Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskukselta perusteltu päätelmä Iisalmen Vuorimäen tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta

Jaa

ABO Wind Oy suunnittelee rakennettavaksi Vuorimäen hankealueelle enintään 24 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 300 metriä. Hankealue sijoittuu Iisalmen kaupungin länsiosaan. Voimaloiden määrä ja sijainti tarkentuvat suunnittelun ja vaikutusten arviointien edetessä. 

Kuvituskuva: Suomen Tuulivoimayhdistys
Kuvituskuva: Suomen Tuulivoimayhdistys

ABO Wind Oy suunnittelee rakennettavaksi Vuorimäen hankealueelle enintään 24 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 300 metriä. Hankealue sijoittuu Iisalmen kaupungin länsiosaan ja sijaitsee noin 15 kilometriä Iisalmen keskustasta lounaaseen. Hankealue rajautuu länsi- ja eteläpuolella Pielaveden ja luoteispuolella Kiuruveden kuntarajaan. 
 
Tuulivoimalan yksikköteho on arviolta 6–10 MW. Koko tuulivoimahankkeen kokonaisteho on noin 160–270 MW. Voimaloiden määrä ja sijainti tarkentuvat suunnittelun ja vaikutusten arviointien edetessä. Tuulivoimaloiden alue on liitettävissä Savon Voima Verkko Oy:n omistamaan Iisalmi- Kiuruvesi 110 kV voimajohtoon.

Perusteltu päätelmä on ELY-keskuksen kokoava lausunto 

Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaisen perustellun päätelmän Abo Wind Oy:n Vuorimäen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA-selostus). Perusteltu päätelmä on hankkeessa yhteysviranomaisena toimineen ELY-keskuksen kokoava lausunto, jossa otetaan kantaa tehtyjen arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä hankkeen merkittäviin vaikutuksiin. Päätelmä pitää sisällään myös koosteen kaikista YVA-selostuksesta annetuista lausunnoista ja mielipiteistä. 

Perustellussa päätelmässään ELY-keskus toteaa, että kokonaisuutena arvioiden yhteysviranomaiselle toimitettu YVA-selostus on laadultaan hyvätasoinen. Selostuksessa on kattavasti kuvattu hankkeen ja sen eri vaihtoehtojen ennakoitavissa olevat, todennäköisesti merkittävät ympäristövaikutukset. Arviointiin jääneet puutteet ja epävarmuudet ovat luonteeltaan sellaisia, että ne voidaan korjata hankkeen jatkosuunnittelun yhteydessä tehtävillä lisätarkasteluilla ja/tai toteuttamalla riittävät haittojen lieventämiskeinot hanketta toteutettaessa.  

Vuorimäen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutukset arvioitu

Hankkeen merkittävimmiksi vaikutuksiksi voidaan arvioida yhteisvaikutukset kahden kilometrin etäisyydellä sijaitsevan Löytänän tuulivoimahankkeen kanssa. Erityisesti melu-, välke- ja maisemavaikutukset muodostuvat yhteisvaikutuksiltaan merkittäviksi. Voimaloiden lukumäärästä ja suunnittelussa korkeudesta johtuen hankkeella voidaan arvioida olevan todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia maisemaan.  

Hankkeella voidaan arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön. Vaikutukset nousevat merkittäviksi hankealueen laajuudesta johtuen. Hankkeen toteutuessa pääosin metsätalouskäytössä olevan hankealueen maankäyttö muuttuu pysyvästi tai pysyväisluonteisesti teollisempaan suuntaan. Vaikutusten merkittävyyttä lisää se, että sijainnista johtuen hanke voi vaikuttaa maankäyttöön Pielaveden kunnan alueella, sekä sähkönsiirron osalta myös Kiuruveden kunnan alueella.   

Yhteysviranomainen arvioi voimaloiden lukumäärästä ja suunnittelussa korkeudesta johtuen hankkeella olevan merkittäviä vaikutuksia maisemaan. Erityisesti maisemalliset vaikutukset korostuvat hankkeen sähkönsiirron osalta, sähkönsiirron sijoittuessa lähelle Runnin valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä. Kuitenkin rakennettujen kulttuuriympäristöjen Vuorimäen tuulivoimahankkeen vaikutukset osalta valtaosin vähäisiksi.  Näkymäanalyysissä on tunnistettu hankkeen mahdollisella vaikutusalueella sijaitsevat kulttuuriperintökohteet. Hankealueella ei sijaitse arvokkaita maisema-alueita, eikä hankealueella ole arvokkaita rakennetun kulttuuriympäristön alueita tai kohteita. 

Edellä mainittujen lisäksi yhteysviranomainen totesi perustellussa päätelmässä, että huomionarvoista on, että joillakin melumallinnuksen havaintopisteillä meluarvot ovat lähellä 40 dB:n rajaa. Hankkeen jatkosuunnittelussa ja kaavoituksessa tulee huomioida myös ne kohteet, joissa selvitysten perusteella ollaan lähellä kyseessä olevien arvojen ylittymistä. Vastaavaa suunnittelulähtökohtaa tulee noudattaa myös välkkeen osalta, vaikkei kyseessä olevalla vaikutukselle olekaan laissa säädettyjä raja- tai ohjearvoja.  

Hankkeella voidaan arvioida olevan kohtalaisia vaikutuksia luontoon jo hankkeen laajuudesta johtuen. Jatkosuunnittelussa on riittävin selvityksin ja tarpeen vaatiessa hankesuunnitelmaa muokkaamalla varmistuttava muun muassa siitä, että hankkeesta ei aiheudu merkittäviä heikentäviä vaikutuksia alueen pesimälinnustolle, luontodirektiivin liitteen IV(a) lajeille tai uhanalaisille ja/tai rauhoitetuille kasvilajeille tai luontotyypeille, kuten vesiluonto, lähteet purot ja norot.  

ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan sekä muut YVA-menettelyn aikana syntyneet asiakirjat ovat luettavissa verkossa osoitteessa Vuorimäen tuulivoimahanke, Iisalmi (ymparisto.fi) sekä viranomaisen verkkosivuilla 30 päivän ajan osoitteessa www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pohjois-savo 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.5.20242.5.2024 14:20:51 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,68. Taso on 50 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedennousun aikaistuminen on selvästi poikkeava historiaan nähden. Korkeampia vedenkorkeuksia on havaittu myöhemmin keväällä. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta ovat käynnissä. Kallaveden pinta tulee vielä nousemaan ennustemallin mukaan yli 10 cm. Kaikkien vesistöjen rannoilla kannattaa irtotavarat kerätä talteen. Iisalmen reitillä padot ovat täysin auki ja lisäksi juoksutetaan Ahkiolahden kanavasta. Nerkoon kanavan avaamisen sallivaa vedenkorkeutta ei ole vielä saavutettu. Ennusteen mukaan Poroveden ja Onkiveden tulvakorkeudet eivät enää nousisi rajusti. Kiuruveden korkeus on nousemassa toiseen edellisen kokoiseen tulvahuippuun ja Sonkajärvi vielä suurempaan huippuun viime päivien nousunopeudella. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnoissa on vielä useita kymmeniä senttejä nousuvaraa säännöstelylupien ylärajoihin. Juojärves

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye