Gigantti

Kierrätätkö kodinelektroniikkaa oikein? ”Elektroniset lelut ja sähkötupakatkin kuuluvat SER-kierrätykseen”

Jaa

Kodinelektroniikan kierrätys on elintärkeää, ja suomalaiset kierrätyskansaa. Mutta sähkö- ja elektroniikkaromun suhteen harhaluuloja ja kierrätyslipsahduksia esiintyy vielä jonkin verran. Gigantti-myymälöiden SER-pisteillä ollaan kuluneena vuonna tehostettu järjestelyjä ja tiedotusta, tavoitteena kannustaa kierrättämään elektroniikkaa oikein. Palveluna suosiotaan nostaa etenkin laitteiden nouto kotiovelta kierrätykseen, jonka hankkii jo puolet asiakkaista, jotka vaihtavat kodinkoneensa uuteen.

Monella suomalaisella lojuu nurkissaan korjauskelvotonta elektroniikkaa, jonka arvokkaat raaka-aineet kaipaisivat kierrätykseen.
Monella suomalaisella lojuu nurkissaan korjauskelvotonta elektroniikkaa, jonka arvokkaat raaka-aineet kaipaisivat kierrätykseen. Gigantti Oy

Gigantin Lappeenrannan ja Jyväskylän myymälöiden kierrätyspisteissä vastaanotettiin tilikaudella 2022–2023 yhteensä lähes miljoonaa kiloa SER-jätettä, eli sähkö- ja elektroniikkaromua. Myymälöiden tavaratalopäälliköt arvioivat suomalaisten kierrätystietoisuuden lisääntyvän koko ajan, mutta kasvavat kierrätysmäärät tuovat mukanaan myös lieveilmiöitä.

”Keräyspisteillemme jätetään päivittäin kymmeniä pienelektroniikkalaitteita ja isoja kodinkoneita, mutta valitettavasti myös huonekaluja, vaatteita ja remontti- sekä teollisuusjätettä. Haluamme kannustaa ihmisiä aktiivisempaan kierrättämiseen maksuttoman palvelumme kautta, mutta toivomme, että entistä tarkemmin mietittäisiin, mikä tuote kuuluu SER-jätteeseen. Olemme tässä avuksi, ja puolen vuoden aikana olemme parantaneet tiedotuksen lisäksi keräyspisteidemme organisointia ja päivittäistä siivousta. Tietoa saa sisä- ja ulkoseinissä olevista kylteistämme, sekä myyjiltämme, jotka vastaavat kysymyksiin mielellään,” kertoo Lappeenrannan tavaratalopäällikkö Jaana Tuominen

Gigantin henkilökunnan omaa kierrätystietoisuutta tuetaan sekä verkko- että lähikoulutuksilla, tavaratalopäälliköt kertovat. Vuoden sisällä uudistuksia on tullut myös myymälöiden omaan kierrätykseen: pahvi- ja yritysmuovipuristimet ovat jo tuttua arkea, ja henkilökuntatilojen jätejaottelu entistä tarkempaa. Myymälöiden yhteinen sisäinen tavoite, 70 % kierrätysaste, lähestyy vuosi vuodelta. Jokaisesta myymälästä löytyvät myös kierrätysaktiivit, jotka jakavat ajankohtaisasioita koko henkilöstön kesken, innostavat ja tukevat toimintojen kehitystä. 

”Asiakaskunnassa suosiotaan kasvattaa eniten noutopalvelu, jolla haemme vanhan kodinkoneen kierrätykseen uuden toimituksen yhteydessä. Helmikuussa palvelun hankkineiden prosentti Gigantin myymälöissä oli 49,5 %, ja Jyväskylän myymälässä 65 %. Ihmiset alkavat herätä vahvemmin myös elektroniikan elinkaaren pidentämiselle ja laitteiden huolenpidolle. Yksi esimerkki tästä on myymälöiden ScreenSmart-suojakalvoituspalvelu, jonka voi hankkia aina puhelimesta kelloon, tablettiin ja kannettavaan. Kasvavaa kiinnostusta ovat herättäneet myös kiertotuotteet eli kunnostetut NewStart-puhelimet, joiden myynnin aloitimme viime vuonna”, kuvailee Jyväskylän tavaratalopäällikkö Toni Heikkinen

Kummallakin tavaratalopäälliköllä on selkeä näkemys siitä, mistä asioista he haluaisivat muistuttaa kierrätyksen yhteydessä – harkitsevan SER-pistekäyttäytymisen ohella, johon ei kuulu esimerkiksi kierrätyssäiliöön tuotujen laitteiden penkominen, siirtely, saati anastaminen. 

”Kaikki Gigantin myymälät ottavat maksutta vastaan kierrätyskuntoisia kodinkoneita ja elektroniikkaa, ostopaikasta riippumatta! Tietoturvallista käsittelyä vaativat laitteet on tärkeää antaa suoraan henkilökunnallemme, joka huolehtii ne lukittuihin ja sinetöityihin tietoturva-astioihin, ja käsittelee tiukkojen vastuullisuuskäytäntöjemme mukaisesti. Myös paristot ja lamput on tärkeää muistaa kierrättää turvallisesti, ja usein ihmisiltä unohtuu, että elektroniset lelut ja sähkötupakatkin kuuluvat SER-kierrätykseen. Autojen akut sen sijaan on hyvä viedä sorttiasemalle tai paikalliselle akkuliikkeelle.” 

5 tärppiä kodinelektroniikan fiksuun kierrättämiseen:

  1. Ethän säilö korjaamiskelvottomia laitteita kotona, vaan tuot ne kierrätykseen.
  2. Kodinkoneet ja elektroniikka eivät kuulu sekajätteeseen, vaan SER-kierrätykseen.
  3. Kierrätäthän turvallisesti, ja muistat mm. paristojen ja akkujen napojen teippauksen.
  4. Kierrätäthän tietoturvallisesti, etkä jätä tietoa sisältäviä laitteita yleisille keräyspisteille.
  5. Kierrätäthän myös laturit, elektroniset lelut, ja ylipäänsä kaikki älyä sisältävät laitteet. 


Lisätiedot: 

Gigantti Lappeenranta / tavaratalopäällikkö Jaana Tuominen
S-posti: jaana.tuominen[a]gigantti.fi  
Puh: 040 826 0220 

Gigantti Jyväskylä / tavaratalopäällikkö Toni Heikkinen
S-posti: toni.heikkinen[a]gigantti.fi   
Puh: 040 826 0140 

Kodinelektroniikan kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö on elintärkeää kestävämmän teollisuuden edistämiseksi. Gigantti kierrätti myymälöidensä kautta tilikautena 2022–2023 noin 9 miljoonaa kiloa sähkö- ja elektroniikkaromua yhdessä Kuusakoski Recyclingin ja Tramelin kanssa. Kierrätettyjen tuotteiden materiaaleista päästään hyödyntämään jopa 99,1 %. Gigantin tavoitteena on kasvattaa kierrätysmäärää vuosittain noin 100 tonnilla ja nostattaa suomalaisten SER-kierrätystietoisuutta. Gigantti Oy:n myymälät ovat ISO 14001 -sertifioituja, ja niiden kierrätystoimintaa johdetaan yrityksen ympäristöhallintajärjestelmän avulla. Lisätietoa SER-jätteen oikein kierrättämisestä  löydät täältä. 

Avainsanat

Kuvat

Monella suomalaisella lojuu nurkissaan korjauskelvotonta elektroniikkaa, jonka arvokkaat raaka-aineet kaipaisivat kierrätykseen.
Monella suomalaisella lojuu nurkissaan korjauskelvotonta elektroniikkaa, jonka arvokkaat raaka-aineet kaipaisivat kierrätykseen.
Lataa

Gigantti on Suomen suurin elektroniikan ja kodinkoneiden jälleenmyyjä.

Meillä on Suomessa 42 myymälää ja yrityksemme palveluksessa työskentelee yli 1 500 giganttilaista - myymälöiden ohella netti- ja yritysmyynnissä, sekä asiakaspalvelu- että jakelukeskuksissa. Pääkonttorimme sijaitsee Helsingin Sanomatalossa.

Liikevaihtomme tilikaudella 2022/2023 oli 525 miljoonaa euroa. Olemme osa Norjassa toimivaa Elkjøp-konsernia, joka kuuluu englantilaisen kodinelektroniikkaketjun, Currys plc:n, omistukseen.

Lisätietoa meistä löydät kotisivuilta osoitteesta: gigantti.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gigantti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye