Perhehoitajan työ on turvallisen ja tavallisen arjen luomista
Perhehoitajia, tukihenkilöitä ja tukiperheitä tarvitaan tärkeään työhön jatkuvasti lisää. Mielekäs ja ihmisläheinen tehtävä sopii ihan tavallisille ihmisille ja perheille, joilla on ovi avoinna ja halu auttaa.

Perhehoito tarkoittaa hoitoa tarvitsevan henkilön hoitamista yksityisessä perheessä perheenjäsenenä. Tunnetuin perhehoidon muoto on lasten ja nuorten sijaisvanhemmuus, mutta perhehoitoa tarjotaan erilaisille kohderyhmille. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) perhehoitoa on tarjolla lastensuojelun asiakkaiden lisäksi ikääntyneille ja vammaisille henkilöille.
– Perhehoito tarjoaa asiakkaalle yksilöllisen ja yhteisöllisen elinympäristön ja on turvallista ja tavallista perhe-elämää. Se mahdollistaa esimerkiksi läheiset ihmissuhteet ja kodin kasvuympäristönä, vaikka elämä niin sanotusti omassa kodissa ei olisikaan mahdollista, kertoo vammaispalveluiden perhehoidon esimies Nina Saastamoinen Keusotelta.
Välittämistä ja huolehtimista
Keusoten perhehoitajat ovat kertoneet työn olevan mielekästä ja ihmisläheistä työtä, jossa tietää olevansa tärkeä. Pääsääntöisesti asiakas tai asiakkaat asuvat perhehoitajan kotona. Joissakin tapauksissa, erityisesti ikääntyneiden kanssa, perhehoitoa toteutetaan asiakkaan kotona.
– Käytännössä työ on tuiki tavallisen arjen viettämistä asiakkaan kanssa. Asiakkaat ovatkin oikeastaan perheenjäseniä, kuvailee Saastamoinen.
Perhehoitajilta ei vaadita mitään tiettyä koulutustaustaa, vaan perhehoitajiksi sopivat ihan tavalliset perheet ja henkilöt, jotka ovat valmiita avaamaan kotinsa ovet ja tekemään yhteistyötä asiakkaan ja ammattilaisten kanssa. Perhehoito voi olla pitkäaikaista ja ympäri vuorokauden tapahtuvaa hoitoa tai lyhytaikaista esimerkiksi omaishoitajan vapaa-ajan järjestämiseksi. Perhehoitoa järjestetään myös osavuorokautisena.
– Järjestämme perhehoitajan tehtävästä kiinnostuneille ennakkovalmennuksen, jonka aikana arvioidaan puolin ja toisin sopivuutta perhehoitajaksi. Valmennukseen osallistuminen ei sido mihinkään, eli valmennukseen voi osallistua myös sillä ajatuksella, että selvittää itselleen, sopiiko tehtävä minulle, Saastamoinen kertoo.
Keusote tarjoaa tukea, ohjausta ja neuvontaa.
– Perhehoitajan työ on turvallisen ja tavallisen arjen luomista, välittämistä ja huolehtimista. Se on hyvä vaihtoehto palkkatyölle tai lisäansion hankkimiselle perheelle tai henkilölle, jolla on halu auttaa, summaa Saastamoinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ikääntyneiden perhehoito:
Hanna Torppa
Geriatrisen keskuksen esimies
p. 040 807 4295
hanna.torppa@keusote.fi
Vammaisten perhehoito:
Nina Saastamoinen
Perhehoidon esimies, vammaispalvelut
p. 040 304 7356
nina.saastamoinen@keusote.fi
Lasten ja nuorten perhehoito:
Jaana Venetkoski
Perhehoidon esimies, lastensuojelun perhehoito
p. 050 497 0463
jaana.venetkoski@keusote.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusote sujuvoittaa puhelinasiointia – omatiimien numeroissa muutoksia28.3.2025 11:54:48 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue jatkaa omatiimimallin ja omatiimien puhelinasioinnin parantamista. Jokaiselle Keusoten alueen asukkaalle on nimetty omatiimi, joka vastaa hänen hoidostaan. Jatkossa omatiimin numerossa voi asioida myös kiireellisissä asioissa Omakeusote-digiasioinnin rinnalla.
Aluehallitus käsitteli viime vuoden tilinpäätöksen: alijäämä 66,5 miljoonaa euroa26.3.2025 14:20:39 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa 66,5 miljoonan euron alijäämää. Tämä merkitsee alijäämän kasvua edellisvuodesta, sillä vuoden 2023 ja 2024 yhteenlaskettu alijäämä on nyt 133,1 miljoonaa euroa.
Sote-palvelut taskussasi – OmaKeusote-sovellus on täällä!25.3.2025 09:03:29 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) OmaKeusote-mobiilisovellus on julkaistu. Sovellus tuo sote-palvelut käden ulottuville, jolla voi hoitaa esimerkiksi terveyshuoliin liittyviä asioita tai keskustella sosiaalipalvelujen ammattilaisen kanssa, vaikka suoraan omalta sohvalta käsin. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.
Asukaskysely 2024: Omalla käytöksellä ja esimerkillä voi vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön ennaltaehkäisevästi24.3.2025 13:25:51 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on selvittänyt alueen asukkailta, millaisia toiveita ja ajatuksia heillä on päihdehaittojen vähentämisen keinoista.
Keusoten tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma viitoittaa tietä kohti talouden tasapainoa21.3.2025 14:38:07 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman valmistelu vuosille 2025–2027 on käynnistynyt. Ohjelma tarvitaan, jotta valtiohallinnon vaatimus talouden tasapainosta ja syntyneiden alijäämien kattamisesta toteutuu vuoden 2027 loppuun mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme