SDP EDUSKUNTA

SDP:n Elisa Gebhard: Oikeusministeri torppaa tarpeelliset toimet oikeusvaltion vahvistamiseksi

Jaa

SDP:n kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Elisa Gebhard on tehnyt kirjallisen kysymyksen siitä, miksi hallitus on puuttunut oikeudenhoidon toimijoiden riippumattomuuden vahvistamista käsittelevän työryhmän toimeksiantoon. Gebhardin mukaan on ennenkuulumatonta, että oikeusministeri pyrkii heikentämään mahdollisuuksia vahvistaa oikeusvaltiota.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Oikeudenhoidon riippumattomuus on oikeusvaltion perusta. Riippumattomuuden vahvistamista käsittelevän työryhmän asettaminen oli aikanaan tärkeä sekä alan toimijoiden odottama päätös, ja on härskiä, kuinka oikeusministeri Leena Meri pyrkii vesittämään jo alkaneen työn, Gebhard toteaa.  

Oikeusvaltion takeet ja oikeuslaitoksen kehittäminen -työryhmä asetettiin 1.2.2023, ja asettamispäätöksen mukaisena tehtävänä oli ”arvioida oikeuslaitoksen vahvan riippumattomuuden näkökulmasta tarpeelliset perustuslain ja muun lainsäädännön muutostarpeet ja tehdä ehdotukset tämän toteuttavista lainsäädäntöhankkeista 28.2.2025 mennessä”. Oikeusministeri Meri on kuitenkin puuttunut työryhmän toimeksiantoon, eikä tällaisia lakimuutoksia tulla julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valmistelemaan.

Gebhardin mukaan tarve riippumattomuuden vahvistamiselle perustuu esimerkiksi siihen, että oikeusvaltiokehityksen on eräitä kansainvälisiä tapauksia tarkasteltaessa havaittu olevan uhattuna autoritaaristen hallintojen toimien vuoksi. Esimerkiksi tuomareiden nimittämismenettelyyn ja tuomareiden eläkeikään vaikuttamalla on voitu pahimmillaan poliittisesti vaikuttaa tuomioistuinten toimintaan. Vaikka Suomessa oikeudenhoidon riippumattomuudelle ei ole ilmennyt akuuttia uhkaa, on tarve rakenteiden vahvistamiselle todettu esimerkiksi ylimpien tuomioistuinten presidenttien kannanotoissa.

– Oikeusvaltiota ei voida pitää itsestäänselvyytenä, vaan on päätöksentekijöiden vastuulla, että rakenteet eivät mahdollista esimerkiksi tuomioistuinten riippumattomuuteen puuttumista missään olosuhteissa, Gebhard jatkaa.

Oikeuslaitoksen riippumattomuutta koskevan keskustelun yhteydessä on ilmennyt tarve myös tarkastella perustuslain 106 §:n muuttamista. Kyse on huomion kiinnittämisestä ilmeisen ristiriidan käsitteeseen sekä siihen, tulisiko ilmeisyyden vaatimus poistaa ja siten vahvistaa perustuslain asemaa tavalliseen lainsäädäntöön nähden. Työryhmä on kuitenkin luopunut tämänkin aiheen käsittelystä.

Gebhard kysyy kirjallisessa kysymyksessään, miksi hallitus on muuttanut mainitun työryhmän toimeksiantoa ja heikentänyt työryhmän mahdollisuuksia vahvistaa oikeudenhoidon toimijoiden riippumattomuutta perustuslain ja muun lainsäädännön muutosten avulla, ja miten hallitus aikoo varmistaa oikeudenhoidon rakenteellisen riippumattomuuden vahvistamisen jatkossa. Lisäksi hän kysyy, aikooko hallitus toimia sen puolesta, että asiantuntijoiden näkemykset perustuslain 106 §:n arvioinnista tulevat huomioiduksi työryhmän työssä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan demarit kummeksuvat ministereiden haluttomuutta aselainsäädännön tarkistuksiin3.5.2024 11:49:46 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan sosialidemokraattiset jäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning kummastelevat sisäministeri Rantasen (ps.) ja oikeusministeri Meren (ps.) haluttomuutta käydä vakavaa keskustelua ampuma-aselainsäädännön tarkistustarpeista. Ministerien nuiva suhtautuminen asiaan herätti hämmästystä eduskunnan kyselytunnilla eilen torstaina.

SDP:n Joona Räsäsen vappupuhe 1.5.20241.5.2024 15:28:29 EEST | Tiedote

Hyvät kuulijat, Reilun kuukauden kuluttua Suomessa järjestetään seuraavat vaalit. Europarlamenttivaalit. Kolmekymmentä vuotta sitten kansan valitsemat edustajat Eduskunnassa hyväksyivät, kansaa ensin kuultuaan, Suomen liittymisen Euroopan unioniin. Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, syyt unioniin liittymiselle ovat edelleen alati läsnä. Kysymys on turvallisuudesta, taloudesta ja tulevaisuudesta. Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainassa muutti pysyvästi turvallisuustilannettamme ja osoitti, kuinka tärkeää on, että emme ole yksin. Omaa turvallisuuttamme paransimme myös liittymällä puolustusliitto Naton jäseneksi. Koronapandemia puolestaan muistutti eurooppalaisen yhteistyön merkityksestä. Vuodet unionin jäsenenä ovat osoittaneet, että yhdessä olemme todella vahvempia. Vientivetoisena taloutena Euroopan yhteiset sisämarkkinat ja koko maanosan kilpailukyky ovat puolestaan talouspolitiikkamme keskeisiä kysymyksiä. Tulevaisuuden kannalta tärkeimpiä kysymyksiä, kuten vaikkapa ilmasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye