Ilmatieteen laitos

Pääsiäismaanantaita vietetään epävakaisessa säässä

Jaa

Maan pohjoisosassa tulee runsaita lumi- ja vesisateita, jotka huonontavat ajokeliä. Etelämpänä kuurottelee, paikoin jopa ukkostaa.

Ilmatieteen laitoksen sunnuntaina 31.3. laatiman ennusteen mukaan pääsiäismaanantain sää on Suomessa epävakainen ja kahtiajakautunut. Maan etelä- ja keskiosaan virtaa etelästä vuodenaikaan nähden lauhaa ja kosteaa ilmaa, kun taas maan pohjoisosan yllä on vastassa kylmää ilmamassaa. Näiden ilmamassojen rajalla tulee runsaita sateita, joiden olomuoto vaihtelee.

Maan pohjoisosaan leviää jo maanantain vastaisena yönä runsaita lumi- ja vesisateita lännestä.  ”Ajokeli muuttuu sateista johtuen jopa erittäin huonoksi. Päivän aikana voimistuva puuskainen pohjoistuuli vaikeuttaa keliolosuhteista myös osaltaan”, sanoo päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta. Sade tulee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosissa pääosin vetenä, Lapissa ja Koillismaalla puolestaan lumena. Pohjoisimmassa Lapissa sää on kuitenkin poutainen ja aurinkoinen. Runsaimmin lunta sataa Koillismaalla ja Kaakkois-Lapissa, jossa lunta voi kertyä 10–20 cm verran vuorokauden aikana, Kuusamossa jopa enemmän.

Maan etelä- ja keskiosassa sää on aamulla monin paikoin utuista tai sumuista, ja paksusta pilvestä voi paikoin sataa tihkua, mikä kannattaa ottaa huomioon liikenteessä. Liikkeellä on myös runsaita vesikuuroja etenkin pohjalaiskunnissa, mutta myös paikoitellen maan keskiosassa. Kuuroihin voi liittyä ukkosta. Päivällä sumut hälvenevät suurelta osin, ja pilvipeitekin voi repeillä paikoin etelässä. Sateet vähenevät koko maassa kuitenkin vasta myöhemmin iltapäivällä lännestä alkaen, ja sää poutaantuu tiistaiyönä.

Lämpötila on päivällä +2 ja +10 asteen välillä. Etelässä, jos pilvipeite pääsee repeilemään, voi lämpötila nousta +10 ja +15 asteen välille. Lapissa ja Koillismaalla lämpötila vaihtelee 0 ja -5 asteen välillä, Pohjois-Lapissa on kylmempää. Yöllä lämpötila painuu pakkaselle maan keskiosaa myöten.

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde). Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye