Muoti-ilmiöstä mielen maisemiin: Miksi musiikkivideot ovat niin suosittuja?
Musiikkivideoita on tutkittu musiikkipsykologian alalla yllättävän vähän niiden suosioon nähden. MA Johanna Wilsonin väitöskirja vastaa tähän tutkimusvajeeseen.

Musiikkivideot ovat olleet osa musiikin kuuntelun kulttuurin valtavirtaa jo vuosikymmeniä – ja hyvästä syystä. Tämä formaatti tarjoaa kuvallisen yhteyden mielimusiikkiin, usein tarinoiden, esitysten, ja sosiaalisten kommenttien muodossa.
Kuitenkin tiedetään vain vähän, miten tämänkaltainen tieto vaikuttaa siihen, miten havaitsemme musiikkia. Itse asiassa musiikinpsykologinen tutkimus on jättänyt tämän median lähes huomiotta.
Wilsonin väitöskirja From Trending to Mind-Bending: The Functions and Effects of Music Video Experiences vastaa kysymykseen: Miksi katsomme musiikkivideoita? Mikä tässä formaatissa on niin kiehtovaa, ja miten se vaikuttaa tunnereaktioihimme? Entä millä tavoin videoiden sisällölle altistuminen vaikuttaa siihen, miten tulkitsemme ja ymmärrämme musiikkia seuraavilla kuuntelukerroilla, musiikkivideotilanteiden ulkopuolella?
Väitöskirja koostuu neljästä tutkimuksesta, joissa kussakin käytettiin eri menetelmiä näiden kysymysten selvittämiseen. Työ tarkastelee aihetta useiden musiikinpsykologisten näkökulmien kautta, mukaan lukien arjen musiikinkuuntelu, musiikin herättämät tunteet, musiikki hyvinvoinnin lähteenä, musiikki ja muistot, elokuvamusiikki ja audiovisuaalinen havaintokokemus.
Väitöskirjatutkimuksen tulokset tukevat kiistatta sitä havaintoa, että audiovisuaaliset musiikinkuuntelun muodot tulevat yhä suositummiksi teknologisen kehityksen ja YouTuben kaltaisten alustojen myötä.
Musiikkivideot eivät ole vain houkutteleva kulutuksen muoto, joka herättää kuulijoissa vahvoja elämyksiä, vaan niillä on myös kyky vaikuttaa siihen, miten kuulijat tulkitsevat ja ymmärtävät lempikappaleittensa merkityksiä, synnyttäen heidän mielissään mielikuvia myös myöhemmillä kuuntelukerroilla.
Tarinalliset tai tanssiesityksiä sisältäneet videot olivat erityisen tehokkaita luomaan pitkäaikaisia muutoksia siinä, kuinka kuulijat havaitsivat musiikkia. Ne synnyttivät uudenlaisia tai vahvistivat olemassa olevia suhteita musiikkiin. Nämä löydökset ovat erityisen merkityksellisiä nykyisen musiikinkuuntelun maisemassa, jossa uudet multimedian muodot jatkavat kehittymistään ja kasvattavat suosiotaan.
MA Johanna Wilsonin musiikkitieteen väitöskirjan "From Trending to Mind- Bending: The functions and effects of music video experiences" tarkastustilaisuus pidetään 7.6.2024 klo 12.00 Musica-rakennuksessa salissa M103. Vastaväittäjänä toimii professori Tuomas Eerola (Durham University) ja kustoksena professori Suvi Saarikallio (Jyväskylän yliopisto).
Tilaisuuden kieli on englanti.
Linkki väitösjulkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0206-4
Taustatietoa:
Johanna N. Wilson (Dasovich-Wilson) toimii Jyväskylän yliopistossa projektitutkijana. Hän on sekä Musiikin, mielen, kehon ja aivojen huippuosaamiskeskuksen (CoE MMBB) että MUSICONNECT-hankkeen tutkijajäsen. Wilsonin väitöstyötä ovat tukeneet myös Alfred Kordelinin säätiö ja Jyväskylän yliopiston humanistinen tiedekunta.
Lisätietoja:
Johanna Wilson, johanna.n.wilson@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme