HSL Helsingin seudun liikenne

HSL-alue tarjosi BEST-tutkimuksen mukaan muita kaupunkeja luotettavampaa joukkoliikennettä

Jaa

Euroopan eri kaupunkien asukkaat arvioivat BEST-vertailussa kotialueensa joukkoliikennettä kahdeksalla eri laatutekijällä ja HSL-alue pärjäsi vuonna 2023 useilla mittarilla muita kaupunkeja paremmin. Muun muassa joukkoliikenteen luotettavuus sekä tiedonsaanti liikenteestä olivat HSL-alueen vastaajien mielestä korkealla tasolla.

HSL-alue erottautui edukseen vuoden 2023 BEST-tutkimuksessa etenkin joukkoliikenteen luotettavuudessa, tiedonsaannissa ja matkustusmukavuudessa. Vastaajat antoivat HSL-alueella kyseisille laatutekijöille selvästi korkeampia arvosanoja kuin muissa kaupungeissa. HSL-alue sijoittui kaikilla kolmella mittarilla kaupunkien kärkikolmikkoon.  

Vastaajien tyytyväisyys HSL-alueen joukkoliikenteeseen pysyi kaiken kaikkiaan samalla tasolla kuin vuonna 2022. Ainoa laatutekijä, johon vastaajat olivat selvästi tyytymättömämpiä kuin vuonna 2022, oli joukkoliikenteen rahalle tarjoama vastine. 

HSL-alueen NPS-luku oli kolmanneksi paras 

HSL-alueen NPS-luku, joka mittaa vastaajien halua suositella joukkoliikenteen palveluita muille, oli tutkimuksen kolmanneksi paras. Monessa muussa kaupungissa NPS-luku oli negatiivinen.  

HSL-alue sijoittui kaupunkien välisessä vertailussa kokonaisuudessaan neljännelle sijalle. Edelle menivät Turku, Tampere ja Geneve. Taakse jäivät Tukholma, Bergen, Oslo, Rotterdam, Reykjavik, Kööpenhamina ja Trondheim. 

Alueellisesti katsottuna vastaajien tyytyväisyys joukkoliikenteeseen nousi vuodesta 2022 D-lippuvyöhykkeellä, johon kuuluvat Kerava, Kirkkonummi, Sipoo, Siuntio ja Tuusula. Myös vantaalaisten tyytyväisyys nousi, kun taas helsinkiläisten joukossa se laski.  

Pitkällä aikavälillä vuosina 2015-2023 HSL-alueella on kohonnut etenkin vastaajien tyytyväisyys joukkoliikenteen häiriötiedottamiseen sekä pysäkki- ja asemainformaatioon. Myös tyytyväisyys  liikennevälineiden siisteyteen ja nykyaikaisuuteen on noussut, mikä johtunee siitä, että HSL-alueella on vajaan viimeisen kymmenen vuoden aikana satsattu merkittävästi uuteen kalustoon sekä kisko- että bussiliikenteessä. 

Tutkimukseen vastasi yhteensä noin 2 200 HSL-alueen asukasta joko nettipaneelissa tai puhelimitse. Osallistujat oli valittu satunnaisotannalla asukkaiden joukosta, joten tutkimus tavoitti myös niitä, jotka käyttävät joukkoliikennettä harvoin tai eivät lainkaan. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikennetutkija Erika Rintamäenpää, erika.rintamaenpaa@hsl.fi
Tutkimuspäällikkö Marko Vihervuori, marko.vihervuori@hsl.fi

Liitteet

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2023 HSL:n toimintakulut olivat 830 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 876 miljoonaa euroa. HSL:n liikennevälineiden kyytiin noustiin vuoden 2023 aikana 344 miljoonaa kertaa, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista.
Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Infopaketti kesän metron poikkeuksista julkaistu – näin liikenne kulkee kesällä7.5.2024 08:42:19 EEST | Tiedote

Metroliikenteessä on poikkeuksia kesällä 2024 sekä keskustassa että Itäkeskuksen ja Mellunmäen välillä. 3.6. alkaen metro ei kulje keskustan läpi, kun Rautatientorin metroasema on kiinni 3.6.–1.9. Mellunmäen asema on kiinni 3.6.-8.9., ja myös Myllypuron ja Kontulan asemat ovat osan kesästä suljettuina. Järjestämme poikkeusten aikana korvaavaa bussi- ja ratikkaliikennettä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye