Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Tekoäly voi tunnistaa jätteet jo roska-astioissa ja jätteenkeräysautoissa

Jaa

Yli 70 kuntaa mukana tekoälyä hyödyntävässä jätteenkäsittelykokeilussa.

Ruohikko, voikukka ja jätteenkäsittelylaitos
Westenergy on mukana hankkeessa, jossa tutkitaan tekoälyn käyttöä jätteiden tunnistamisessa. Kuva: Westenergy.

Suomessa kokeillaan, voiko jätetietoon perustuva tekoälysovellus auttaa tunnistamaan jätteen joukosta materiaalin, joka olisi uudelleen käsiteltävissä. Näin erilaiset materiaalit voitaisiin ohjata nykyistä tehokkaammin uudelleen käytettäväksi tai poltettavaksi. 

Jos polttoon sopimattomat materiaalit tunnistetaan jo keruuvaiheessa, haitalliset päästöt vähenevät.

– Suomella on kunnianhimoiset tavoitteet nousta kiertotalouden kärkimaaksi. Nykyisellään jätteisiin kuitenkin päätyy paljon materiaaleja, joita voisimme käyttää uudelleen, projektipäällikkö Sami Nykter Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta kertoo.

Väärin käsitelty jäte voi pilata koko jätekuorman uusiokäyttömahdollisuudet. Jätekuormien tarkistus ja lajittelu jätteenpolttolaitoksilla on käytännössä mahdotonta, koska jätekuormia on paljon.

Uutta teknologiaa hyödynnetään ensimmäisenä Mustasaaren jäte-energialaitoksessa.

Tekoälyn käyttöä tutkitaan Ekoälyä-hankkeessa, jonka toteuttavat Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto. Vaasan alueella Mustasaaressa toimiva Westenergy tarjoaa hankkeelle teolliset puitteet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye