Muoti-ilmiöstä mielen maisemiin: Miksi musiikkivideot ovat niin suosittuja?
Musiikkivideoita on tutkittu musiikkipsykologian alalla yllättävän vähän niiden suosioon nähden. MA Johanna Wilsonin väitöskirja vastaa tähän tutkimusvajeeseen.

Musiikkivideot ovat olleet osa musiikin kuuntelun kulttuurin valtavirtaa jo vuosikymmeniä – ja hyvästä syystä. Tämä formaatti tarjoaa kuvallisen yhteyden mielimusiikkiin, usein tarinoiden, esitysten, ja sosiaalisten kommenttien muodossa.
Kuitenkin tiedetään vain vähän, miten tämänkaltainen tieto vaikuttaa siihen, miten havaitsemme musiikkia. Itse asiassa musiikinpsykologinen tutkimus on jättänyt tämän median lähes huomiotta.
Wilsonin väitöskirja From Trending to Mind-Bending: The Functions and Effects of Music Video Experiences vastaa kysymykseen: Miksi katsomme musiikkivideoita? Mikä tässä formaatissa on niin kiehtovaa, ja miten se vaikuttaa tunnereaktioihimme? Entä millä tavoin videoiden sisällölle altistuminen vaikuttaa siihen, miten tulkitsemme ja ymmärrämme musiikkia seuraavilla kuuntelukerroilla, musiikkivideotilanteiden ulkopuolella?
Väitöskirja koostuu neljästä tutkimuksesta, joissa kussakin käytettiin eri menetelmiä näiden kysymysten selvittämiseen. Työ tarkastelee aihetta useiden musiikinpsykologisten näkökulmien kautta, mukaan lukien arjen musiikinkuuntelu, musiikin herättämät tunteet, musiikki hyvinvoinnin lähteenä, musiikki ja muistot, elokuvamusiikki ja audiovisuaalinen havaintokokemus.
Väitöskirjatutkimuksen tulokset tukevat kiistatta sitä havaintoa, että audiovisuaaliset musiikinkuuntelun muodot tulevat yhä suositummiksi teknologisen kehityksen ja YouTuben kaltaisten alustojen myötä.
Musiikkivideot eivät ole vain houkutteleva kulutuksen muoto, joka herättää kuulijoissa vahvoja elämyksiä, vaan niillä on myös kyky vaikuttaa siihen, miten kuulijat tulkitsevat ja ymmärtävät lempikappaleittensa merkityksiä, synnyttäen heidän mielissään mielikuvia myös myöhemmillä kuuntelukerroilla.
Tarinalliset tai tanssiesityksiä sisältäneet videot olivat erityisen tehokkaita luomaan pitkäaikaisia muutoksia siinä, kuinka kuulijat havaitsivat musiikkia. Ne synnyttivät uudenlaisia tai vahvistivat olemassa olevia suhteita musiikkiin. Nämä löydökset ovat erityisen merkityksellisiä nykyisen musiikinkuuntelun maisemassa, jossa uudet multimedian muodot jatkavat kehittymistään ja kasvattavat suosiotaan.
MA Johanna Wilsonin musiikkitieteen väitöskirjan "From Trending to Mind- Bending: The functions and effects of music video experiences" tarkastustilaisuus pidetään 7.6.2024 klo 12.00 Musica-rakennuksessa salissa M103. Vastaväittäjänä toimii professori Tuomas Eerola (Durham University) ja kustoksena professori Suvi Saarikallio (Jyväskylän yliopisto).
Tilaisuuden kieli on englanti.
Linkki väitösjulkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0206-4
Taustatietoa:
Johanna N. Wilson (Dasovich-Wilson) toimii Jyväskylän yliopistossa projektitutkijana. Hän on sekä Musiikin, mielen, kehon ja aivojen huippuosaamiskeskuksen (CoE MMBB) että MUSICONNECT-hankkeen tutkijajäsen. Wilsonin väitöstyötä ovat tukeneet myös Alfred Kordelinin säätiö ja Jyväskylän yliopiston humanistinen tiedekunta.
Lisätietoja:
Johanna Wilson, johanna.n.wilson@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme