Vaasan Sähkö Oy

Onnistunut suojausstrategia tuki tuloksentekoa

Jaa

Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 76,1 miljoonaa euroa (63,4 M€). Konsernin liikevoitto nousi 13,8 miljoonaan euroon (-1,2 M€) liikevoittoprosentin ollessa 18,2 (-1,9). Konsernin omavaraisuusaste nousi 51,9 prosenttiin (46,4 %).

Vaasan Sähkö Oy

Tammikuu oli Ilmatieteenlaitoksen mukaan kylmin kuukausi kahdeksaan vuoteen. Vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana siirrettiinkin asiakkaille sekä sähköä että kaukolämpöä enemmän kuin edellisvuonna. 

Sähkön tuotanto nousi selkeästi edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta, suurimpana tekijänä oli vuoden 2023 huhtikuussa säännöllisen tuotantonsa aloittanut Olkiluoto 3. Energian myynnissä tuloksentekokyky oli edelleen heikko. Konsernissa nähdään kuitenkin, että sekä kaukolämmön että sähkön myynnissä on hyvät edellytykset päästä positiiviseen tulokseen kuluvan vuoden aikana. 

- Sähkön tuotantoliiketoiminnan tulos oli vahva vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana. Tuotantolaitosten hyvä toimitusvarmuus, kylmä sää ja onnistunut suojausstrategia tuki tuloksentekoa, toteaa toimitusjohtaja Stefan Damlin

Investoinnit johdattavat kohti hiilineutraalia tuotantoa

- Toiminta jatkuu investointipainotteisena tukien konsernin hiilineutraaliustavoitteita tuotannossa, kertoo Damlin.

Tammikuussa otettiin kaupalliseen käyttöön jäteveden hukkalämpöjä hyödyntävä lämpöpumppulaitos Påttin jätevedenpuhdistamon yhteydessä. Laitoksesta saatava kaukolämpö tulee muodostamaan noin 10 prosenttia Vaasan Sähkön koko kaukolämpötuotannosta.

Vuoden 2023 lopulla Vaasan Sähkö päätti osuudestaan EPV Energian Lapuan Heininevalle rakennuttamasta teollisen mittakaavan aurinkopuistosta. Valmistuessaan puisto tuottaa vuositasolla 90 gigawattituntia sähköä.

Vaasan Sähköverkon älymittarihanke etenee suunnitelmien mukaan. Maaliskuun loppuun mennessä uusista mittareista oli asennettu noin puolet. Vaasan Sähköverkon kaikilla käyttöpaikoilla on määrä olla uudet mittarit käytössä vuoden loppuun mennessä. Asennukset ovat saaneet hyvää palautetta asiakkailta: tyytyväisyys on palautekyselyn mukaan tasolla 4,5/5. Korkeimman arvosanan ovat antaneet asiakkaat, joiden mittareille ei ole vapaata pääsyä, eli jotka ovat kohdanneet asentajan. 

Lue lisää älymittarihankkeesta

Vaasan Sähköverkolle uusi toimitusjohtaja

Vaasan Sähköverkko valitsi Jarmo Leppisen uudeksi toimitusjohtajaksi toiselle työnantajalle siirtyvän Juha Rintamäen tilalle. Leppinen on viimeiset neljä vuotta toiminut Vaasan Sähköverkon suunnittelupäällikkönä. Hän aloittaa uudessa tehtävässään 1.5.2024.    

Vastuullisuusstrategiasta toimenpideohjelma 

Vuonna 2023 Vaasan Sähkö -konserni määritteli vastuullisuustyönsä painopisteet, tavoitteet ja vision. Seuraavaksi konsernissa määritellään tarkempi toimenpideohjelma tavoitteiden saavuttamiseksi.  

- Toimialamme on pitkään keskittynyt tuotannon päästöjen vähentämiseen. Vastuullisuusstrategiatyömme on nostanut esille monia muitakin painopistealueita, joita lähdemme kehittämään systemaattisesti. Näitä ovat esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, toimitusketjun vastuullisuushallinta ja työyhteisön monimuotoisuuden kehittäminen. 

Lue lisää Vaasan Sähkö -konsernin vastuullisuusstrategiasta

Vaasan Sähkö -konserni 

1–3/2024 

1–3/2023 

Liikevaihto M€ 

76,1 

63,4 

Liikevaihdon muutos % 

19,9 

1,8 

Liikevoitto M€ 

13,8 

-1,2 

Liikevoitto % 

18,2 

-1,9 

Investoinnit M€ 

6,6 

3,4 

Omavaraisuusaste % 

51,9 

46,4 

Sähkön myynti asiakkaille GWh 

519 

448 

Sähkön tuotanto GWh 

614 

547 

Kaukolämmön myynti GWh 

304 

277 

Sähkönsiirto GWh 

308 

264 

Yhtiökokouksen päätökset 

Vaasan Sähkön varsinainen yhtiökokous päätti 22.4.2024, että osinkoa jaetaan 6 000 750 euroa. Vuonna 2024 maksettavan osingon vähimmäistavoitteeksi on asetettu 12 miljoonaa euroa. Mahdollisesta lisäosingosta päättää ylimääräinen yhtiökokous syksyllä. 

Yhtiökokous päätti myös, että Vaasan Sähkö Oy:n hallituksen kokoonpano säilyy ennallaan: 

Joakim Strand 
Marianne Munkki 
Marko Nylund 
Kim Berg 
Jukka Mäkynen 
Eva Liljeblom 

Lue Vaasan Sähkön vuosikatsaus 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tavoitettavissa 26.4. klo 12.30 - 14.00.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 200 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye