Pohjois-Savon ELY-keskus

Pielaveden Löytänän tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävillä

Jaa

ABO Wind Oy:n Löytänän tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus) on nähtävänä lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten.

Yksittäinen tuulivoimala kurkottaa taivaalle.
Tuulivoimahankkeessa tarkastellaan tuulivoima-aluetta sekä mahdollisia sähkönsiirtoreittejä. Kuva: Canva

Löytänän hankealue sijaitsee Pielaveden kunnan koillisosassa noin 17 km Pielaveden kuntakeskuksesta pohjoiseen Lampaanjärven ja Sulkavanjärven välisellä maa-alueella. Hankealueen koko on noin 2 300 hehtaaria. Varsinaiselle tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 13 voimalaa, joiden yksikköteho olisi 7–10 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 320 metriä. Hankkeen sähköntuotanto kytketään valtakunnan verkkoon rakentamalla 110 kV ilmajohto joko pohjoiseen päin ABO Wind Oy:n toisen tuulivoimahankkeen, Iisalmessa sijaitsevan Vuorimäen hankealueen kautta edelleen Savon Voima Verkon Iisalmi-Kiuruvesi 110 kV voimajohtoon, tai etelään päin Pielaveden sähköasemalle.

Nyt nähtävillä oleva YVA-selostus on hankkeesta vastaavan laatima selvitys hankkeen eri toteutusvaihtoehdoista ja niiden ympäristövaikutuksista. YVA-selostus ja sitä koskeva kuulutus ovat nähtävillä verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/pielavesiloytanatuulivoimaYVA

Paperimuodossa selostukseen voi tutustua 22.4.–5.6.2024 välisen ajan seuraavissa paikoissa virastojen normaaleina aukioloaikoina: Pielaveden kunnanvirasto (Puustellintie 18, Pielavesi), Iisalmen kaupungintalo (Pohjolankatu 14, Iisalmi) ja Pohjois-Savon ELY-keskus (Kallanranta 11, Kuopio).

Selostusta koskevat lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 5.6.2024.

Kaikilla on mahdollisuus esittää näkemyksensä YVA-selostuksesta yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Savon ELY-keskukselle. Mielipiteet ja lausunnot tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 5.6.2024 osoitteeseen Pohjois-Savon ELY-keskus, PL 2000, 70101 Kuopio (Kallanranta 11, Kuopio) tai sähköisesti osoitteeseen kirjaamo.pohjois-savo@ely-keskus.fi. ELY-keskus toivoo, että lausunnot ja mielipiteet toimitetaan mahdollisuuksien mukaan sähköisessä muodossa.

Esittelytilaisuus toukokuussa

YVA-selostusta koskeva esittelytilaisuus pidetään 13.5.2024 klo 17:00–20:00 Suojalan juhlatalolla (Puistotie 8, Pielavesi). Tilaisuudessa esitellään myös tuulivoima-alueen kaavaluonnosta. Varsinainen asioiden esittely alkaa klo 17.30 kestäen arviolta klo 19 saakka, minä aikana tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä. Osallistumislinkki julkaistaan lähempänä tilaisuutta hankkeen edellä mainitussa verkko-osoitteessa. Esittelyosuuden jälkeen läsnäolijoilla on mahdollisuus keskustella ja kysellä hankkeesta vapaamuotoisesti aihepiireittäin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kartta Löytänän tuulivoimahankkeen alueesta.
Kartta Löytänän tuulivoimahankkeen alueesta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.5.20242.5.2024 14:20:51 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,68. Taso on 50 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedennousun aikaistuminen on selvästi poikkeava historiaan nähden. Korkeampia vedenkorkeuksia on havaittu myöhemmin keväällä. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta ovat käynnissä. Kallaveden pinta tulee vielä nousemaan ennustemallin mukaan yli 10 cm. Kaikkien vesistöjen rannoilla kannattaa irtotavarat kerätä talteen. Iisalmen reitillä padot ovat täysin auki ja lisäksi juoksutetaan Ahkiolahden kanavasta. Nerkoon kanavan avaamisen sallivaa vedenkorkeutta ei ole vielä saavutettu. Ennusteen mukaan Poroveden ja Onkiveden tulvakorkeudet eivät enää nousisi rajusti. Kiuruveden korkeus on nousemassa toiseen edellisen kokoiseen tulvahuippuun ja Sonkajärvi vielä suurempaan huippuun viime päivien nousunopeudella. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnoissa on vielä useita kymmeniä senttejä nousuvaraa säännöstelylupien ylärajoihin. Juojärves

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye