Hämeen ELY-keskusHämeen ELY-keskus

Maaseudun kehittämisen hankerahoitus kiinnostanut Kanta- ja Päijät-Hämeessä – rahoitusta tarjolla vielä tälle vuodelle

Jaa

EU:n maaseuturahoituksen kauden 2023–2027 ensimmäisen vuoden ja toisen vuoden alun aikana Hämeen ELY-keskukselta haettiin maaseuturahoitusta maaseudun kehittämisen hankkeisiin noin 7,1 miljoonan euron edestä. Lukuun sisältyvät Hämeen ELY-keskuksesta haetut alueelliset hankkeet sekä Hämeen osuudet alueiden välisistä hankkeista, joita on haettu 12.2.2024 mennessä.

EU:n maaseuturahoitusta voi hakea Hämeessä ELY-keskuksen lisäksi paikalliselta Leader-ryhmältä. Esimerkiksi Lounais-Hämeessä toimivan LounaPlussa ry:n alueella olevaa MTK Lounais-Häme ry:n omistamaa Tuottajain Tupaa on laitettu hankevaroin kuntoon monipuolisesti.
EU:n maaseuturahoitusta voi hakea Hämeessä ELY-keskuksen lisäksi paikalliselta Leader-ryhmältä. Esimerkiksi Lounais-Hämeessä toimivan LounaPlussa ry:n alueella olevaa MTK Lounais-Häme ry:n omistamaa Tuottajain Tupaa on laitettu hankevaroin kuntoon monipuolisesti. Tomi Majuri

”Erilaisiin kehittämishankkeisiin rahoitusta on haettu paljon. Se osoittaa aktiivisuutta Päijät- ja Kanta-Hämeen maaseudun kehittämiseen ja kertoo toisaalta myös tarpeita olevan runsaasti. Euromääräisesti tarkastellen haetut kehittämishankkeet ovat olleet kokoluokaltaan suuria, vaikka haettujen hankkeiden lukumäärä ei ole valtava”, kehittämispäällikkö Timo Kukkonen Hämeen ELY-keskuksesta kertoo.

Uusi rahoituskausi alkoi vuonna 2023 ja maaseudun hanke- ja yritystukia päästiin hakemaan vaiheittain juhannuksen korvilta lähtien. Hankkeiden haku on jatkuvaa, mutta päätökset rahoitettavista hankkeista tehdään valintajaksoittain. Nyt takana on kolme kehittämishankkeiden valintajaksoa. Listaus rahoitettavaksi valituista hankkeista toteuttajineen, toiminta-alueineen ja lyhyine kuvauksineen löytyy tämän jutun erillisenä liitteenä.

”Olemme valinneet hankkeita rahoitettavaksi 2,7 miljoonan euron edestä, ja olemme parhaillaan tekemässä hankkeille virallisia rahoituspäätöksiä. Rahoitettavaksi on valittu esimerkiksi maaseudun yritystoiminnan monipuolistamista, maatilojen osaamista ja kilpailukykyä sekä ympäristö- ja ilmastoasioita edistäviä ja matkailupalveluja kehittäviä hankkeita, jotka kaikki toteuttavat tavoitteita Hämeen maaseudun kehittämisestä”, Kukkonen toteaa.

Päätös myöntövaltuudesta eli tieto siitä, kuinka paljon rahaa on käytettävissä Hämeen maaseudun kehittämiseen vuonna 2024 saatiin helmi-maaliskuun taitteessa.

”Aivan tarkkaa ELY-keskuksessa kehittämishankkeisiin käytössä olevaa summaa on mahdotonta sanoa vielä sen riippuessa eri asioista, kuten siitä, että samasta potista rahoitetaan myös suoria yritystukia. Oleellista on, että joka tapauksessa resurssia on tänä vuonna käytettävissä merkittävästi Hämeen maaseudun kehittämiseen. Kun mukaan lasketaan myös vuodelta 2023 siirtyvät rahat, on hanke- ja yritystukiin käytettävissä yhteensä yli seitsemän miljoonaa euroa Kanta- ja Päijät-Hämeessä”, Kukkonen sanoo.

Seuraava maaseudun kehittämisen hanketukien valintajakso päättyy Hämeen ELY-keskuksessa 30.4. ja sitä seuraava 30.9. Tilauksessa on laadukkaita hakemuksia yleensäkin, mutta Kukkonen toivoo hakemuksia myös erityisesti tietyille hakemustyypeille ja sektoreille.

”Yleisesti hyville Hämeen alueellista maaseudun kehittämissuunnitelmaa toteuttaville hakemuksille on yhä hyvin tilaa, koska rahoituskausi on vasta saatu käyntiin. Esimerkiksi yritys- ja viljelijäryhmähankkeisiin odotamme hyviä hakemuksia ja hyvin valmisteltuja elinkeinollisia yhteistyöhankkeita ruokasektorin kehittämiseen. Toisaalta taas esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöinvestointeihin olisi merkittävä potti erillistä tukirahaa varattuna, koska niille on ministeriö osoittanut meille yhteensä noin 633 000 euroa tälle vuodelle. Tällaisia investointeja voivat olla vaikkapa koneet ja laitteet esimerkiksi vesistöjen kunnostamiseen tai uusiutuvaan energiaan liittyvät yhteisöjen investoinnit, jotka vähentävät ilmastopäästöjä”, Kukkonen päättää.

EU:n maaseuturahoitusta voi hakea Hämeessä ELY-keskuksen lisäksi paikalliselta Leader-ryhmältä, joita ovat Päijänne-Leader Päijät-Hämeessä, Linnaseutu ry Hämeenlinnan seudulla, LounaPlussa ry Forssan seudulla ja EMO ry Riihimäen seudulla sekä Uudellamaalla. Leader-ryhmillä on oma rahoituskehys ja omat valintajaksonsa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja maaseudun kehittämishankkeiden osalta (ELY-keskus):

Timo Kukkonen, kehittämispäällikkö, Hämeen ELY-keskus, timo.kukkonen@ely-keskus.fi, p. 0295 025 065

Lisätiedot aikavälillä 25.3–28.3.2024: Antti Pitkänen, maaseudun kehittämisen asiantuntija, Hämeen ELY-keskus, antti.pitkanen@ely-keskus.fi, p. 0295 025 086

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kevään tulvahuippu on ohitettu, pohjaveden pinta nousee edelleen23.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Järvien ja jokien vedenpinnat nousivat huhtikuun alun voimakkaiden sateiden jälkeen nopeasti. Voimakkaat sateet ja tavallista aikaisempi kevään tulo vaikeuttivat monin paikoin vedenpinnan korkeuden säännöstelyä. Tulvakorkeudet pysyivät kuitenkin tavanomaisten kevättulvien tasolla. Nyt kevättulvien huippu on jo ohitettu. Järvien jäät ovat monin paikoin liian heikkoja mitattaviksi. Pohjavedenpinnat ovat reilusti yli ajankohdan keskimääräisen tason. Talousvesikaivoissa tulee näillä näkymin hyvin riittämään vettä kesällä.

Hämeen ELY-keskuksen ilmastokertomus 2023 – alueelliset päästöt ovat laskussa, mutta hiilineutraaliuden saavuttamisessa riittää vielä tekemistä19.4.2024 10:31:16 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet vuosien 2005–2022 välisenä aikana 38 prosenttia. Keskimäärin päästövähenemä on ollut noin 70 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia (kt CO2-ekv) vuodessa. Tahtia on kirittävä tulevina vuosina noin 86 kilotonnin tasolle, että alueen päästötase olisi linjassa kansallisiin ilmastotavoitteisiin nähden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye