
Etelä-Savossa hirvilupia viime syksyä enemmän
Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon toimialueelle myönnettiin 3 183 hirven pyyntilupaa ja 755 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Hirven pyyntilupien määrä lisääntyi 264 ja peuralupien määrä väheni 142 kappaleella.
- Luvanhakijat ovat noudattaneet keväällä laadittuja verotussuunnitelmia erinomaisesti ja lupia on haettu suositeltu määrä. Lähes kaikki pyyntiluvat myönnettiin haetusti, kiittelee riistapäällikkö Petri Vartiainen riistakeskuksen Etelä-Savon aluetoimistolta.
Viime metsästyskaudella Etelä-Savon alueelta kaadettiin 2 915 hirveä ja 244 valkohäntäpeuraa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirvieläimen tai kaksi vasaa. Saalissuositusten mukaisesti käytettynä nyt myönnetyillä pyyntiluvilla voidaan kaataa noin 4 000 hirveä, joka on merkittävästi laskennallista verotustarvetta suurempi määrä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita kohdennetaan luvansaajan harkinnan mukaan metsästyksen aikana havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille.
Tulevan syksyn pyynnin tavoitteena on saada jäljelle jäävän hirvikannan tasoksi noin kolme hirveä tuhannella hehtaarilla. Tämä vastaa likipitäen nykyistä hirvikantaa. Toki alueelliset erot ovat suuria.
- Metsästys tuleekin sovittaa paikallisen tarpeen mukaan. Kantaa leikataan, jos se on tavoitteeseen nähden liian suuri ja tyydytään tuoton talteenottoon, jos kanta on tavoitellussa tasossa, muistuttaa Vartiainen.
Valkohäntäpeuran osalta tavoitteena on kannan hallittu leviäminen ja kasvu vahinkotilanne huomioiden. Lisääntyvä petopaine tuo lisää haasteita peurakannan hoitoon.
- Valkohäntäpeura on viime vuosikymmenenä levinnyt koko Etelä-Savon toimialueelle, mutta runsaslumiset talvet ovat hidastaneet levittäytymistä. Peuraluvan saaneiden tulee kiinnittää erityinen huomio saaliin tasapainoiseen rakenteeseen eli riittävän suureen vasa- ja naarasosuuteen. Harvimman kannan alueilla tähän on ohjattu myös pyyntilupaan asetetuilla ehdoilla, Vartiainen sanoo.
Hirvenmetsästys alkaa täydellä teholla lauantaina 12. lokakuuta. Valkohäntäpeuroja vahtimalla ja hirviä pelloilta voidaan ampua syyskuun alusta alkaen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri VartiainenRiistapäällikkö, Etelä-Savo
Puh:029 431 2211petri.vartiainen@riista.fiLinkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Etelä-Savo
Syksyn hirvilupapäätökset liikkeelle Etelä-Savossa22.6.2023 12:35:56 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon toimialueelle myönnettiin 2 922 hirven pyyntilupaa ja 897 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Hirven pyyntilupien määrä väheni sadalla ja valkohäntäpeuran vajaalla viidelläkymmenellä edellisvuodesta.
Etelä-Savon pyytäjät yhdistävät voimansa vieraspetojen poistamiseksi Helmi-kohteilta5.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on pitkät perinteet vieraspetojen pyynnissä. Helmi-vieraspetohankkeen luonnonhoitotyöhön suhtaudutaan innolla ja metsästäjät auttavat toisiaan yli seurarajojen.
Ilmoita suurpetohavainnosta petoyhdyshenkilölle15.12.2022 11:25:30 EET | Tiedote
Suomen suurpetokantojen kehitystä seurataan petoyhdyshenkilöverkoston avulla. Verkoston varmentamat havainnot muodostavat suurpetokantojen arvioinnin perustan. Ilmoittamalla oman havaintosi alueesi petoyhdyshenkilölle autat tarkentamaan kannanarviointia.
Ilveslupia aiempaa vähemmän Etelä-Savoon24.10.2022 13:10:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Etelä-Savon alueelle kannanhoidolliset poikkeusluvat 25 ilveksen metsästykseen. Pyyntikausi alkaa joulukuun alusta.
Karhulupia viime vuotta vähemmän Etelä-Savossa13.7.2022 12:15:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon alueelle myönnettiin kannanhoidollisia poikkeuslupia yhteensä 26 karhun metsästämiseen. Lupamäärä pieneni yhdeksällätoista edelliskaudesta.