SDP EDUSKUNTA

SDP:n Jani Kokko: Rohkeus jäi, siltarumpupolitiikka säilyi

Jaa

Keski-Suomen aluevaltuuston puheenjohtaja Jani Kokko on pettynyt lopulliseen palveluverkkoesitykseen, sillä päättäjät tuntuvat unohtaneen kokonaisuuden.

Koko palveluverkkouudistuksen tavoitteena on ollut irroittautua kuntarajoista, ja ajatella koko Keski-Suomea kokonaisuutena. SDP:n ja Keskustan sotemallista voi olla montaa mieltä, mutta fakta on se, että me tarvitsimme leveämmät hartiat monissa maakunnissa, Keski-Suomessa mukaan lukien. Tämä on kuitenkin tuntunut Keski-Suomen päättäjiltä unohtuneen.

– Pienempi määrä fyysisiä toimipisteitä, tarkoittaa mahdollisuutta parempiin palveluihin kun resurssit voidaan kohdentaa viisaammin. Järkevämpi suunnittelu ja kokonaisuus takaisi henkilöstölle paremman jaksamisen ja turvaisi paremmat tukipalvelut. Esimerkiksi Karstula, Viitasaari ja Joutsa olisivat voineet palvella maantieteellisesti laajempaa aluetta paremmin, Kokko toteaa.

Päätös palveluverkosta on kohtalokas, ja siksi valmistelua onkin tehty pitkään ja huolella pohjautuen aluevaltuuston yksimielisesti hyväksymään strategiaan ja palvelutasopäätöksiin. Pelkona kuitenkin on, että nyt tehty päätös johtaa valtiovarainministeriön arviointimenettelyyn talouden sakatessa, ja voi pahimmillaan johtaa hyvinvointialueen liittämiseen toiseen. 

– On myös irvokasta, että hallituksessa Kokoomus leikkaa soten rahoituksesta, mutta paikallistasolla kokoomuslaiset esittävät lisäyksiä palveluihin. Kokoomus kulkee niin monilla rattailla kuin päätöksenteon tasoja on, Kokko huomauttaa.

Virkakunta on tehnyt viimeisen vuoden aikana valtavan perusteellisesta valmistelutyötä, joka on valitettavasti vesittynyt poliitikkojen toimesta rohkeuden puutteen vuoksi. Olisi hyvä meidän päättäjien muistaa, että saavutettavuuden ja laadun pitäisi olla päätöksenteon tärkeimmät kriteerit, ei fyysinen sijainti. Maksimissaan 30 minuutin päässä olevat laadukkaat ja monipuoliset sote-palvelut ovat edelleen Kokon tavoitteena.

– Valitettavasti edessä lienevät vielä suuremmat leikkaukset palveluverkkoon vuonna 2026 kuin mitä virkakunta tänä keväänä esitti johtuen henkilöstön jaksamisesta ja riittävyydestä, Kokko päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye