabaliinin takavarikoinnit lisääntyivät merkittävästi. Näiden, kuten myös monien muuntohuumeiden hankkimisen osalta verkossa käytävä kauppa on merkittävässä asemassa. Huomattavaa on myös, että esimerkiksi ketamiinin osalta lähes kaikki laboratoriotutkimuksiimme tullut aine on ollut jauhemaista, ei siis virallista lääkevalmistetta. Nouseva ilmiö on myös synteettinen kannabis tai kannabisvalmisteet, jotka eivät sisällä THC:ta, vaan semisynteettisiä kannabinoideja, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Muuntohuumeita ja laittomia lääkkeitä hankitaan erityisesti pimeästä verkosta, minkä vuoksi viranomaisten kyvykkyys sulkea siellä toimivia kauppapaikkoja on valvonnan näkökulmasta merkittävää.

– Tulli on paljastanut ja sulkenut viime vuosien aikana useita TOR-verkossa olleita laittomien tavaroiden myyntialustoja. Viimeksi viime vuonna suljimme yhteistyössä muiden eurooppalaisten lainvalvontaviranomaisten kanssa pimeässä verkossa toimineen Piilopuoti-kauppapaikan. Pimeässä verkossa tapahtuva huumekauppa toimii merkittävänä muuntohuumeiden levitysalustana, minkä vuoksi verkkorikollisuuden torjunta on tärkeää myös uusien, mahdollisesti entistä vaarallisempien huumeiden Suomeen leviämisen estämisessä, toteaa Sinkkonen.

Tutustu myös Tullin aikaisempaan tiedotteeseen vuoden 2023 rikostorjunnan tilastoista (5.3.2024): Törkeiden huumausaine- ja säännöstelyrikosten määrät kasvoivat huomattavasti – Tulli paljasti viime vuonna yli 6 000 tullirikosta. Tiedotteen liitteenä olevista tilastoista voi tarkastaa myös eri tullirikosten trendit ja huumeiden takavarikointien määrät viimeisen 5 vuoden ajalta.

Kuvituskuvia medialle muuntohuumeista ja ketamiinista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

valvontajohtaja Hannu Sinkkonen, p. 040 332 4389, hannu.sinkkonen(at)tulli.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Ulkomaille koiran kanssa? Huolehdi lemmikin passi ja rokotus kuntoon, niin paluu Suomeen onnistuu ongelmitta23.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

Huomenna vietetään Koiranpäivää. Vuosittainen valtakunnallinen teemapäivä kannustaa koiranomistajia viettämään mukava päivä koiransa kanssa. Monesti rakas lemmikki on myös matkakumppani. Koiranomistajan vastuulla on selvittää Suomeen paluuseen liittyvät vaatimukset jo ennen ulkomaille lähtöä. Kun vaadittavat rokotukset, lääkitykset ja asiakirjat ovat kunnossa, kotiinpaluu sujuu ongelmitta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye