Kirjapaja

Tiia Trogen: Leikki kuuluu kaikille ja hyödyttää kaikkia

Jaa

Ihminen on elinikäinen leikkijä pikkuvauvaiästä isovanhemmuuteen asti. Leikki on myös avain moniin lapsen kasvattajan kohtaamiin haasteisiin. Uudella Leiki kanssani -kirjallaan Tiia Trogen haluaa sekä rohkaista aikuisia leikkimään että lisätä tietoa leikin eri muodoista ja hyödyistä. ”Leikin ei tulisi kuulua vain lapsuuteen vaan sen tulisi olla aina osa elämää. Leikin muoto usein muuttuu, mutta tarve leikkiä ei katoa”, Trogen painottaa.

”Leikki lisääntyy leikkimällä, joten on tärkeää tarttua tilanteisiin, joissa se on mahdollista. Luota siihen, että kun saat langan päästä kiinni, se vie sinut mukanaan”, Trogen kehottaa.
”Leikki lisääntyy leikkimällä, joten on tärkeää tarttua tilanteisiin, joissa se on mahdollista. Luota siihen, että kun saat langan päästä kiinni, se vie sinut mukanaan”, Trogen kehottaa.

Kirjassa käydään laajasti läpi leikin ja leikillisyyden hyödyllisyyttä sekä lapsen, vanhemman, isovanhemman ja näihin liittyvien perhesuhteiden näkökulmasta. Yksi suurimpia hyötyjä on hyvinvoinnin kasvu: leikin kautta on mahdollista käsitellä tunteita, lisätä yhteenkuuluvuutta perheessä ja ryhmässä sekä tunnistaa omia vahvuuksiaan ja vahvistaa itsetuntemustaan. Toisin sanoen leikki edistää niin emotionaalista, sosiaalista kuin psykologistakin hyvinvointia. Lisäksi leikki opettaa tunnesäätelyä, pelkojen kohtaamista ja parhaassa tapauksessa edistää jopa koettujen traumojen käsittelyä. Toisaalta leikki edistää myös oppimista – jonka ei tarvitse olla vakava leikkimisen vastakohta. Vähäpätöisiä hyötyjä eivät ole myöskään arjen sujuvuuden paraneminen pukeutumisten, kauppareissujen tai siivoamisen yhteydessä.

Hyötyjen lisäksi leikki on edullista: sisällöiltään rikkaat leikit eivät vaadi rahaa tai suuria puitteita. Tärkein leikin edellyttämä pääoma on psykologinen turvallisuus, jota kirjassa käsitellään laajasti. Leikki on mahdollista silloin, kun leikkivä ihminen voi kokea olevansa turvassa ja saavansa vapaasti ilmaista tunteitaan ja luovuuttaan.

Aina leikkiin heittäytyminen ei varsinkaan aikuisilta suju aivan leikiten. Esteitä voivat olla epävarmuus, omat ikävät lapsuuskokemukset, erilaiset tunnelukot tai ajatusmallit, jotka rajoittavat omaa leikkisyyttä. Joskus myös kännykän ruutu voi olla ongelma ja leikin este niin lapselle kuin aikuiselle. Ruudun vangiksi jääminen vähentää väistämättä sekä vuorovaikutuskykyä että hyvinvointia. Kirjan keskeinen viesti onkin rohkaista aikuista kohtaamaan sekä ulkoiset että sisäiset leikin esteet ja heittäytyä rohkeasti leikin maailmaan. Avuksi lukijalle kirjailija on listannut kirjan eri osioihin erilaisia ajatusharjoituksia, tehtäviä sekä eri tilanteisiin sopivia leikkejä.

”Leikki lisääntyy leikkimällä, joten on tärkeää tarttua tilanteisiin, joissa se on mahdollista. Luota siihen, että kun saat langan päästä kiinni, se vie sinut mukanaan”, Trogen kehottaa.

Tiia Trogen on kouluttaja ja kasvatuksen asiantuntija, joka on työskennellyt eri-ikäisten lasten parissa yli 20 vuotta. Hän on julkaissut aiemmin teokset Tunteita päästä varpaisiin yhdessä Heli Mäkelän kanssa (2022) ja Ilo olla yhdessä (2021).

Tiia Trogen, Leiki kanssani. Leikillisyys vanhemmuuden tukena. Kirjapaja 2024. 176 s. Kansi Anna Makkonen. ISBN 978-952-354-871-8. Kl 38.1. Ilmestyy huhtikuussa 2024.

Lisätietoja ja haastattelut: Tiia Trogen | tiia@positiivinenkasvatus.fi

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.

Salla-Maarit Volanen: Hyvä elämä on opittavissa oleva taito9.4.2024 08:07:00 EEST | Tiedote

Elinympäristömme on täynnä eri suunnista tulevia, välitöntä huomiota vaativia ärsykkeitä. Kun ihmisen huomiota revitään samanaikaisesti useaan suuntaan, seuraa lyhytjänteistä ja poukkoilevaa suorittamista, joka ennen pitkää johtaa ahdistukseen ja asioiden mielekkyyden katoamiseen. ”Tehokas tapa rauhoittaa poukkoileva mieli ja lakata suorittamasta elämää on keskittyä tietoisesti siihen, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu – eli olla läsnä tilanteessa” toteaa tietokirjailija ja läsnäolotutkimuksen pioneeri Salla-Maarit Volanen. Volasen esikoiskirja Huomio hetkeen - Levollisen läsnäolon taito näyttää, mitä hyötyä läsnäolosta voi olla itselle, toisille, ja laajemmin yhteiskunnalle. ”Kun opimme elämään tietoisemmin, opimme myös toimimaan tietoisemmin ”, Volanen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye