POP Pankkikeskus osk

POP Pankin Hulkko: EKP laski ohjauskorkoa, mutta viisas kotitalous ei hötkyile

Jaa

Koronavuosina 2020 ja 2021 kotitalouksille kertyi paljon säästöjä, koska rajoitustoimet vähensivät kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia. Näin ollen kotitalouksilla oli varaa kuluttaa yli tulojensa vuosina 2022 ja 2023. Yksityinen kulutus sinnittelikin kasvun puolella vielä viime vuonna, mutta tälle vuodelle on odotettavissa laskua.

POP Asuntoluottopankin toimitusjohtaja Timo Hulkko
POP Asuntoluottopankin toimitusjohtaja Timo Hulkko POP Pankki

Noususuhdanteessa kotitaloudet uskaltavat kuluttaa ja velkaantua enemmän, jolloin säästämisaste on negatiivinen. Taantumissa kotitaloudet puolestaan usein lisäävät säästämistään. Säästöjen keskimääräinen määrä vaihtelee asumismuodon mukaan. Tilastokeskuksen mukaan tyypillisellä omistusasunnossa asuvalla kotitaloudella on säästössä tilillä hieman reilu 7000 euroa, kun taas tyypillisellä vuokra-asunnossa asuvalla kotitaloudella on säästössä vain reilu 2000 euroa. Keskimäärin omistusasujat ovat parempituloisia kuin vuokra-asujat, joten heillä on paremmat mahdollisuudet säästää. 

Kotitalouksien ostovoima kasvaa, mutta jää vielä kauas koronaa edeltävistä vuosista

POP Pankin ennusteen mukaan kotitalouksien ansioiden ostovoima kääntyy 0,7 prosentin kasvuun vuonna 2024, kun palkkakehitys säilyy vielä kohtuullisena ja kuluttajahintojen nousu laantuu.

”EKP:n ohjauskoron lasku oli etenkin asuntovelallisille positiivinen signaali, mutta kuluttajien on vielä hyvä pitää maltti mielessä. Inflaatio on selvästi hidastunut, eivätkä hinnat todennäköisesti ole hetkessä karkaamassa, olipa sitten kysymys asunnon tai vaikkapa auton hankinnasta”, toteaa POP Asuntoluottopankin toimitusjohtaja Timo Hulkko.

”Valitettavasti syksyn ennusteet näyttävät työllisyyden osalta mollivoittoisille, joten säästäminen ja taloudellisista puskureista kiinnipitäminen on viisasta. Kotitalouksien ostovoima ei ole edelleenkään toipunut vuosien 2022-2023 inflaatioshokista. Jos kotitalouksien ansioiden ostovoima kasvaa vuodesta 2025 lähtien 0,6 prosentin vuosivauhtia, kurotaan syntynyt monttu umpeen vasta vuonna 2034.”

POP Pankki julkaisee kansalaissuhdanne-ennusteensa 19.6.2024.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankkikeskus, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Avainsanat

Kuvat

POP Asuntoluottopankin toimitusjohtaja Timo Hulkko
POP Asuntoluottopankin toimitusjohtaja Timo Hulkko
Lataa
Kotitalouksien ostovoiman kehitys, lähde Tilastokeskus ja POP Pankki
Kotitalouksien ostovoiman kehitys, lähde Tilastokeskus ja POP Pankki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

POP Pankki -ryhmä on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 18 POP Pankkia, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj, POP Asuntoluottopankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla pankki, joka parhaiten yhdistää henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

Valtakunnallinen tutkimus: joka neljäs asuntolainaa ottanut ei ole varautunut tulojen putoamiseen esimerkiksi työttömyyden vuoksi2.5.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

POP Pankin Iro Researchillä teettämän kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia suomalaisista asuntolainaa ottaneista ei ole varautunut mitenkään siihen, jos tulot romahtaisivat puolen vuoden ajaksi työttömyyden tai työkyvyttömyyden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Vain 19 prosenttia asuntolainan ottaneista vastaajista on vakuuttanut asuntolainansa.

POP Pankki -ryhmän tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2023: POP Pankki -ryhmällä historiallinen vuosi, tulos räjähdysmäisessä kasvussa15.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Pankkitoiminnan menestyksellinen vuosi ja vakuutusyhtiön osake-enemmistön myynti näkyvät POP Pankki -ryhmän tuloksessa. Ryhmän tulos ennen veroja oli 134,6 (29,1) miljoonaa euroa, josta jatkuvien toimintojen tulos oli 89,3 (26,2) miljoonaa euroa. POP Pankki -ryhmän jatkuvien toimintojen tuotot kasvoivat 58,5 prosenttia ja ydinvakavaraisuus (CET 1) vahvistui 20,3 prosenttiin.

Kasvava korjausvelka haastaa asuntomarkkinat ja asumisen laadun – omakoti- ja paritaloasujat käyttivät korjauksiin 4 miljardia euroa, taloyhtiöt 2,4 miljardia euroa8.1.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Suomen hallitus huomioi syksyllä rakennusalan haastavan suhdannetilanteen. Rakennusalalle määriteltiin tukitoimia, joilla alan toimintaa voitaisiin vakauttaa laskevan tuotannon aikana. Määritellyt toimet eivät kuitenkaan sisältäneet korjausrakentamisen avustuksia. Korkojen nousu, heikentynyt ostovoima ja tiukentunut taloustilanne ovat saaneet kotitaloudet ja taloyhtiöt harkitsemaan korjaushankkeiden toteuttamisen aloittamisen viivästyttämistä. Tämä voi vain pahentaa tilannetta ja kasvattaa tulevia korjauskustannuksia. POP Pankki kehottaa erityisesti taloyhtiöitä pitämään kiinni korjaussuunnitelmista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye