Akava ry

Akava: Luottamus talouteen ja työmarkkinoihin pitää palauttaa kehysriiheen mennessä

Jaa

Akava korostaa, että maan hallituksen pitää nopeasti pyrkiä purkamaan työmarkkinoiden kriisi ja palauttamaan luottamus, jotta työmarkkinoiden kriisi ei heikennä kasvun edellytyksiä. Tämä edellyttää tietenkin myös työmarkkinaosapuolilta vastaantuloa. Uudet sopeutustoimet voivat kärjistää työmarkkinatilannetta uudelleen. Työeläkkeiden kolmikantaista valmistelua pitää jatkaa kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, Akava huomauttaa.

Akavan hallitus keskusteli ajankohtaisesta yhteiskunta- ja työmarkkinapoliittisesta tilanteesta kokouksessaan 8. huhtikuuta 2024.

– Korostamme, että hallituksen pitää tehdä kaikkensa työmarkkinoiden kriisin purkamiseksi, jotta työmarkkinoille saadaan poliittinen työrauha. Työmarkkinoilla on nyt voimakasta epäluottamusta, työttömyys kasvaa ja kovat työttömyysturvan leikkaukset ovat tulleet voimaan. Nämä voivat uhata kotimarkkinoiden elpymistä, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

– Julkisen talouden vahvistaminen on välttämätöntä, leikkaukset ja veronkiristykset pitää kohdentaa ja ajoittaa suhdannepoliittisesti viisaasti, jotta ne eivät syvennä taantumaa. Työllistymisen, työnteon ja uralla etenemisen pitää olla kannustavaa kaikissa tuloluokissa, joten erityisesti ansiotuloverotusta pitää alentaa, Löfgren jatkaa. 

Paikallisen sopimisen lausuntokierros päättyy perjantaina 12. huhtikuuta. Paikallisen sopimisen mallissa pitää ratkaista palkansaajien huolet tasapuolisesta neuvotteluasemasta, palkansaajien edustajan riittävästä tiedonsaannista ja osaamisesta sekä viranomaisvalvonnan tehokkuudesta.

– Vastaantulo ehdotustemme mukaisesti toisi rauhaa työmarkkinoille. Hallituksella on valta ja vastuu toteuttaa tasapainottavia ehdotuksia ja samalla osaltaan tukea syksyllä alkavan työehtoneuvottelukierroksen onnistumista. Tämä olisi koko yhteiskunnan etu, Löfgren jatkaa.

Poliitikkojen ja lainsäätäjän pitää pysyä erossa palkkaneuvotteluista

– Työehtosopimusosapuolten on löydettävä tie työmarkkinamallia koskeviin neuvotteluihin ja sovittava keskenään malli, johon ne tulevaisuudessa sitoutuvat. Lakiteitse määritelty malli altistaisi palkkakorotukset vaalikampanjoinnin ja politiikan pelinappulaksi, Löfgren toteaa.

– Koulutuksen ja osaamisen pitää jatkossakin pysyä erityissuojelussa leikkauksilta. Korostamme, että koulutuksen laatu, koulutustason nousu, jatkuva oppiminen, tutkimus ja TKI-investoinnit ovat tulevan kasvun kulmakiviä. Panostukset koulutukseen, osaamiseen, tutkimukseen ja TKI-toimintaan on turvattava vähintään nykytasoisella rahoituksella, jotta turvaamme osaamisen ja talouskasvun, Löfgren toteaa.

Eläkeneuvotteluissa tarvitaan työrauha

Julkisuudessa on väläytelty työeläkkeisiin kohdistuvia leikkauksia. Akava on muiden työmarkkinakeskusjärjestöjen tavoin sitoutunut neuvottelemaan työeläkejärjestelmän uudistamisesta hallituksen tehtävänannon perusteella.

– Kun työmarkkinoilla on isoja haasteita ja luottamuspulaa, olisi erittäin tärkeää, että hallitus pysyisi hallitusohjelman mukaisessa työeläkkeiden kolmikantaisessa valmistelussa. Työeläkeuudistuksen neuvotteluvara kaventuisi, jos hallitus päättäisi leikata eläkkeitä esimerkiksi indeksijäädytyksellä tai muulla tavoin käynnissä olevista työeläkeneuvotteluista riippumatta. Lisäksi heikennettäisiin luottamusta, jota neuvottelujen onnistuminen vaatii, Löfgren toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Kilpailukieltosopimuksia koskevilla lainsäädäntömuutoksilla oikeansuuntainen vaikutus6.5.2024 13:39:35 EEST | Tiedote

Akava pitää kilpailukieltosopimuksia koskevien lainsäädäntömuutosten vaikutuksia oikeansuuntaisina, mutta riittämättöminä. Tietoisuutta kilpailukielloista pitää yhä parantaa. Työ- ja elinkeinoministeriön tuore selvitys kilpailukieltosopimusten käytöstä vuonna 2023 kertoo, että lakimuutosten vaikutus kilpailukieltosopimusten käyttöön on toistaiseksi ollut melko vähäinen.

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia11.4.2024 16:34:25 EEST | Tiedote

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraporttiin, joka julkaistiin tänään 11. huhtikuuta. Järjestöt eivät kannata opintotukeen tai lainaan perustuvaa mallia aikuiskoulutustuen tilalle. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen ja mahdollisten uusien etuusmallien käyttöönoton väliin on muodostumassa katkos, joka vaarantaa osaavan työvoiman saatavuuden monilla yhteiskunnan kriittisillä aloilla. Järjestöjen tekemiä esityksiä ei ole hyväksytty työryhmän ehdotuksiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye