Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Autto: Me suomalaiset emme kilpaile keskenämme – me olemme kaikki samassa veneessä.

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja Suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto painottaa hallituksen uudistusten tärkeyttä koko Suomen kehittämiselle Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan keskustellessa aluepolitiikkaa käsittelevästä välikysymyksestä.

Heikki Autto. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Heikki Autto. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

”Kasvava kansantalous nostaa menestykseen koko maan ja sen kaikki alueet. Kokoomus näkee, että me suomalaiset emme kilpaile keskenämme: me olemme kaikki samassa veneessä – kilpailijamme ovat maailmalla”, Autto aloittaa.

”Suomi on pitkä ja hieno maa. Jotta kaikki alueet voivat menestyä omista vahvuuksistaan käsin tarvitaan työllistäviä elinkeinoja sekä toimivia palveluita ja hyvää infrastruktuuria”, Autto jatkaa.

”Jotta palvelut ja infrastruktuuri voidaan turvata, tarvitaan vahvaa julkista taloutta. Työllisyyden, yrittäjyyden ja julkisen talouden tasapainon edistäminen ovatkin käytännössä parasta ja tärkeintä aluepolitiikkaa”, Autto painottaa.

Autton mukaan Keskustan jättämästä välikysymyksestä tulee olo, että hallitusohjelma on jätetty lukematta.

”Vaikuttaa siltä, että keskusta edelleen uskoo – aiemman vasemmistohallituksensa tavoin – viisauden asuvan keskushallinnossa ja hyvinvoinnin syntyvän velanotosta; että velkaveturin kyydistä voitaisiin huolettomasti lapioida rahaa eri puolille ja se johtaisi kestävään kasvuun”, Autto sanoo.

Autton mukaan hallitus tekee useita merkittäviä panostuksia, jotka tukevat kasvua ja alueiden kehitystä. Näitä panostuksia tehdään niin koulutukseen, liikenteeseen kuin yritysten mahdollisuuksiin.

”Korkeakoulujen aloituspaikkamääriä on lisätty tuntuvasti koko maassa, laitamme alueiden infraa kuntoon historiallisilla panostuksilla ja lentoyhteydet maakuntakentille on turvattu”, Autto listaa.

Autto painottaa, että koko Suomen menestys ei kuitenkaan synny yksittäisistä hankkeista tai varsinkaan eripuran kylvämisestä ja vastakkainasettelusta.

”Pääministeri Orpon hallitus tekee sellaista elinvoimapolitiikkaa, jossa kaikkia alueita kehitetään niiden omista vahvuuksista käsin. Vain vahvalla taloudella ja työllisyydellä voimme pitää huolta siitä, että suomalaiset saavat maansa menestystarinalle jatkoa myös tulevaisuudessa – ihan koko Suomessa”, Autto päättää.

Alla kokonaisuudessa kansanedustajan ja Suuren valiokunnan puheenjohtajan Heikki Autton  pitämä Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro eduskunnan keskustellessa Keskustan ja Liike Nytin välikysymyksestä aluepolitiikkaan liittyen. (Muutokset puhuttaessa mahdollisia)

Arvoisa puhemies!

Suomalaisten ahkeruus ja osaaminen, niistä kumpuava kasvu ja kilpailukyky sekä maamme kansainvälinen kiinnostavuus ovat menestyksen käyttövoimaa nyt ja tulevaisuudessa. Kasvava kansantalous nostaa menestykseen koko maan ja sen kaikki alueet. Kokoomus näkee, että me suomalaiset emme kilpaile keskenämme: me olemme kaikki samassa veneessä – kilpailijamme ovat maailmalla.

Arvoisa puhemies

Suomi on pitkä ja hieno maa. Jotta kaikki alueet voivat menestyä omista vahvuuksistaan käsin tarvitaan työllistäviä elinkeinoja sekä toimivia palveluita ja hyvää infrastruktuuria.

Jotta elinkeinoilla on edellytyksiä työllistää, tarvitaan toimivat työmarkkinat ja hyvää elinkeino- ja työllisyyspolitikkaa. Jotta palvelut ja infrastruktuuri voidaan turvata, tarvitaan vahvaa julkista taloutta. Työllisyyden, yrittäjyyden ja julkisen talouden tasapainon edistäminen ovatkin käytännössä parasta ja tärkeintä aluepolitiikkaa.

Arvoisa puhemies

Keskustan välikysymyksestä tulee väistämättä olo, että joko hallitusohjelmaa ei ole luettu tai sitten ei ole perehdytty Suomen kilpailijamaiden kehitykseen, saati ymmärretty Suomen kohtaamien haasteiden syitä.

Vaikuttaa siltä, että keskusta edelleen uskoo – aiemman vasemmistohallituksensa tavoin – viisauden asuvan keskushallinnossa ja hyvinvoinnin syntyvän velanotosta; että velkaveturin kyydistä voitaisiin huolettomasti lapioida rahaa eri puolille ja se johtaisi kestävään kasvuun.

Kokoomuksessa - ja uskallan sanoa, että koko pääministeri Orpon hallituksessa - emme jaa tätä näkemystä.

Arvoisa keskusta

Vasemmistohallituksenne perintö sote-uudistuksineen, korjausvelkoineen ja velkavuorineen on alueiden näkökulmasta karu. Alueilla juuri nyt tapahtuva kehitys etenee teidän rakentaman soten ja siunaamienne rahoituspäätösten pohjalta.

Ja viestinne alueille oli tyhjä paperi hallitusneuvotteluihin. Tyhjä paperi. Kieltäydyitte vastuunkannosta ja yhteisestä työstä suomalaisten asioiden edistämiseksi – aikana, jolloin yhteistyötä tarvittaisiin ehkä enemmän kuin koskaan.

Tällä välikysymyksellä pyritte myös luomaan keinotekoista kahtiajakoa suomalaisten ja Suomen eri alueiden välille. Tällaisella vastakkainasettelulla Suomi ei nouse.

Arvoisa puhemies

Suomessa talouden ja työn tuottavuuden kasvu on liian pitkään ollut liian hidasta. Väestön ikääntyminen, kasvava julkinen velka ja pula osaavasta työvoimasta haastavat maamme tulevaisuutta. Tarvitsemme lisää tilaa ihmisten ahkeruudelle, yrittäjyydelle ja kekseliäisyydelle.

Pääministeri Orpon hallituksessa puramme yritysten kasvun esteitä muun muassa panostamalla osaavan työvoiman saatavuuteen: korkeakoulujen aloituspaikkamääriä on lisätty tuntuvasti koko maassa. Teemme historiallisen suuria tutkimus- ja kehityspanostuksia. Panostukset koulutukseen ja osaamiseen luovat edellytyksiä tulevaisuuden kasvulle kaikkialla Suomessa ja vahvistavat paitsi hyvinvointiyhteiskunnan palveluita, myös työllisyyttä.

Uudistamalla ja virtaviivaistamalla investointien luvituksen vahvistamme talouskasvua ja mahdollistamme Suomen nousun puhtaan energian suurvallaksi ja Euroopan teollisuuden puhtaan siirtymän keskeiseksi toimijaksi.

Toteuttamalla tarvittavat työmarkkinauudistukset ja huolehtimalla kasvuun kannustavasta verotuksesta luodaan vakaat ja ennakoitavat olosuhteet, joissa työpaikkoja voi syntyä joka puolelle maata.

Liikennepolitiikan ytimessä on koko Suomen elinvoiman ja kasvun lisääminen. Uusi asfaltti tulee kesällä tuoksumaan eri puolilla Suomea, kun laitamme alueiden infraa kuntoon historiallisilla panostuksilla. Lentoyhteydet maakuntakentille on turvattu.

Arvoisa puhemies

Hallitus haluaa, että ruoantuotanto Suomessa on kannattavaa ja elintarvikevienti vetää. Kokoomukselle on tärkeää, että tämä hallitus ei tee kansallisesti sellaisia päätöksiä, jotka lisäävät maatalouteen kohdistuvia kustannuksia.

Tällä hallituskaudella myös EU-vaikuttamiseen on otettu uudenlainen ote. Suomi on nyt aktiivinen toimija, jolla on selkeät kannat ja osaamista asiansa edistämiseen.

Tämän seurauksena on selvää, että esimerkiksi metsäpolitiikka pystytään pitämään paljon vahvemmin omissa käsissämme verrattuna viime vaalikauden haparointiin.

Viime vaalikauden passiivisuuden sijaan Suomen aktiivisuus on näkynyt vaikkapa siinä, miten Itärajan ja koko Itä-Suomen vaikea tilanne on nyt nostettu esiin EU-tasolla.

Arvoisa puhemies

Koko Suomen menestys ei synny yksittäisistä hankkeista tai eripuran kylvämisestä ja vastakkainasettelusta, jota tällä välikysymyksellä lietsotaan.

Pääministeri Orpon hallitus tekee sellaista elinvoimapolitiikkaa, jossa kaikkia alueita kehitetään niiden omista vahvuuksista käsin. Vain vahvalla taloudella ja työllisyydellä voimme pitää huolta siitä, että suomalaiset saavat maansa menestystarinalle jatkoa myös tulevaisuudessa – ihan koko Suomessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Väyrynen: Hallituksen päätökset tukevat sote-henkilöstön riittävyyttä23.4.2024 14:20:00 EEST | Tiedote

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Väyrysen mukaan hallituksen päätökset sote-henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi ovat välttämättömiä. Kolmasosa hyvinvointialueiden henkilöstöstä on eläköitymässä kymmenen vuoden sisällä, eikä hajanainen palveluverkko nykyisellään pysty suoriutumaan velvoitteistaan. Väyrynen piti Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron eduskunnan keskustellessa opposition välikysymyksestä sairaalaverkosta.

Kokoomuksen Autto: Pääministeri Orpo onnistui kääntämään EU:n katseen Suomen itärajaan20.4.2024 10:10:04 EEST | Tiedote

Suuren valiokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto kiittelee Euroopan johtajien katseiden kääntymistä Suomeen. Suomen tavoitteet yhteisen rajaturvallisuusratkaisun löytämisestä ja rajamaakuntien rahoituksen lisäämisestä esiteltiin komission puheenjohtaja von der Leyenille, kun hän vieraili pääministeri Orpon kutsusta Itä-Suomessa perjantaina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye