M&A-podcast: Kotka ja kaakkoisen nousun eväät
Kotka on teollisuuskaupunki murroksessa. Miten Kymenlaakson talous virkistetään ja houkutellaan uusia investointeja alueelle? Matti Apunen ja Mika Maliranta pohtivat akkuteollisuuden mahdollisuuksia sekä valtioiden välistä kilpajuoksua yritysinvestoinneista valtiontuilla. He tarkastelevat myös aluekehityksen eroja, Venäjän sodan vaikutuksia ja Kymenlaakson edunvalvontaa. Kuinka nykytilanteesta ponnistetaan uuteen kasvuun?
M&A&X-jakso on tuotettu yhteistyössä Kotkan kaupungin kanssa.
Kuuntele uusin M&A-jakso
M&A Applen podcasteissa
M&A Spotifyssä
Mika Malirannan ja Matti Apusen talouspoliittinen M&A-podcast ilmestyy joka kolmas perjantai. Ensimmäinen jakso julkaistiin 19. marraskuuta 2021. M&A jatkaa samojen tekijöiden suosittuja A/M ja SPAM -podcasteja.
M&A on 45 minuutin briketti ajankohtaisia aiheita ja ajattomia talouden kysymyksiä. Podcastissa lähtökohtaisesti eri nurkista lähtevät keskustelijat väittelevät, sopuilevat ja paljastavat yhteiskunnallisen keskustelun silmänkääntötemppuja.
Ohjelmassa vierailee eturivin ekonomisteja, joiden kanssa käsitellään taloustieteen löydöksiä ja huippuhetkiä. Podcast on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita taloustieteen vaikutuksista lähiympäristöönsä.
Tuotantokausi III:
- Tuokaa syylliset sisään!
- Talouspolitiikan hevoskuiskaajat
- Nimi piiloon, kyvyt esiin!
- Tuottaako etätyö tulosta vai lurjustelua
- Kilpajuoksu kurjuuteen
- Huokausten silta
- Profeetat laulavat kilpaa
- Björn Wahlroos ja ankara joulusaarna
- Hyvinvoinnin rajat, osa 1: Miten hyvinvointi mitataan?
- Hyvinvoinnin rajat, osa 2: Tuliko hyvinvoinnin katto vastaan?
- ”Ekonomistia kaivataan leikkaussaliin!”
- Tutkimus, kehitys, itsepetos
- Mutta sehän on Margaret Thatcher
- Onko vika kuskissa vai kartturissa?
- Kaikkien aika on kaikkien rahaa
- Ujot pinkit ja oikeat punikit
- Kotka ja kaakkoisen nousun eväät
Tuotantokausi II:
- Bisnesjohtajan uudet vaatteet
- ”Olisko sulla vipata paria miljardia?
- Miksi Odysseus piti sitoa mastoon?
- Maasta – poistu!
- Sähköiskuja kotitalouksille
- Kymmenen lääkettä talouden kolotuksiin
- Valtiollisia valheita
- Den glider in!
- Meneekö kone lopullisesti ohi?
- "Opettaja, opettaja, täällä viitataan!
- Mihin katosi nuorison radikaalius?
- Kylmä totuus valtionvelasta
- Kuusi kieroa kysymystä
- Uusi nousu tuli salaa
- Mysteeri nimeltä Säätytalo
- Omistajan kuntotesti
- Ekonomisti ja journalisti valheenpaljastuskokeessa
Tuotantokausi I:
- Pieni palkka, iso haloo!
- Paras kokeilla
- Avoimen ajattelun pahimmat jarrut
- Turmeleeko valta ja mistä syystä?
- "Myyty hyväuskoiselle huutajalle eturivissä!”
- Sulaa hulluutta vai kylmä laskelma?
- Ilmestyskirjan numerot
- Kylläpä muuten vituttaa
- Ajattelun ansa: tuhoaako omahyväisyysharha politiikan?
- Palkankorotusten oikea ja väärä
- Usko, toivo ja IT-hankkeet
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Essi LindbergviestintäpäällikköLabore / viestintä ja tukipalvelut
Puh:040 940 2835essi.lindberg@labore.fiMika MalirantajohtajaLabore
Puh:050 369 8054mika.maliranta@labore.fiLabore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.
Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Koulutus kohentaa perheiden terveyttä23.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus kysyy, mikä vaikutus koulutustason kasvulla on yksilöiden ja heidän vanhempiensa mielenterveyteen ja elinikään. Tutkimuksessa hyödynnettiin Suomen yliopistojärjestelmän alueellisen laajenemisen synnyttämää luonnollista koeasetelmaa. Tulosten mukaan koulutus vähentää merkittävästi yksilöiden mielenterveysongelmia ja pidentää erityisesti heidän äitiensä elinikää.
Talous & Yhteiskunta 3/2024 | Terveystaloustiede18.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Kuinka paljon lisäelinvuosi saa maksaa, kun uudet lääkkeet ovat yhä kalliimpia? Missä ja miten käytettynä rahalla tuotetaan ihmisille eniten terveyttä? Niin kauan kuin priorisointi ei ole läpinäkyvää ja perustu tietoon, hoito uhkaa toteutua sattumanvaraisesti.
M&A-podcast: ”Lyödäänkö vetoa, että vedonlyönti lyö gallupit?”18.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Mikä olisi tarkin tapa arvioida ihmisten mielenliikkeitä ja onko USA:n vaaleissa kukaan kolikonheittoa viisaampi? Suomen talouspoliittisin podcast M&A sukeltaa kyselyiden ja kertoimien maailmaan ja erottelee höpinän oikeista signaaleista. Lisäksi paljastamme yritysten suurimman perisynnin ja kehotamme laittamaan toimitusjohtajat valvonnan alaisiksi. Tarkkailuluokan rehtorina toimii M&A:n vieras, organisaatioiden taloustieteen kärkinimi Mikko Ketokivi.
Kehittämistarvetta perhesideperusteisen oleskeluluvan toimeentuloedellytyksen täyttymisen arviointitavoissa15.10.2024 13:11:36 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus osoittaa, että perheenyhdistämiseen liittyvissä oleskelulupien toimeentuloedellytyksen täyttymisen arviointitavoissa on suuria kehitystarpeita. Työperäisten lupien tulorajoihin perustuvaa toimeentuloedellytyksen täyttämistä suositellaan säilytettäväksi pääsääntönä, mutta erittäin osaavan työvoiman kohdalla voisi harkita joustoja. Tutkimus tarkasteli myös tulorajojen lieventämisen vaikutuksia maahanmuuton määrään ja rakenteeseen.
EU:n uusissa velkaantumisrajoitteissa näkyy teknokratian kaksi ongelmaa11.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomen hallitus hyväksyi Suomen ensimmäisen keskipitkän aikavälin finanssipoliittis-rakenteellisen suunnitelman 10. lokakuuta 2024. Suunnitelma sisältää mm. ennusteen Suomen julkisen talouden tulevan velan määrästä. EU:n uudistetussa talouden ohjausjärjestelmässä sitä rajoittavat toisaalta nettomenojen viiteura ja toisaalta kaksi turvalauseketta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme