Jyväskylän yliopisto

Väitös: Vähemmän puhetta, enemmän kuuntelua

Jaa

FM Taina Erkkilä käsittelee viestinnän johtamisen väitöskirjassaan organisaatioiden kuuntelustrategioita sosiaalisessa mediassa. Työssä selvitetään, miten organisaation strategista viestintää ja sosiaalisen median kuuntelutoimintoa voidaan kehittää ja johtaa strategisesti. Aktiivinen kuuntelu sosiaalisessa mediassa tukee organisaation joustavuutta mahdollistaen nopeat strategiset linjaukset muuttuvassa toimintaympäristössä, luoden luottamusta ja sitouttaen sidosryhmiä.

Taina Erkkilä. Kuva: Jukka Jalkanen
FM Taina Erkkilä käsittelee viestinnän johtamisen väitöskirjassaan organisaatioiden kuuntelustrategioita sosiaalisessa mediassa. Kuva: Jukka Jalkanen

Sosiaalisen median aiheuttama muutos on ollut merkittävä. Nopeasti kehittynyt viestintäteknologia on vaikuttanut radikaalisti organisaatioihin ja myös viestintäorganisaation toimintaan. Sosiaalisesta mediasta on tullut risteyskohta, jossa yhdistyvät sekä organisaation toiminnot että sidosryhmät, ja kanavissa tapahtuva moniääninen viestiminen vaatii organisaatiolta kyvykästä johtamista. Viestintätoiminnon entinen tehtävä organisaation tiedonjaon portinvartijana on näin nopeasti siirtynyt kohti strategisempaa roolia neuvonantajana ja valmentajana.

Erkkilän väitöskirja tuottaa viestinnän tutkimuksen kentälle uutta tietoa organisaatioiden kuunteluaktiivisuudesta ja kuuntelun motiiveista. Tutkimus osoittaa, miten eri tekijät auttavat tai estävät viestintää sosiaalisessa mediassa ja ehdottaa organisaatiolle mallia puhumisen ja kuuntelun hallitsemiseen sosiaalisessa mediassa.

- Tutkimus edistää tietämystämme siitä, miten organisaatiot voivat hyödyntää sosiaalisen median kuuntelua strategisissa päätöksissään mukautuen näin paremmin odotuksiin ja muutoksiin toimintaympäristössä, toteaa Taina Erkkilä.

Väitöskirja koostuu neljästä osatutkimuksesta, joista yhdessä paneudutaan siihen, miten julkisten organisaatioiden viestintäyksiköt Suomessa selvisivät COVID-19:ään liittyvästä kansalaisviestinnästä aktiivisella kuuntelulla halliten valtaisan määrän kommentteja ja kysymyksiä sosiaalisen median kanavissaan. Väitöskirjassa ehdotetaan myös kuuntelun ja puhumisen arkkitehtuuria, jolla voidaan hallita puhumista ja kuuntelua organisaatiossa hyödyntäen myös työntekijöitä ”kuunteluagentteina”.

FM Taina Erkkilän kauppatieteiden väitöskirja "Towards maturity in alignment: balancing organizational listening and speaking on social media" tarkastetaan 23.5.2024 klo 13.00 Seminaarinmäellä Historicalla, H320. Vastaväittäjänä toimii professori María José Canel (Compultense University of Madrid, Espanja) ja kustoksena professori Vilma Luoma-aho (Jyväskylän yliopisto).

Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Tutustu Erkkilän väitöskirjaan: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94852

Lisätietoja:
Taina Erkkilä
taina.erkkila@elo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Taina Erkkilä. Kuva: Jukka Jalkanen
FM Taina Erkkilä käsittelee viestinnän johtamisen väitöskirjassaan organisaatioiden kuuntelustrategioita sosiaalisessa mediassa.
Kuva: Jukka Jalkanen
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye