Pohjois-Savon ELY-keskus

Runnin Saarikosken kalatien on rakenteilla

Jaa

Kalatie mahdollistaa kalojen nousun ja turvaa jokijatkumon. Työmaa jatkuu alueella lokakuun loppuun asti.

Kaivinkone kaivaa Runnille kalatietä sillan vieree kuvattuna ilmasta.
Kalatien uoman kaivaminen on edennyt odotettua nopeammin. Kaivuutyötä ei tehdä virkistyskaudella kesällä. Jussi Härkönen Pohjois-Savon ELY-keskus

Kiurujoen Saarikoskeen säännöstelypadon yhteyteen rakennetaan kalannousun mahdollistava kalatie. Nykyinen pato on kaloille nousueste, eli se estää kalojen nousemisen alavirrasta padon yläpuolelle. Kalatie on padon ohittava osin luonnontilaisen puron kaltainen väylä, jota pitkin kalojen on mahdollista jatkossa uida padon ohi. Pohjois-Savon ELY-keskus omistaa Saarikosken säännöstelypadon, jonka avulla se säännöstelee Kiuruveden vedenkorkeutta.

Kalatie on kaikkiaan 90 metriä pitkä uoma, joka muodostuu yläosan 20 metriä pituisesta teknisestä betonirakenteisesta kalatieosasta ja alaosan 70 m pitkästä luonnonpuromaisesta osuudesta.  Jokijatkumolla tarkoitetaan joen pituussuuntaista katkeamatonta reittiä.

Pohjois-Savon ELY keskus haki muutosta Kiuruveden säännöstelyn vesilupaan ja samalla lupaa Kiurujoen ruoppaamiseen. Uuden, vuoden 2020 keväällä annetun vesilupapäätöksen yhteydessä aluehallintovirasto velvoitti padon omistajaa rakentamaan kalatien tai päivittämään olemassa olevia kalatalousvelvoitteita toteuttamalla jonkin muun kalatalousvelvoitteen.

- Kiurujoen Saarikosken kalatien rakentamisesta on tehty esiselvitys, missä on tutkittu erilaisten kalataloudellisten kunnostustoimien vaikuttavuutta, toteutettavuutta ja hyväksyttävyyttä. Selvityksen perusteella kalatie on paras vaihtoehto, jonka toteuttamisesta ELY ja osakaskunnat päättivät. On hienoa, että nykyinen täydellinen nousueste voidaan jatkossa ohittaa kalatien kautta ja näin osaltaan lisätään alueen vesiluonnon monimuotoisuutta sekä vesieliöiden esteetöntä liikkumista, kertoo vesitalousasiantuntija Jussi Härkönen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Hankkeen seuraavassa vaiheessa tutkittiin erilaisia toteutusvaihtoehtoja kalatien rakentamiseksi. Nyt rakennettava kalatie sai aluehallintoviraston vesiluvan keväällä 2022.

Työmaalla on vaikutuksia liikkumiseen lokakuun 2024 loppuun asti

Pohjois-Savon ELY-keskus aloitti Saarikosken kalatien rakennuttamisen viikolla 8. Urakan arvioitu kesto on lokakuun 2024 loppuun. Työmaatie rakennetaan pienvenekanavan yli Saarikoskentien puolelta. Tämän reitin kautta tapahtuu suurin osa urakan aikaisesta raskaasta liikenteestä.

Yksittäisiä materiaalitoimituksia voidaan tuoda myös Neulatammentien kautta. Urakan ajaksi työmaa-alue aidataan ja jalankulku padon yli saareen estyy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaivinkone kaivaa Runnille kalatietä sillan vieree kuvattuna ilmasta.
Kalatien uoman kaivaminen on edennyt odotettua nopeammin. Kaivuutyötä ei tehdä virkistyskaudella kesällä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.5.20242.5.2024 14:20:51 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,68. Taso on 50 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedennousun aikaistuminen on selvästi poikkeava historiaan nähden. Korkeampia vedenkorkeuksia on havaittu myöhemmin keväällä. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta ovat käynnissä. Kallaveden pinta tulee vielä nousemaan ennustemallin mukaan yli 10 cm. Kaikkien vesistöjen rannoilla kannattaa irtotavarat kerätä talteen. Iisalmen reitillä padot ovat täysin auki ja lisäksi juoksutetaan Ahkiolahden kanavasta. Nerkoon kanavan avaamisen sallivaa vedenkorkeutta ei ole vielä saavutettu. Ennusteen mukaan Poroveden ja Onkiveden tulvakorkeudet eivät enää nousisi rajusti. Kiuruveden korkeus on nousemassa toiseen edellisen kokoiseen tulvahuippuun ja Sonkajärvi vielä suurempaan huippuun viime päivien nousunopeudella. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnoissa on vielä useita kymmeniä senttejä nousuvaraa säännöstelylupien ylärajoihin. Juojärves

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye