Ilmatieteen laitos

Maaliskuu oli koko maassa tavanomaista lauhempi ja melko pilvinen

Jaa

Lapissa maaliskuun alkupuoli oli harvinaisen lauha, mutta kuun loppupuolella sää kylmeni. Maan etelä- ja keskiosassa mitattiin kuun lopussa sen sijaan jo varsin keväisiä lämpötiloja. Sumuja esiintyi maaliskuussa melko yleisesti etenkin etelässä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuun keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan noin +1 asteesta Pohjois-Lapin noin –6 asteeseen. Maaliskuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 1,5–3 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Viimeksi suunnilleen yhtä lämmin maaliskuu koettiin maassamme vuonna 2022. 

Maaliskuun ylin lämpötila oli Ahvenanmaan Jomalan kuukauden 30. päivänä mitattu 13,1 astetta. Alin lämpötila oli puolestaan Savukosken Tulppiossa maaliskuun 25. päivänä mitattu –31,0 astetta.  

Sademäärä oli suuressa osassa maata lähellä tavanomaista 

Eniten maaliskuussa satoi Merikarvian Tuorilan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 52,3 millimetriä. Vähiten satoi Enontekiön Näkkälän havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 13,4 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä, 29,1 millimetriä, mitattiin Hämeenlinnan Pirttikosken havaintoasemalla kuukauden 16. päivänä. 

Auringonpaistetunteja oli koko maassa selvästi tavanomaista vähemmän. Maan etelä- ja keskiosassa aurinko paistoi jopa harvinaisen vähän. Sumupäivien suuri määrä selittää osaltaan vähäisiä auringonpaistetunteja. Etelärannikolla sumuisia päiviä esiintyi noin puolena kaikista kuukauden päivistä.  

Aivan kuukauden lopulla Satakunnan ja Pirkanmaan alueella koettiin tavanomaisesta poikkeava yöllinen ukkonen, jonka yhteydessä havaittiin yli sata maasalamaa. 

Maaliskuun päättyessä maan etelä- ja länsiosassa oli jo paikoin lumetonta. Sen sijaan maan itä- ja pohjoisosassa lunta oli vielä monin paikoin yli puoli metriä. Eniten lunta oli Keski-Lapissa sekä Kainuussa, jossa lumen syvyys oli paikoin yli 100 senttimetriä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye