Pohjois-Savon ELY-keskus

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävillä

Jaa

Selostusta koskevat mielipiteet ja lausunnot tulee toimittaa kirjallisena Pohjois-Savon ELY-keskukselle 6.8.2024 mennessä. Esittelytilaisuus järjestetään 18.6.2024 Sukevan kyläkeskuksella ja tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä. 

Kuvituskuva: Suomen Tuulivoimayhdistys ry
Kuvituskuva: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Pohjan Voiman Tuulipuisto Honkamäki–Viidankangas Oy:n Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus) on nähtävänä lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten.  Selostusta koskevat lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 6.8.2024.

Honkamäki-Viidankankaan hankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan pohjoisosassa. Etäisyyttä suunnittelualueelta Sonkajärven keskustaan on noin 10 kilometriä. Vieremän keskustaan on matkaa 22 kilometriä, Iisalmen keskustaan 25 kilometriä ja Kajaaniin noin 40 kilometriä. Muut kuntakeskukset sijaitsevat yli 40 kilometrin päässä hankealueelta.  

Hankealueen koko on 5 576 hehtaaria. Varsinaiselle tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 31 voimalaa, joiden yksikköteho olisi enintään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 295 metriä. 

Tuulivoimalat on tarkoitus yhdistää kantaverkkoon 400 kV:n ilmajohtoyhteydellä Iisalmen eteläpuolelle rakennettavalle Fingridin uudelle Tervakorven sähköasemalle. Riippuen toteutettavasta tuulivoimaloiden määrästä, on myös mahdollista, että ilmajohtoyhteyden jännitetaso voi olla 110 kV. Nyt nähtävillä oleva YVA-selostus on hankkeesta vastaavan laatima selvitys hankkeen eri toteutusvaihtoehdoista ja niiden ympäristövaikutuksista. YVA-selostus ja sitä koskeva kuulutus ovat nähtävillä verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/honkamakiviidankangastuulivoimaYVA.

Lausunnot ja mielipiteet Pohjois-Savon ELY-keskukselle 6.8.2024 mennessä

Paperimuodossa selostukseen voi tutustua 5.6.- 6.8.2024 välisen ajan seuraavissa paikoissa virastojen normaaleina aukioloaikoina: Pohjois-Savon ELY-keskus (Kallanranta 11, Kuopio), Sonkajärven kunnantalo (Lepokankaantie 2, Sonkajärvi), Sonkajärven kunnan Sukevan asiointipiste (Kallentie 2, Sukeva), Vieremän kunnanvirasto (Myllyjärventie 1, Vieremä), Iisalmen kaupungintalo (Pohjolankatu 14, Iisalmi), Sotkamon kunnanvirasto (Markkinatie 1, Sotkamo) sekä Kajaanin kaupungintalo, 3. kerroksen aula (Pohjolankatu 13, Kajaani).

Kaikilla on mahdollisuus esittää näkemyksensä YVA-selostuksesta yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Savon ELY-keskukselle. Mielipiteet ja lausunnot tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 6.8.2024 osoitteeseen Pohjois-Savon ELY-keskus, PL 2000, 70101 Kuopio (Kallanranta 11, Kuopio) tai sähköisesti osoitteeseen kirjaamo.pohjois-savo@ely-keskus.fi. ELY-keskus toivoo, että lausunnot ja mielipiteet toimitetaan mahdollisuuksien mukaan sähköisessä muodossa.

Esittelytilaisuus pidetään kesäkuussa 

YVA-selostusta koskeva esittelytilaisuus pidetään 18.6.2024 klo 18:00–20:00 Sukevan kyläkeskuksella (Matarantie 11, Sukeva). Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä, osallistumislinkki julkaistaan osoitteessa www.ymparisto.fi/honkamakiviidankangastuulivoimaYVA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.6.202427.6.2024 15:33:35 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,28. Taso on 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta lopetettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Pinnan aleneminen on ollut silti huomattavan nopeaa. Kesäkuun alusta 40 cm. Iisalmen reitillä on saavutettu kesäkorkeudet ja juoksutukset on pienennetty pintojen säilyttämiseksi hyvällä kesäkorkeudella. Sama koskee myös Pohjois-Savon muita säännösteltyjä vesistöjä - Nilsiän reittiä ja Vuotjärveä. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 35 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,80. Pinta on laskenut kevään tulvahuipusta 17 cm. Saimaalla lisäjuoksutus on käynnissä, mutta on ilmoitettu loppuvan viikonlopun jälkeen. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä eteläinen Suontee -Paasivesi nousi poikkeuksellisen korkealle ja on edelleen ajankohdan keskiarvon yläpuolella samoin kuin reitin alaosan ke

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye