Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Osuustoiminnallinen vaikuttaminen kiinnostaa: PKO:n edustajiston vaaleissa äänestettiin vilkkaammin kuin eurovaaleissa

Jaa

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) edustajiston vaalien äänestysprosentti nousi hieman jopa edellisiäkin edustajiston vaaleja korkeammaksi. Vaaleissa äänioikeutettuja oli 105 517, joista äänioikeuttaan käytti 40 542 jäsentä. Äänestysprosentti oli 38,4 prosenttia (v. 2020, 38,2 %). Äänestysinto oli kovempi kuin esimerkiksi vuoden 2019 eurovaaleissa Savo-Karjalassa, jossa äänestysprosentti oli 36,4.

PKO:n edustajistonvaalien tunus
PKO:n edustajistonvaalien tunus

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) edustajiston vaalien äänestysprosentti nousi hieman jopa edellisiäkin edustajiston vaaleja korkeammaksi. Vaaleissa äänioikeutettuja oli 105 517, joista äänioikeuttaan käytti 40 542 jäsentä. Äänestysprosentti oli 38,4 prosenttia (v. 2020, 38,2 %). Äänestysinto oli kovempi kuin esimerkiksi vuoden 2019 eurovaaleissa Savo-Karjalassa, jossa äänestysprosentti oli 36,4.

– Äänestysprosentti kertoo siitä, että osuustoiminnallinen vaikuttaminen kiinnostaa. Kiitos kaikille äänestäneille. Edustajiston vaaleissa ovat PKO:n omistajat voineet vapaasti asettua ehdolle, esittää ehdokkaita sekä äänestää. Mikään muu yritysmuoto ei ole näin avoin ja demokraattinen, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO on jäsentensä omistama yritys, jonka päätöksentekoon jäsenet voivat ottaa monella tapaa osaa. Jäseniä osuuskaupoissa edustaa edustajisto, joka valitaan vaaleilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Edustajistoon valittiin 50 jäsentä, joista 25 valittiin jäsenalueelle 1 (Joensuu) ja 25 jäsenalueelle 2 (Ilomantsi, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rautavaara, Rääkkylä, Tohmajärvi). Edustajisto käyttää PKO:n hallinnossa ylintä päätösvaltaa ja sille kuuluvia asioita ovat esimerkiksi tilinpäätöksen vahvistaminen, osuuskaupan voitonjaosta päättäminen ja hallintoneuvoston valinta. Lisäksi edustajisto toimii näköalapaikkana osuuskaupan toimintaan sekä muodostaa tärkeän keskustelufoorumin osuuskaupan toimivan johdon ja omistajien välille.  

Yhteensä osuuskaupan edustajiston vaaleissa oli ehdolla 251 jäsentä. Ehdokkaita oli jokaisesta PKO:n toimialueen kunnasta. Myös kaikki ikäryhmät olivat edustettuina. Ehdokkaista 95 prosenttia vastasi etukäteen vaalikoneeseen.

PKO:n edustajistoon valittiin yhteensä 50 henkilöä, joista 33 oli naisia ja 17 miehiä. Aiemmin PKO:n edustajistossa toimineista ehdolla oli 33 henkilöä, joista uudelleen valittiin 26. Uusia edustajiston jäseniä valittiin 24. Äänestäneistä 54,2 prosenttia äänesti verkossa ja 45,8 prosenttia postitse.

Vaalien ääniharava oli myyjä Sanna Luomala Kiteeltä (vaalialue 2). Hänen henkilökohtainen äänimääränsä oli 1 255. Luomala oli myös 2020 PKO:n edustajiston vaalien ääniharava, tuolloin äänisaalis oli 867.
Vaalialueelta 1 eniten henkilökohtaisia ääniä sai joensuulainen sosiaalisen median sisällöntuottaja Kini Le 1 234 ääntä. Täydellinen lista valituista henkilöistä on https://pko.fi/edustajistonvaalit2024 -sivustolla, jossa on lueteltu kaikki ehdokkaat ja heidän äänimääränsä.

Edustajiston vaalien äänestysaika oli 5.25.3.2024. Vaaleja varten Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on jaettu osuuskaupan jäsenmäärän suhteessa kahteen jäsenalueeseen, joista valittiin yhteensä 50 edustajaa.  Jäsenalue 1: 25 edustajaa: Joensuu
Jäsenalue 2: 25 edustajaa: Ilomantsi, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rautavaara, Rääkkylä, Tohmajärvi. PKO:n edustajiston vaaleissa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Edustajisto käyttää jäsenten päätösvaltaa osuuskaupassa. Edustajisto valitaan vaalilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

PKO:n edustajistonvaalien tunnus
PKO:n edustajistonvaalien tunnus
Lataa
PKO:n edustajisto
PKO:n edustajisto
Lataa

Linkit

PKO, on asiakkaidensa omistama yritys, jonka tehtävänä on tuottaa kilpailukykyisiä etuja ja palveluja asiakasomistajille. PKO harjoittaa vähittäiskauppaa, majoitus- ja ravitsemiskauppaa sekä palveluliiketoimintaa 13 kunnan alueella 126 toimipaikassa. PKO kuuluu S-ryhmään ollen yksi S-ryhmän 19:sta alueosuuskaupasta. PKO-konsernin vuosimyynti v. 2022 oli 584,6 milj. euroa. PKO tarjoaa työpaikan lähes 1 600 henkilölle. PKO:lla on yli 105 000 omistajaa (omistajataloutta), jotka omistavat osuuskaupan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Vuoden kesätyöntekijä on Anniina Marttila Pohjois-Karjalan Osuuskaupasta5.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Oikotie Työpaikat ja Vastuullinen kesäduuni palkitsee vuosittain Vuoden kesätyöntekijän. Tänä vuonna voittajan valitsi yksi Oikotien vastuullisuusyhteisön pääkumppaneista Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Voittajan valitseminen oli tänä vuonna erityisen haastavaa, sillä erinomaisia ehdokkaita oli yhteensä 51. Vuoden kesätyöntekijä 2023 Anniina Marttila erottui kuitenkin tästä joukosta edukseen hänen kesätyöstään saaman poikkeuksellisen upean palautteen perusteella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye